Τσιάρας Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με πόρους, κανόνες και σχέδιο
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα rebranding των παραγόμενων προϊόντων της, τα οποία είναι μοναδικά», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, στη συζήτηση που άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του σχεδίου νόμου «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
«Δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε από αυτή τη συζήτηση, το λάδι, την ελιά, το μέλι, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την κορινθιακή σταφίδα. Ό,τι δηλαδή ως αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να καταστεί ως μοναδικό προϊόν και στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να επενδύσουμε», είπε ο υπουργός και προσέθεσε, απευθυνόμενος στα κόμματα: «Αν θέλουμε να δούμε τον πρωτογενή μας τομέα τα επόμενα χρόνια να έχει μια πορεία, όπως αυτή που ονειρευόμαστε, πρέπει να συμφωνήσουμε ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε και να την ενισχύσουμε, με πόρους, με μέτρα, με διευκολύνσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι του να σταθούν στα πόδια τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να παράξει μοναδικά προϊόντα, ποιοτικά προϊόντα, Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη ή ακόμη και προϊόντα που δεν μπορούν πουθενά σε όλον τον κόσμο να καλλιεργηθούν και να παραχθούν».
Το νομοσχέδιο, που ενσωματώνει ευρωπαϊκό κανονισμό στην ελληνική έννομη τάξη, έχει στόχο, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θωρακιστούν τα ΠΟΠ (προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), τα ΠΓΕ (προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη) και τα ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) και να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να δημιουργηθεί ένα «τέτοιο πλαίσιο προστασίας ώστε αυτά τα προϊόντα να έχουν πραγματικά αδιαμφισβήτητη και προστατευμένη θέση, στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά».
Ο κ. Τσιάρας απάντησε σε ζητήματα που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου.
Πανώλη
Σε σχέση με την πανώλη, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «για πρώτη φορά, αντιμετωπίστηκε τόσο αποτελεσματικά μια ζωονόσος που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο όλο το ζωικό κεφάλαιο» και ο λόγος για τον οποίο «η ΕΕ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους αρμοδίους, είναι γιατί για πρώτη φορά, υπήρξε μεθοδολογία για την αντιμετώπισή της, τέτοια που δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε σε καμία χώρα του κόσμου». Σημείωσε δε ότι «αυτό που κατάφερε η Ελλάδα, είναι οδηγός αντιμετώπισης μιας ζωονόσου» και γι΄αυτό «αξίζουν εύσημα στους κτηνιάτρους όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων», γιατί είναι εκείνοι που βρέθηκαν στο πεδίο με 45 βαθμούς θερμοκρασία, στην καρδιά του καλοκαιριού, και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για τις δειγματοληψίες ενώ και ιδιώτες κτηνίατροι συνεισέφεραν σε αυτή την προσπάθεια, σε μια τεράστια επιχείρηση που δεν έχει όμοια την ιστορία της Ελλάδας. «Μπορεί να φτάσαμε στις 30.000 θανατώσεις ζώων αλλά στην πραγματικότητα έχουμε περιχαρακώσει το ζωικό μας κεφάλαιο, δίνοντας του προοπτική για τη συνέχεια», είπε ο Κ. Τσιάρας ενώ απάντησε και για το ζήτημα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων. «Έχουν πάρει ένα πολύ μεγάλο μέρος της προκαταβολής. Έχουν γίνει πάρα πολλές ενστάσεις. Επιχειρούμε να αποζημιωθούν και τα ζώα που είναι μεγαλύτερα των έξι ετών, που είναι εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Κάνουμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην υπάρξει περικοπή. Κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τον κόσμο, τους κτηνοτρόφους, να τους δώσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «οι αποζημιώσεις που θα δοθούν για την πανώλη, θα είναι πραγματικά γενναίες, διότι είναι πραγματική ανάγκη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι και το ζωικό κεφάλαιο της χώρας ενώ θα υπάρξουν και μέτρα για την επανάκαμψη».
ΕΛΓΑ
Τις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα υπάρξει συνολική ενημέρωση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τον ΕΛΓΑ, τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, τα βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών του, τα μέτρα για τη διαφάνεια, για την ψηφιοποίηση, την αναμόρφωση του, το πώς θα καλύπτει νέες ανάγκες.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τους βουλευτές ότι με υπουργική απόφαση ο Οργανισμός τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου, «ακριβώς για να υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την εξυγίανσή του». Είναι μια δύσκολη μεν αλλά επιβεβλημένη απόφαση, είπε ο κ. Τσιάρας, για «να τελειώσουμε μια και καλή με τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχονται από το παρελθόν». «Έχουν τεθεί διάφορα θέματα, και από την ΕΕ και από την DG AGRI, για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας και είναι η στιγμή που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτει ουσιαστικά, υπό την εποπτεία του, τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης προκειμένου ο Οργανισμός να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί, να στελεχωθεί, να ψηφιοποιηθεί ώστε να μην δέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση η όλη του λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «η επιτήρηση στην οποία τίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαταράσσει τη λειτουργία τού Οργανισμού που θα συνεχίζει αδιάλειπτα τις πληρωμές» και στόχος όλων είναι να βοηθηθεί ο παραγωγικός κόσμος της χώρας.
Daniel
Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Daniel, ο υπουργός ανέφερε έχουν δοθεί ήδη στους ΟΤΑ 237 εκατομμύρια ευρώ για έργα, για την πρώτη αρωγή δόθηκαν σε πενήντα και πλέον χιλιάδες δικαιούχους 182,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΛΓΑ σε 33.500 δικαιούχους έχει δώσει 270 εκατ. και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ξεπεράσει το ποσό αυτό τα 310 εκατ. ευρώ, με το ad hoc πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Όλα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Προφανώς υπάρχουν ακόμα θέματα που δεν έχουν λυθεί αλλά το ότι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο μέρος των προβλημάτων, να έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και έργων ενίσχυσης, επάρκειας του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία, δεν είναι και λίγο», είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι βεβαίως και θα υλοποιηθεί συνολικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και ολιστικός σχεδιασμός για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, για το οποίο πρέπει «να τρέξουμε γρήγορα», και για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με εργαλεία για αποτελεσματικούς ελέγχους και ταχύτερη επιβολή κυρώσεων προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης ενισχύει τη θέση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ στις απαιτητικές και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αγορές, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων. Ο κ. Στύλιος είπε ότι οι τιθέμενες διατάξεις είναι παρεμβάσεις που στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ με τη θέσπιση ειδικού συστήματος αναγνώρισης, με την παροχή νομικής κάλυψης για την προστασία των προϊόντων τους από αθέμιτες πρακτικές.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για κρίση στον πρωτογενή τομέα με ευθύνη της κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τα οποία η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να δώσει απαντήσεις στη Βουλή. Μίλησε για καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για σοβαρά ζητήματα, όπως η ελληνοποίηση στο γάλα και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εντελώς αποσπασματικό και ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το αποσύρει, ώστε να συμβάλλουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις προτάσεις τους. «Το νομοσχέδιο είναι ελλιπέστατο και αναποτελεσματικό για τη διασφάλιση της ποιότητας και του ελέγχου των προϊόντων ΠΟΠ, γιατί δεν αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχή ελέγχου ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι στην αντιμετώπιση των παρανομιών», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Σταρακά αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και στη Θεσσαλία, που «αποτελούν κραυγή αγωνίας του αγροτικού κόσμου που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών». Η κυρία Σταρακά είπε ότι τα άλυτα προβλήματα σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, σε συρρικνωμένα εισοδήματα και σε εγκατάλειψη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε σχέση με το νομοσχέδιο, η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει αρκετά ασαφή σημεία, δεν περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις και δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το ισχύον αλλά διαμορφώνει τον ΕΛΓΟ σε πολυδαίδαλο οργανισμό που η λειτουργία του «γραφειοκρατείται» ακόμα περισσότερο.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς είπε ότι το καθεστώς ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εντάσσεται στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική αγορά και «μπορεί αυτά τα προϊόντα να προβάλλονται ως διέξοδος, για την επιβίωση του αγρότη και του κτηνοτρόφου, όμως ουσιαστικά αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα μονοπώλια της εμπορίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που λυμαίνονται τον μόχθο των βιοπαλαιστών της υπαίθρου». Στο κλίμα αυτό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η πολιτική αυτή εξυπηρετεί επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο και γι αυτό ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος αγώνας των αγροτών για τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας χαρακτήρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «το μεγαλύτερο υπουργείο αμαρτίας που θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ στη χώρα». Για δε το νομοσχέδιο είπε ότι «ακούγεται καλό, ακούγεται ρομαντικό» αλλά χωρίς ανθρώπους να ελέγξουν την κατάσταση, δεν θα γίνει κάτι σημαντικό προκειμένου «να πάμε σε ποιοτικά προϊόντα με ανταγωνιστικό πρόσημο και να μπορούν οι νέοι αγρότες και να ενημερωθούν σωστά και να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο».
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής και έκανε λόγο για αποτυχία καταβολής των ενισχύσεων, για αδιαφορία στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που έχουν θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς, τους παραγωγούς. Για το νομοσχέδιο είπε ότι έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι ελλιπές σε βασικά του σημεία και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό στην εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕΠ και ΕΠΙΠ.
Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις στα ζητήματα της επισήμανσης των προϊόντων και στον τρόπο που θα ελέγχονται αυτά. Κυρίως δεν εστιάζει σε πρακτικές βιωσιμότητας, δεν δίνει έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές ενώ στερείται προβλέψεων για την λειψυδρία αν και είναι πολλές οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί και παραγάγουν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ο ειδικός αγορητής των "Σπαρτιατών" Πέτρος Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι αγρότες, ιδίως στο ενεργειακό ζήτημα και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, στην ανάγκη να προστατευθεί ο αγρότης από τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Αναφέρθηκε επίσης στην υποστελέχωση υπηρεσιών που θα κληθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο νόμου και ζήτησε να σταματήσει η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορούν να διενεργούν τους ελέγχους με τον τρόπο που πρέπει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!