Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Σημεία συνέντευξης της Νίκης Κεραμέως για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως στην ΕΡΤ

«Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Είναι ένα εργαλείο το οποίο θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε η νέα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Η υπουργός ανέφερε ότι το μέτρο ξεκίνησε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, συνεχίστηκε επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη και Δόμνας Μιχαηλίδου και σχεδιάστηκε προκειμένου να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας , υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το μέτρο το είχε ζητήσει η ίδια η ΓΣΕΕ.

«Να ξέρουμε πραγματικά πόσο χρόνο δουλεύει ο εργαζόμενος και να αμείβεται για αυτόν τον χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το μέτρο είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με τις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις με την εισαγωγή 150 χιλιάδων εργαζομένων στο μέτρο αυτό ενώ από 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και από 1 η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο που αφορά περίπου 600.000 επιπλέον εργαζόμενους. 

«Άρα προστίθενται περίπου 600 χιλιάδες εργαζόμενοι στο προστατευτικό αυτό μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας» δήλωσε. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι με το μέτρο αυτό χαρίζεται μία ώρα εργασίας στη βιομηχανία, απάντησε ότι σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965, ο χρόνος προετοιμασίας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας και τη συγκεκριμένη νομολογία εφαρμόζει και η Επιθεώρηση Εργασίας, συνεπώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. 

Αναφορικά με την επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση, υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί ένας πολύ αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων, ενώ αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τόνισε ότι εισπράττονται πλέον πρόστιμα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους ελέγχους που γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Επιπλέον, η κα Κεραμέως χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για 6ημερη εργασία, καθώς, όπως είπε, δεν αλλάζει επ’ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας απλώς δίνεται κατ’εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας. Υπενθύμισε δε, ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία που έχει θεσπιστεί καθώς και για άλλες ευέλικτες – για τους εργαζόμενους - μορφές εργασίας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως για παράδειγμα εργοστάσια που έχουν συνεχή λειτουργία, συνεχή παραγωγή, κυλιόμενες βάρδιες και στα οποία παρατηρούνταν έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές, για την 4η βάρδια συνήθως, και για αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα με αδρές αμοιβές υπέρ των εργαζομένων.

«6ήμερη τι θα σήμαινε; Ότι ο κάθε εργαζόμενος αντί να έχει 5νθημερο, έχει 6ημερο. Δεν ισχύει αυτό» τόνισε και ανέφερε ότι όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ισχύουν στο ακέραιο.

«Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορείς να εργαστείς σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί» είπε και πρόσθεσε ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη μέρα εργασίας. Άρα η Ελλάδα δεν κάνει εδώ κάτι διαφορετικό. Και πόσο μάλλον έχει ήδη προσαρμοστεί και σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα αν θέλετε».

Απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί κατά καιρούς για τη δυνατότητα να εργάζονται οι συνταξιούχοι, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, υπενθύμισε ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση είχε υπερασπιστεί ο κ. Γεωργιάδης με σθένος. 

«Και πολύ σωστά έκανε και δικαιώνεται πλήρως σήμερα. Και γιατί λέω ότι δικαιώνεται; Διότι από κει που στα συστήματα του κράτους αν θέλετε εμφανιζόταν 35 χιλιάδες εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σήμερα ξέρετε πόσοι εμφανίζονται; Πάνω από 170 χιλιάδες. Αυτό τι δείχνει; Αυτό δείχνει ότι έχουμε αν θέλετε βάλει τα σωστά κίνητρα, για να δουλεύουν οι συνταξιούχοι, αλλά όλα αυτά δηλωμένα, δηλωμένη εργασία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους η κα Κεραμέως έκανε λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας και σημείωσε ότι πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να τεθούν οι βάσεις για κάτι τέτοιο. 

«Έχουν γίνει πάρα πολλά στον εργασιακό χώρο, έχουν προχωρήσει πάρα πολλά πράγματα, οι φορείς, οι εταίροι έχουν προτάσεις να καταθέσουν κι εμείς είμαστε απολύτως δεκτικοί στο να τις ακούσουμε αυτές, να τις καταγράψουμε και αν μπορούμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης. Από κοινού, εργαζόμενοι και εργοδότες και κράτος, όλοι μαζί» σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!