Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1077654/1516/Α0012 Ωφέλεια σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάσταση στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με το ίδιο αντικείμενο.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1077654/1516/Α0012

ΘΕΜΑ: Ωφέλεια σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάσταση στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με το ίδιο αντικείμενο.

Απαντώντας στην αίτησή σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση για την εφαρμογή της περίπτ.α' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.2238/1994 σε περίπτωση που επιχείρηση κάνει έναρξη εργασιών, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. έξι (6) μηνών, στον ίδιο χώρο και με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με αυτό που είχε άλλη επιχείρηση που λειτουργούσε στο χώρο αυτό και η οποία διέκοψε τις εργασίες της, τότε, καταρχάς, πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της φορολογίας, τυχόν, υπεραξίας από την έμμεση αυτή μεταβίβαση.

2. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων της περ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.2238/94 εφόσον: α) Η επιχείρηση που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα προηγουμένως στο χώρο αυτό, δεν διέκοψε τις εργασίες της αλλά τις μετέφερε αλλού,

β) η διακοπή εργασιών της επιχείρησης έγινε με απόφαση δικαστηρίου (έξωση), ή με απόφαση άλλων αρμοδίων οργάνων (π.χ. Νομαρχίας, Αγρονομίας κ.λπ.)

Τα θέματα αυτά όμως είναι πραγματικά και αρμόδιος να κρίνει εάν υποκρύπτεται μεταβίβαση επιχείρησης είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης.

4. Στις πιο πάνω περιπτώσεις όμως είναι αυτονόητο ότι έχουν εφαρμογή οι διατάξεις τις περίπτωσης γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε.. Σύμφωνα με τις οποίες εάν καταβληθούν ποσά πέρα από τα μισθώματα (αέρας) από το νέο μισθωτή προς τον εκμισθωτή θα φορολογηθούν κατ' αρχάς με συντελεστή 20% ο φόρος των παραγράφων αυτών καταβάλλεται από τον δικαιούχο του κέρδους και τις ωφέλειας, ο οποίος είναι για μεν την περ.α' ο επιχειρηματίας για δε την περ.γ' ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!