Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ Επί τέλους, μονομερείς τροποποιήσεις οριζ. ιδιοκτησιών για διόρθωση εμβαδών

Σύντομα θα πάρει τέλος η πολύχρονη "oμηρεία" δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών της χώρας και θα δικαιωθεί για μιά ακόμη φορά ο αγώνας της ΠΟΜΙΔΑ για το ξεμπλοκάρισμα των ιδιοκτησιών τους εξ αιτίας μικροδιαφορών μεταξύ ιδιοκτησιακών τίτλων και ταυτότητας κτιρίου!

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 30.7.24 τους βασικούς άξονες του νέου Νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, μεταξύ των οποίων και η επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος του Σ.Ν. είναι η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα οι κύριες Διατάξεις του Νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Η Ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης το 2025

  • Το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων.
  • Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024.
  • Το Νομοσχέδιο φέρνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες Κτηματογράφησης που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Η Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο Συμβολαίων

  • Η υποστηρικτική χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης θα μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό.
  • Το νομοσχέδιο εισάγει το πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της.

Ο Απεγκλωβισμός χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που ήταν όμηροι γραφειοκρατίας

  • Ένα πάγιο αίτημα της κτηματαγοράς ικανοποιείται. Θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.
  • Η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

Η Θεσμοθέτηση Πιστοποιημένου Μηχανικού με δικαίωμα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές μεταβολές που έρχονται

  • Εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης.
  • Καταργείται η έγχαρτη διαδικασία, έρχεται νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.

Δασικοί χάρτες: Εγγραφή στο Κτηματολόγιο χωρίς δικαστική απόφαση

Επίσης αναμένεται ότι θα υπάρξει λύση και για τους ιδιοκτήτες που ένώ έχουν δικαιωθεί για τον μη δασικό χαρακτήρα του ακινήτου τους,  εξακολουθούν να είναι δέσμιοι αέναων δικαστικών διαδικασιών. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να ξεμπλοκάρει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες μη δασικών ακινήτων, που έχουν εγκλωβιστεί  στους Δασικούς Χάρτες, ώστε να μπορούν να εγγράφουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο και συνακόλουθα να προχωρούν σε μεταβιβάσεις, κάθε είδους δικαιοπραξίες και έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς δικαστικό Γολγοθά.

Τη νέα νομοθετική ρύθμιση για άμεσες εγγραφές στο Κτηματολόγιο των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν κερδίσει αντιρρήσεις για ιδιοκτησιακά και αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα στο Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει το Σεπτέμβριο στο ίδιο νομοσχέδιο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο. 

-«Τον Σεπτέμβριο εισάγουμε προς ψήφιση διατάξεις στο νέο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, οι οποίες στοχεύουν να απεγκλωβίσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από τις παράλογες απαιτήσεις της γραφειοκρατίας. Καθώς το Κτηματολόγιο οδεύει στην ολοκλήρωσή του, επιδιώκουμε να λύσουμε χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες σε σχέση με τη διασφάλιση και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάζει δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα σχετικά με το ακίνητο, προσφέροντας ανάσα και διευκολύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα. Με αυτές τις δράσεις προωθούμε την ορθολογική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία του Κτηματολογίου» σημειώνει σε δημόσια δήλωση του ο κος Κυρανάκης.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ανατρέψει το δασικό χαρακτηρσμό του ακινήτου τους στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων στα Δασαρχεία, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στου Δασικούς Χάρτες και εκτεθειμένοι σε ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις του Δημοσίου, καθώς η αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών για να «ξεπρασινίσουν» καθυστερεί και η νομοθεσία επιβάλλει στα Δασαρχεία να προβάλλουν το «αμάχητο» τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου στα δικαστήρια, έως την οριστική εξαίρεση τους ως μη δασικών από τους Δασικούς Χάρτες.

Σημειώνεται ότι οι αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες πλησιάζουν τις 400 χιλιάδες και παράλληλα τεράστιος είναι ο αριθμός, των αντιρρήσεων και των αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων κατά των Δασικών Χαρτών, που  εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας ότι στους Δασικούς Χάρτες περιελήφθησαν χιλιάδες ιδιοκτησίες, οι οποίες πήραν δασικό χαρακτηρισμό, χωρίς να είναι δασικές, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να βγάλουν τα μη δασικά ακίνητα τους από το Δασικό Χάρτη, υποβάλλοντας αντιρρήσεις και αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα.

Τα Κτηματολογικά γραφεία ζητούν δικαστική απόφαση

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες που έχουν κερδίσει τις Αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες από τις αποφάσεις των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων των Δασαρχείων εξακολουθούν να παραμένουν σε ομηρεία και δεν μπορούν να εγγράφουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο. Αυτό διότι οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων προτάσσουν την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών, που καθυστερεί, και σε κάθε περίπτωση ζητούν δικαστική απόφαση, με την οποία ο ιδιώτης να έχει δικαιωθεί για τον μη δασικό χαρακτηρισμό του ακινήτου του, έναντι της ιδιοκτησιακής διεκδίκησης του ελληνικού δημοσίου.

«Αρνησιδικία»  από τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων

Η αποτελεσματική εφαρμογή της νέας ρύθμισης θα κριθεί στην πράξη, δεδομένου ότι στα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθιερωμένη πρακτική για τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο να ζητείται δικαστική απόφαση. Μία πρακτική, την οποία η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει σε συνέδρια και εκδηλώσεις της ως «σημαντική δυσλειτουργία».  Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά του Στράτου Παραδιά, προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, ως εξής:

-«Όσον αφορά στις εγγραφές και τη διόρθωση των προφανών σφαλμάτων, έχουμε μία «αρνησιδικία»  από τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων, παρότι εμείς ως δικηγόροι τους παρουσιάζουμε κάτι απόλυτα σαφές, αυτοί προφανώς αναλογιζόμενοι «γιατί να πάρω εγώ την ευθύνη»  επιλέγουν να σου πουν «πήγαινε στο δικαστήριο να στο διορθώσει ο δικαστής»

Τι αναμένεται ότι θα προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση

Αυτό το θέμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα προβλέπει ότι χωρίς δικαστική απόφαση, με απόσπασμα απόφασης της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων, κάθε ιδιοκτήτης, που έχει πετύχει την έκδοση απόφασης αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να ταλαιπωρείται στα δικαστήρια. Και με την κατοχύρωση της περιουσίας του στο Κτηματολόγιο θα μπορεί να προχωρά σε μεταβίβαση και έκδοση οικοδομικής άδειας.

-«Η νέα ρύθμιση έχει σκοπό να δώσει άμεση λύση, όπως λένε, από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε χιλιάδες ακίνητα, που εμφανίζονται να ανήκουν στο Δημόσιο, ακόμη και αν οι εκτάσεις αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, και ο κάθε ιδιοκτήτης να μην είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες, προκειμένου να εξασφαλίσει την περιουσία του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!