Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ο. 3053/2024 Κοινοποίηση του πρώτου, τέταρτου και έβδομου άρθρου του ν. 5141/2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας : 177 78, Ταύρος
Email : deef@aade.gr
deaf@aade.gr
dideisep@aade.gr
url : www.aade.gr

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2024

Ο. 3053

ΠΡΟΣ: Ως πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση του πρώτου, τέταρτου και έβδομου άρθρου του ν. 5141/2024 «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού.» (Α'156) και του άρθρου 33 της Σύμβασης Παραχώρησης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση του πρώτου, τέταρτου και έβδομου άρθρου του ν. 5141/2024 και του άρθρου 33 της Σύμβασης Παραχώρησης.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων του ν. 5141/2024:

1. Άρθρο πρώτο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης»

2. Άρθρο 33 της Σύμβασης Παραχώρησης «Φορολογικά ζητήματα»

3. Άρθρο τέταρτο «Συνδρομητικές συμβάσεις διέλευσης και Διόδια Τέλη»

4. Άρθρο έβδομο «Έναρξη ισχύος»

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. Το άρθρο πρώτο αφορά στην Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης

2. Το άρθρο 33 της Σύμβασης Παραχώρησης αναφέρεται σε φορολογικά ζητήματα που ανακύπτουν από την κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης

3. Το άρθρο τέταρτο αφορά σε συνδρομητικές συμβάσεις διέλευσης και Διόδια Τέλη

4. Το άρθρο έβδομο αφορά στην έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 5141/2024

Σας κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, τις διατάξεις του πρώτου, τέταρτου και του έβδομου άρθρου του ν. 5141/2024 «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού.», (Α'156) καθώς και του άρθρου 33 της Σύμβασης Παραχώρησης, ως εξής:

Άρθρο πρώτο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης»

Με το άρθρο πρώτο του κοινοποιούμενου νόμου κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου με την εξαίρεση των Προσαρτημάτων αυτής, η Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού (εφεξής: Σύμβαση Παραχώρησης), η οποία υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 μεταξύ, αφενός του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (εφεξής: ΤΑΙΠΕΔ), αφετέρου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» και, εκ τρίτου, της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Η Σύμβαση Παραχώρησης περιέχει Προοίμιο και Άρθρα 1-37.

Άρθρο 33 της Σύμβασης παραχώρησης «Φορολογικά ζητήματα»

Σύμφωνα με το άρθρο 33 της Σύμβασης Παραχώρησης:

33.1 Οι πληρωμές στον Παραχωρητή δυνάμει του Άρθρου 19.1 (Πληρωμές στον Παραχωρητή) αποτελούν εισόδημα για τον Παραχωρητή, το οποίο υπόκειται σε ΦΠΑ. Η Ετήσια Αμοιβή συνιστά δαπάνη λειτουργίας για τον Παραχωρησιούχο, ενώ η Αμοιβή Παραχώρησης όχι. Η καταβολή μέρους της Αμοιβής Παραχώρησης που πρέπει να πληρωθεί από τον Παραχωρησιούχο δυνάμει του Άρθρου 19.1.1 (a) κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης ή πριν από αυτή και η οποία ισούται με το ποσό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην Αμοιβή Παραχώρησης, θα αναβάλλεται, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Παραχωρησιούχου, έως ότου το εν λόγω ποσό ΦΠΑ πράγματι επιστραφεί από το Δημόσιο στον Παραχωρησιούχο, υπό την προϋπόθεση εκχώρησης στον Παραχωρητή ισόποσου πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ δυνάμει του παρόντος Άρθρου. Ο Παραχωρησιούχος θα επιδιώκει δεόντως και εγκαίρως την επιστροφή οποιουδήποτε πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου τόκου υπερημερίας για τυχόν καθυστερήσεις στην εν λόγω επιστροφή ΦΠΑ. Διευκρινίζεται ότι η εκχώρηση του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ δυνάμει του παρόντος Άρθρου θα εκτείνεται επίσης στον τόκο υπερημερίας για τυχόν καθυστερήσεις στην εν λόγω επιστροφή ΦΠΑ.

33.2 (a) Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ Α' 248), όπως ισχύει, οποιεσδήποτε κεφαλαιουχικές δαπάνες και εργασίες βαριάς συντήρησης που διενεργούνται από τον Παραχωρησιούχο θεωρούνται αγαθό επένδυσης, όπως αυτό ορίζεται στην περίπτωση α' της παραγράφου 4 του άρθρου 33 του ως άνω νόμου. Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του Άρθρου 33 του νόμου 2859/2000, όπως εκάστοτε ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως στην παρούσα Σύμβαση, παρότι ο Παραχωρησιούχος δεν αποτελεί Οργανισμό ή επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας,

(b) Η επιστροφή τυχόν πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στον Παραχωρησιούχο θα πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται στη Νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, όχι σε περισσότερες από ενενήντα (90) ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Εάν σημειωθεί υπέρβαση της συγκεκριμένης προθεσμίας, το Δημόσιο θα καταβάλλει στον Παραχωρησιούχο τόκους υπερημερίας αναφορικά με το ποσό που πρέπει να αποζημιωθεί, ενώ το χρονικό διάστημα της συσσώρευσης θα υπολογιστεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 53 του νόμου 4987/2022, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει, με επιτόκιο το οποίο θα καθορίζεται κάθε φορά δυνάμει της παραγράφου 4 του Άρθρου 53 του εν λόγω νόμου.

33.3 Η συνολική επενδυτική δαπάνη, η οποία θα περιλαμβάνει το κόστος της Σύμβασης Λειτουργίας και της Σύμβασης Μελέτης - Συντήρησης, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού κόστους του συνολικά απαιτούμενου εξοπλισμού και οποιασδήποτε δαπάνης και εξόδου κάθε φύσης, συμπεριλαμβανομένων των τόκων με τους οποίους έχει επιβαρυνθεί o Παραχωρησιούχος, μαζί με την Αμοιβή Παραχώρησης δύνανται να κεφαλαιοποιηθούν (συνολικά ή εν μέρει) και να αποσβεστεί κατ' επιλογή του Παραχωρησιούχου είτε με τη σταθερή μέθοδο καθ' όλη τη διάρκεια της κατά περίπτωση εναπομείνασας Περιόδου Παραχώρησης είτε δυνάμει της μεθόδου και των ποσοστών απόσβεσης βάσει του άρθρου 24 του νόμου 4172/2013, όπως εκάστοτε ισχύει.

33.4 Τα έξοδα τόκων που καθίστανται δεδουλευμένα βάσει των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων (εάν υπάρχουν) και των Δευτερογενών Δανειακών Συμβάσεων μπορούν να αφαιρεθούν, στον βαθμό που επιτρέπεται από τα άρθρα 23 και 49 του νόμου 4172/2013, από τα έσοδα του φορολογικού έτους στο οποίο καθίστανται δεδουλευμένα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κεφαλαιοποιηθούν από τον Παραχωρησιούχο σύμφωνα με το Άρθρο 33.3.

33.5 Όλες οι πληρωμές θα πρέπει να καταβάλλονται από το Δημόσιο αναφορικά με αποζημιώσεις οποιουδήποτε είδους δυνάμει των Άρθρων 4.5.2.1 (d), 22, 24, 25 και 26 και θα πραγματοποιούνται σε εκκαθαρισμένα κεφάλαια, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς μειώσεις λόγω τελών χαρτοσήμου ή χρεώσεων και αμοιβών τρίτων, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται από τη Νομοθεσία. Εάν ισχύει τέλος χαρτοσήμου, χρέωση ή αμοιβή τρίτου κατά τη στιγμή της πληρωμής, το ποσό της αποζημίωσης θα αυξηθεί με το ποσό του εν λόγω τέλους χαρτοσήμου, χρέωσης ή αμοιβής τρίτου.

33.6 Η Ετήσια Αμοιβή που είναι πληρωτέα από τον Παραχωρησιούχο στον Παραχωρητή απαλλάσσεται φόρων, εκτός του ΦΠΑ, και αφαιρείται από τα έσοδα του Παραχωρησιούχου του φορολογικού έτους κατά το οποίο καταβλήθηκε.

33.7 Προς αποφυγή αμφιβολιών, ο Παραχωρησιούχος απαλλάσσεται από οποιαδήποτε υποχρέωση που προκύπτει από τον v. 4223/2013 (ΦΕΚ Α' 287), όπως ισχύει, ή από οποιονδήποτε άλλο Νόμο με παρόμοιο αποτέλεσμα, καταβολής φόρων ή δασμών (ειδικών ή συγκεντρωτικών) αναφορικά με το Έργο Παραχώρησης.

33.8 Κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κυρωτικού Νόμου, ο Παραχωρησιούχος θα απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση που απορρέει από οποιονδήποτε νόμο (συμπεριλαμβανομένων των Β.Δ. 24.9/20.10.1958, Ν.Δ. 318/1969, v. 25/1975, v. 1080/1980 και v. 2130/1993, όπως ισχύουν) για την καταβολή τελών ή φόρων σε οποιοδήποτε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που αποτελούν το αντικείμενο των εν λόγω φόρων ή τελών αναφορικά με τα έργα που θα εκτελεστούν ή/και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση ή/ και εν γένει την Παραχώρηση, καθώς και από την καταβολή κάθε άλλης δημοτικής προσόδου, όπως ενδεικτικά τέλη ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Άρθρο τέταρτο «Συνδρομητικές συμβάσεις διέλευσης και Διόδια Τέλη»

Σύμφωνα με το άρθρο τέταρτο του κοινοποιούμενου νόμου:

1. Κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανωνύμων εταιρειών «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» που απορρέουν από τις συμβάσεις συνδρομητικής διέλευσης που οι εταιρείες αυτές έχουν συνάψει με χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του παρόντος.

2. Η δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το άρθρο έβδομο, επέχει θέση αναγγελίας του άρθρου 460 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/84, Α’ 164), καθώς και θέση δημόσιας ανακοίνωσης προς ενημέρωση των συνδρομητών για τις αναπροσαρμογές του Τιμοκαταλόγου Διοδίων Τελών και του Τιμοκαταλόγου Συνδρομητικών Προγραμμάτων, υπό την έννοια των συμβάσεων συνδρομητικής διέλευσης της παρ. 1.

3. Κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης και ώρα 00.00, η εταιρεία «Αττική Οδός Α.Ε.» υποχρεούται:

α) Να μεριμνήσει για την ομαλή μετάπτωση του συνόλου των συστημάτων τιμολόγησης και συνδρομητικών υπηρεσιών του αυτοκινητοδρόμου στον αριθμό φορολογικού μητρώου του Παραχωρησιούχου για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης εξυπηρέτησης και απρόσκοπτης διέλευσης όσων συνδρομητών έχουν σύμβαση διέλευσης σε ισχύ και σύμφωνα με τα χρηματικά υπόλοιπα των συνδρομητικών λογαριασμών τους κατά τον χρόνο αυτόν.

β) Να μεριμνήσει για την εξαγωγή από το σύστημα τιμολόγησης και να παραδώσει στο Δημόσιο και στον Παραχωρησιούχο κατάσταση των υπολοίπων των συνδρομητικών λογαριασμών από προκαταβολές ή χρηματικές εγγυήσεις των συνδρομητών.

γ) Να προβεί στη μεταφορά του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα χρηματικά υπόλοιπα των συνδρομητικών λογαριασμών από προκαταβολές ή χρηματικές εγγυήσεις των συνδρομητών, όπως εμφανίζεται στην κατάσταση υπολοίπων της περ. β, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του Παραχωρησιούχου, τον οποίο αυτός θα της έχει γνωστοποιήσει, πριν από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης. Αν η Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης δεν είναι τραπεζική εργάσιμη ημέρα, η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου μεταφέρεται την αμέσως επομένη τραπεζική εργάσιμη ημέρα. Η μεταφορά πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται η έκδοση φορολογικού στοιχείου, απαλλάσσεται κάθε φόρου, τέλους, εισφοράς, κράτησης και κάθε προμήθειας τραπεζικών εργασιών και δεν θεωρείται δάνειο, δωρεά ή εν γένει προσαύξηση περιουσίας χωρίς νόμιμη αιτία.

δ) Κατά τη μεταφορά των χρηματικών υπολοίπων σύμφωνα με το παρόν ή το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, η «Αττική Οδός Α.Ε.», βάσει της κατάστασης υπολοίπων των συνδρομητικών λογαριασμών, εκκαθαρίζει τη σχετική χρηματική κατάθεση, σε συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο.

ε) Εντός δύο (2) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, η εταιρεία «Αττική Οδός Α.Ε.» προβαίνει στη χρηματική κατάθεση των ποσών από χρηματικές εγγυήσεις συνδρομητών, αφού προηγουμένως λάβουν χώρα σχετική εκκαθάριση και συμψηφισμός των χρηματικών εγγυήσεων με ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα συνδρομητών, για οφειλές συνδρομητών από διελεύσεις έως την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης. Η εκκαθάριση λαμβάνει χώρα σε συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο, εντός της ίδιας προθεσμίας.

4.α) Από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης, τα διόδια τέλη που επιβάλλονται στον αυτοκινητόδρομο «Αττική Οδός», εκπτώσεις επ’ αυτών, καθώς και απαλλαγές από την καταβολή αυτών ρυθμίζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης.

β) Η δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το άρθρο έβδομο, επέχει θέση γνωστοποίησης των επιβαλλόμενων διοδίων τελών προς τους χρήστες.

5. Οι χρήστες που έχουν συνάψει συνδρομητικές συμβάσεις διέλευσης της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δύνανται να καταγγείλουν αζημίως και οποτεδήποτε τις συμβάσεις αυτές, τηρουμένων κατά τα λοιπά των ειδικότερων συμβατικών όρων. Στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνουν τυχόν μη αναλωμένο υπόλοιπο της συνδρομής τους.

6. Ο Παραχωρησιούχος δεν ευθύνεται για απαιτήσεις ή αξιώσεις συνδρομητών που απορρέουν από ή σχετίζονται με τις συμβάσεις της παρ. 1 και γεννήθηκαν έως την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, ως προς τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες παραμένουν, κατά περίπτωση, οι ανώνυμες εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» ή/και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.». Αντίστοιχα, οι ανώνυμες εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» δεν ευθύνονται για απαιτήσεις ή αξιώσεις συνδρομητών που απορρέουν από ή σχετίζονται με τις συμβάσεις της παρ. 1 και γεννήθηκαν από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης και εφεξής, ως προς τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Παραχωρησιούχος.

7. Δυνάμει του παρόντος, η κυριότητα και η νομή επί του κινητού εξοπλισμού ο οποίος έχει χορηγηθεί σε συνδρομητές βάσει των συμβάσεων της παρ. 1, όπως ιδίως πομποδέκτες και κάρτες διελεύσεων, και οι οποίες μεταβιβάζονται από τις ανώνυμες εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» στο Δημόσιο κατά τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης της από 23.5.1996 Σύμβασης Παραχώρησης, μεταβιβάζονται κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης δια του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ στον Παραχωρησιούχο, χωρίς παράδοση του εν λόγω κινητού εξοπλισμού. Οι συνδρομητές παραμένουν στην κατοχή του εν λόγω εξοπλισμού σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων της παρ. 1, όπως εκάστοτε ισχύουν και με την επιφύλαξη του παρόντος άρθρου. Η δημοσίευση του παρόντος επέχει θέση γνωστοποίησης έναντι των κατόχων, κατά την έννοια του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 977 του Αστικού Κώδικα.

Άρθρο έβδομο «Έναρξη ισχύος»

Σύμφωνα με το έβδομο άρθρο του κοινοποιούμενου νόμου, η ισχύς του αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συνημμένο: Απόσπασμα του ΦΕΚ Α'156/3.10.2024: άρθρο πρώτο, τέταρτο και έβδομο του ν. 5141/2024 καθώς και άρθρο 33 της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!