Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1109074/2149/Α0012 Φορολογική μεταχείριση εξόδων παράστασης σε πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1109074/2149/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση εξόδων παράστασης σε πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤ.: Το από 12.11.2007 e-mail σας.

Σε απάντηση του σχετικού e-mail σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι οι πάσης φύσεως παροχές που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%). Ο φόρος που προκύπτει παρακρατείται κατά την πληρωμή. Για την απόδοση του φόρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 60. Με την παρακράτηση αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος των δικαιούχων για τις ως άνω παροχές.

2. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός του φόρου που πρέπει να παρακρατηθεί στις παραπάνω αμοιβές, λαμβάνεται ως ακαθάριστο ποσό, το συνολικό ποσό των αμοιβών αυτών.

3. Περαιτέρω στην παράγραφο 3 του άρθρου 60 του ν.2238/1994 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του ν.2238/1994 υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με σχετική δήλωση που πρέπει να υποβάλουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην περιφέρεια της οποίας έγινε η καταβολή των ποσών για τα οποία παρακρατήθηκε ο φόρος, ο οποίος αποδίδεται εφάπαξ με την υποβολή της οικείας δήλωσης.

4. Ύστερα από τα παραπάνω η αξίωση για επιστροφή μέρους του φόρου που παρακρατήθηκε στις ακαθάριστες αποδοχές του δημάρχου δεν τεκμηριώνεται φορολογικά δεδομένου ότι η παρακράτηση του φόρου είκοσι τοις εκατό (20%) υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων αμοιβών. Συνεπώς μείωση των ακαθαρίστων αμοιβών με ποσά κρατήσεων υπέρ διαφόρων ταμείων, δεν μεταβάλλει το ποσό του οφειλόμενου φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!