Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1027220/513/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αποζημιώσεων αποκατάστασης ζημιών εκμισθωμένου ακινήτου.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1027220/513/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αποζημιώσεων αποκατάστασης ζημιών εκμισθωμένου ακινήτου.

Απαντώντας σε αίτησή σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Το Ν.Σ.Κ. με την αριθ. 100/2007 γνωμοδότηση του η οποία έγινε μερικώς αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, αποφάνθηκε, ότι το ποσό της αποζημίωσης, που καταβάλλει μετά από δικαστική απόφαση ή συμβιβαστικά στα πλαίσια δικαστικού συμβιβασμού/αρθ. 208-214, 293 Κ.Πολ.Δικ.) η μισθώτρια επιχείρηση στον εκμισθωτή κατά τη λήξη της εμπορικής μίσθωσης για την αποκατάσταση της ζημίας (θετικής) που προξένησε στο ακίνητο από υπαιτιότητά της και δεν οφείλεται στη συμφωνηθείσα χρήση αυτού, δεν είναι φορολογητέο, καθώς η υπόψη αποζημίωση δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος και συνεπώς δεν είναι φορολογητέα.

Επιπλέον, το Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε ότι και το ποσό της αποζημίωσης, που επιδικάζεται υπέρ του εκμισθωτή κατά τη λήξη της εμπορικής μίσθωσης για την αποκατάσταση, δυνάμει όρου της συμβάσεως, του μισθίου στην πρότερα του κατάσταση, εφόσον είχαν γίνει προσθήκες, τροποποιήσεις ή μεταρρυθμίσεις ή άλλες επεμβάσεις επί του μισθίου από το μισθωτή, δεν υπόκειται σε φορολογία, γιατί η αποζημίωση αυτή αντικρίζει τις δαπάνες που απαιτούνται για την επαναφορά του μισθίου στην πρότερα κατάσταση (Διοικ. Εφ. Αθηνών 3743/2002).

Τα ανωτέρω είναι τα θέματα της γνωμοδότησης που έγιναν αποδεκτά από τον Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών.

2. Η Δ.Ο.Υ. Αθηνών προς την οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!