Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1083432/1630/2007 Επιβολή φόρου υπεραξίας κατά την αύξηση κεφαλαίου Ε.Ε και είσοδο νέου μέλους σ’ αυτή.

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1083432/1630/2007

ΘΕΜΑ: Επιβολή φόρου υπεραξίας κατά την αύξηση κεφαλαίου Ε.Ε και είσοδο νέου μέλους σ’ αυτή.

Απαντώντας στο ερώτημά σας, το οποίο μας στείλατε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παρ.1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε., φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση εταιρικών μερίδων ή μεριδίων. Με μεταβίβαση εταιρικών μερίδων ή μεριδίων εξομοιώνεται και η μη συμμετοχή εταίρου στην αύξηση κεφαλαίου προσωπικής εταιρίας.

Προκειμένου για μεταβιβάσεις από επαχθή αιτία των εταιρικών μερίδων ή μεριδίων σε δικαιούχους που υπάγονται στην Α' ή Β' κατηγορία συγγένειας του άρθρου 29 του ν.2961/2001, η πραγματική αξία πώλησης αυτών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 1,2% και 2,4% αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι στην Α' κατηγορία συγγένειας του άρθρου 29 του ν.2961/2001 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα) ενώ στη Β' κατηγορία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου (ανιψιοί).

2. Στην αίτησή σας μας αναφέρετε ότι, ετερόρρυθμη εταιρία με μέλη δύο αδέλφια προβαίνει σε αύξηση του κεφαλαίου της με ταυτόχρονη είσοδο νέου μέλους που είναι ο γιος του πρώτου εταίρου. Η αύξηση του κεφαλαίου θα καταβληθεί αποκλειστικά από το νέο μέλος της ετερόρρυθμης εταιρίας.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εφόσον μη συμμετοχή εταίρου στην αύξηση κεφαλαίου προσωπικής εταιρίας εξομοιώνεται με μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου, το κέρδος ή η ωφέλεια που θα προκύψει από τη μη συμμετοχή των υφιστάμενων εταίρων στην αύξηση του κεφαλαίου θα φορολογηθεί αυτοτελώς λογιζόμενη ως εισόδημα με τους συντελεστές που αναλυτικά περιγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!