Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2058/2024 Τροποποίηση της αριθμ. Ε.2050/09-07-2024 (ΑΔΑ: Ψ00Ε46ΜΠ3Ζ-7ΓΓ) εγκυκλίου “Παροχή οδηγιών σχετικά με την έναρξη της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής του μηνύματος ΙΕ590 “Γνωστοποίηση εξόδου” για τη γνωστοποίηση της εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ΄ΚΑΙ Δ΄
ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β΄ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ - ΤΜΗΜΑ Ζ΄
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ & ΕΠΙΧ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ – ΤΜΗΜΑ A΄
Ταχ. Δ/νση:Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας:17778 Ταύρος
Url:www.aade.gr

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ Α.Δ.Α.

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:
Αθήνα, 30/08/2024
Αριθ. Πρωτ.: Ε.2058

ΠΡΟΣ:Ως Π.Δ.

Θέμα: «Τροποποίηση της αριθμ. Ε.2050/09-07-2024 (ΑΔΑ: Ψ00Ε46ΜΠ3Ζ-7ΓΓ) εγκυκλίου “Παροχή οδηγιών σχετικά με την έναρξη της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής του μηνύματος ΙΕ590 “Γνωστοποίηση εξόδου” για τη γνωστοποίηση της εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης”»

Σχετ.: H αριθμ. Ε.2050/09-07-2024 εγκύκλιος “Παροχή οδηγιών σχετικά με την έναρξη της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής του μηνύματος ΙΕ590 “Γνωστοποίηση εξόδου” για τη γνωστοποίηση της εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης” (ΑΔΑ: Ψ00Ε46ΜΠ3Ζ-7ΓΓ).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο διευκρινίζεται η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής υποβολής του ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ590.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ειδικότερα, με την παρούσα εγκύκλιο παρατείνεται η μεταβατική περίοδος κατά την οποία δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή του ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ590 και επανακαθορίζεται η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής υποβολής του εν λόγω μηνύματος.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εγκυκλίου εμπίπτουν:

α) τα εμπορεύματα, για τα οποία τηρούνται διατυπώσεις εξαγωγής ή επανεξαγωγής με την υποβολή διασάφησης ή για τα οποία υποβάλλεται συνοπτική διασάφηση εξόδου,

β) οι μεταφορείς που είναι υπόχρεοι να γνωστοποιούν την έξοδο των εμπορευμάτων, μέσω του μηνύματος ΙΕ590 και τα λοιπά πρόσωπα που εμπλέκονται στην αλυσίδα διακίνησης των εξερχόμενων εμπορευμάτων (εξαγωγείς, πράκτορες, handlers, διαχειριστές ελεύθερων ζωνών κ.λπ.) και συνεργάζονται με τους μεταφορείς για τους σκοπούς της γνωστοποίησης της εξόδου,

γ) τα τελωνεία εξόδου που είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της τήρησης των απαιτούμενων διατυπώσεων κατά την έξοδο και οι λοιπές τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.

 

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου και λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα που διατυπώθηκαν από εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς καθώς και πιθανές δυσχέρειες προσαρμογής των ψηφιακών συστημάτων των επιχειρήσεων κατά τον μήνα Αύγουστο, η μεταβατική περίοδος κατά την οποία η υποβολή του μηνύματος ΙΕ590 δεν είναι υποχρεωτική μεταφέρεται έως και την 14/10/2024, προκειμένου να δοθεί στα υπόχρεα πρόσωπα περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών προσαρμογής τους στις απαιτήσεις εφαρμογής της υποβολής του εν λόγω μηνύματος.

Ως εκ τούτου, η υποβολή του μηνύματος ΙΕ590 καθίσταται υποχρεωτική σύμφωνα με τις οδηγίες της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου από 15/10/2024.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!