Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΑΔ Β 1053336 ΕΞ 2024 Καθορισμός της διαδικασίας και ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής των διατάξεων των παρ. 5-6 του άρθρου 25 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) ως προς το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που μετατάσσεται σε θέση άλλου κλάδου, ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εκπαίδευσης και τοποθετείται σε αντίστοιχες θέσεις.

ΔΔΑΔ Β 1053336 ΕΞ 2024

ΦΕΚ B' 2764/16.05.2024

Καθορισμός της διαδικασίας και ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής των διατάξεων των παρ. 5-6 του άρθρου 25 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) ως προς το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που μετατάσσεται σε θέση άλλου κλάδου, ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εκπαίδευσης και τοποθετείται σε αντίστοιχες θέσεις.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του Κεφαλαίου Α’ «Σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 (Α’ 94) και ειδικότερα των παρ. 5-6 του άρθρου 25, της περ. ε’ των παρ. 3 και 4 του άρθρου 14, του άρθρου 9 και του άρθρου 41 αυτού,

β) του ν. 4440/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και άλλες διατάξεις» (Α’ 224),

γ) του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26) (Υπαλληλικός Κώδικας, εφεξής Υ.Κ.) και ιδίως των άρθρων 65, 69, 70, 73,

δ) της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3230/2004 «Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις» (Α’ 44),

ε) του άρθρου 34 του π.δ. 410/1988 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, που αφορούν το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (Α’ 191),

στ) του π.δ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο)» (Α’ 232).

2. Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ2020/23.10.2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Β’ 4738).

3. Την υπό στοιχεία 69488ΕΞ 2022/20.5.2022 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση θητείας ενός μέλους και διορισμός τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 424).

4. Την υπ’ αρ. 1 της 20.1.2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις: υπ’ αρ. 39/3/30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17.1.2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

5. Την από 18.4.2024 συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την οποία παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του για τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4389/2016, όπως προκύπτει από την υπ’ αρ. 25/19.4.2024 βεβαίωση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε.

6. Την ανάγκη καθορισμού της διαδικασίας και ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) ως προς το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που μετατάσσεται σε θέσεις κλάδων ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εκπαίδευσης της ίδιας Αρχής και τοποθετείται σε αντίστοιχες θέσεις.

7. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ορισμοί

Για τις ανάγκες της παρούσας, νοούνται ως:

1. «Οργανική μονάδα»: Κάθε Υπηρεσία της Ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων, (εφεξής ΑΑΔΕ), όπως προκύπτει από τον Οργανισμό της ΑΑΔΕ.

2. «Οργανική θέση»: Η θέση που προβλέπεται από τον Οργανισμό της ΑΑΔΕ, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.

3. «Αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο»: Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του κλάδου και της ειδικότητας που αιτείται την μετάταξη ο υπάλληλος.

Άρθρο 2
Σκοπός

Με την παρούσα ρυθμίζονται η διαδικασία και τα όργανα για τη μετάταξη του προσωπικού της ΑΑΔΕ σε θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εκπαίδευσης εντός της ΑΑΔΕ, την τοποθέτηση αυτών σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μετά τη μετάταξή τους καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα που αφορά στην απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων και γνώσεων και στην εν γένει ορθολογική αξιοποίησή τους.

Άρθρο 3
Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας αφορούν τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μόνιμους και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του Y.K. και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Άρθρο 4
Γενικές προϋποθέσεις μετάταξης υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας

1. Οι μετατάξεις υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, διενεργούνται:

α) Μετά από αίτηση των υπαλλήλων που υποβάλλεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Οκτώβριο κάθε έτους, ή

β) κατόπιν σχετικής πρόσκλησης πλήρωσης θέσεων οποτεδήποτε μέσα στο έτος.

Στην αίτηση υποχρεωτικά δηλώνεται η υπηρεσία που επιθυμούν να τοποθετηθούν μετά τη μετάταξή τους, αναφέροντας μέχρι τέσσερεις (4) προτιμήσεις κατά σειρά προτεραιότητας.

2. Προϋπόθεση για τη μετάταξη υπαλλήλου είναι η πάροδος διετίας από τον διορισμό του. Υπάλληλος που είχε τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών για διορισμό σε ανώτερη κατηγορία, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού του, δεν επιτρέπεται να μεταταχθεί σε θέση κλάδου και ειδικότητας ανώτερης κατηγορίας πριν από τη συμπλήρωση οκταετίας από τον διορισμό.

Υπάλληλος της ΑΑΔΕ δεν μετατάσσεται σε άλλο κλάδο και ειδικότητα πριν την πάροδο πενταετίας από τον διορισμό του ή από προηγούμενη μετάταξή του με τις διατάξεις των άρθρων 69 και 70 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007) ή από προηγούμενη μετάταξη από άλλο φορέα του δημοσίου, με οποιαδήποτε διαδικασία.

3. Οι μετατάξεις υπαλλήλων διενεργούνται σε κενές οργανικές θέσεις κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας με την προϋπόθεση ότι κατέχουν τον τίτλο σπουδών και τα λοιπά τυπικά προσόντα όπως ορίζονται στην παρ. 6 του παρόντος άρθρου. Οι κενές οργανικές θέσεις που έχουν δεσμευθεί προς κάλυψη, στο πλαίσιο δράσεων στελέχωσης της ΑΑΔΕ, δεν καλύπτονται με μετάταξη με τη διαδικασία που καθορίζεται με την παρούσα απόφαση.

4. Ο υπάλληλος μετατάσσεται με το βαθμό που κατέχει. Αν ο εισαγωγικός βαθμός του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται είναι ανώτερος του βαθμού που κατέχει, μετατάσσεται με τον εισαγωγικό αυτό βαθμό. Ο χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί στο βαθμό με τον οποίο ο υπάλληλος μετατάσσεται, θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο βαθμό της θέσης στην οποία μετατάσσεται, εφόσον έχει διανυθεί με τον τίτλο σπουδών που απαιτείται για τον κλάδo και ειδικότητα μετάταξης.

5. Η μετάταξη των υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε θέση άλλου κλάδου και ειδικότητας της ίδιας κατηγορίας, γίνεται με μεταφορά της θέσης που κατέχουν, με την απόφαση της μετάταξης.

Η μετάταξη υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε κλάδο και ειδικότητα ανώτερης κατηγορίας γίνεται σε συνιστώμενη με την πράξη απόφαση μετάταξης προσωποπαγή θέση, με ταυτόχρονη δέσμευση αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν ή αποκτούν τον τίτλο σπουδών και τα λοιπά τυπικά προσόντα όπως ορίζονται στην παρ. 6 του παρόντος άρθρου και εφόσον ο τίτλος σπουδών τους προβλέπεται ή αντιστοιχεί σε κλάδο ή ειδικότητα της υπηρεσίας. Οι προσωποπαγείς θέσεις καταργούνται αυτοδίκαια με την κατά οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων που τις κατέχουν.

6. Οι αποδεκτοί τίτλοι σπουδών και τα λοιπά τυπικά προσόντα για τη μετάταξη των υπαλλήλων, μόνιμων και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 70 της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859ΕΞ2020/13.10.2020 (Β’ 4738) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και του π.δ. 85/2022 (Α’ 232).

Άρθρο 5
Διαδικασία μετατάξεων

1. Οι μετατάξεις του μόνιμου και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προσωπικού της ΑΑΔΕ σε θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εκπαίδευσης, διενεργούνται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

2. Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που υπηρετεί ο υπάλληλος, και μέσω αυτής διαβιβάζεται άμεσα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι αιτήσεις μετάταξης, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, εισάγονται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου

Δυναμικού στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κατόπιν ελέγχου των τίτλων σπουδών των υποψηφίων, των λοιπών τυπικών τους προσόντων, της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 4 του παρόντος και των στοιχείων του προσωπικού μητρώου τους.

3. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις και γνωμοδοτεί για την αποδοχή ή απόρριψη των αιτημάτων μετάταξης, καθώς και για την υπηρεσία τοποθέτησης των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋΤεύχος B’ 2764/16.05.2024 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 29125 ποθέσεις του άρθρου 4 της παρούσας και συνεκτιμώντας τόσο την καταλληλότητά τους ως προς την άσκηση των καθηκόντων του κλάδου και της ειδικότητας που ζητούν να μεταταγούν, με βάση τα στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου όσο και τις υπηρεσιακές ανάγκες. Στις περιπτώσεις που εξετάζονται αιτήσεις μετάταξης σε άλλο κλάδο και ειδικότητα, οι υποψήφιοι καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Άρθρο 6
Μετάταξη υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου για λόγους υγείας

1. Υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, με προβλήματα υγείας, δύνανται να μεταταχθούν, μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται οποτεδήποτε σε άλλο κλάδο και ειδικότητα της ΑΑΔΕ της ίδιας κατηγορίας, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν, στην περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων του κλάδου και της ειδικότητάς τους για λόγους υγείας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχει λόγος απόλυσης. Η αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων του υπαλλήλου διαπιστώνεται από γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται η παραπομπή από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

2. Η αίτηση του υπαλλήλου με τα επισυναπτόμενα σε αυτήν δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τον υπάλληλο για τη διαπίστωση των προβλημάτων υγείας του, διαβιβάζονται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή με έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, για να γνωματεύσει εάν υφίσταται ή όχι αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων του κλάδου και της ειδικότητάς του για λόγους υγείας και στην περίπτωση που η γνωμάτευση είναι θετική και δεν συντρέχει λόγος απόλυσης του υπαλλήλου, εάν κρίνεται ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντα άλλου κλάδου και ειδικότητας της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Άρθρο 7
Τοποθέτηση μετατασσόμενων υπαλλήλων

1. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται με τη διαδικασία της παρούσας απόφασης, τοποθετούνται σε οργανικές μονάδες όπου υφίστανται κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.

2. Οι μετατασσόμενοι τοποθετούνται κατά προτεραιότητα, στην οργανική μονάδα της τρέχουσας οργανικής τους θέσης εκτός εάν για υπηρεσιακές ανάγκες πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλη οργανική μονάδα της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ή νησιού. Οι προτιμήσεις των υπαλλήλων, λαμβάνονται υπόψη, χωρίς αυτές να είναι δεσμευτικές για την υπηρεσία.

3. Δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση υπαλλήλων που μετατάσσονται με την παρούσα διαδικασία,σε κενές οργανικές θέσεις που έχουν δεσμευθεί προς κάλυψη, στο πλαίσιο δράσεων στελέχωσης της ΑΑΔΕ.

Άρθρο 8
Επιμόρφωση μεταταχθέντων υπαλλήλων

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, που μετατάσσονται, σε θέσεις ειδικοτήτων των κλάδων ΕπιμελητώνΚλητήρων, Διοικητικού -Οικονομικού ή Διοικητικού Λογιστικού, ή Εφοριακών ή Τελωνειακών ή Δημοσιονομικών, μετά την ανάληψη καθηκόντων τους παρακολουθούν υποχρεωτικά, πρόγραμμα επιμόρφωσης στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία σε θέματα συναφή με τον κλάδο και την ειδικότητα μετάταξης.

Άρθρο 9
Τελικές διατάξεις

1. Για λοιπά θέματα, που δεν θίγονται στην παρούσα απόφαση, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων 69, 70 και 73 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), του άρθρου 34 του π.δ. 410/1988 (Α’ 191), της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3230/2004 (Α’ 44), της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4389/2016 (Α’ 94), και της παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4024/2011 (Α’ 226).

2. Για μετατάξεις στον κλάδο ΠΕ Οικονομικών Επιθεωρητών, εφαρμόζεται το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Άρθρο 10
Μεταβατικές διατάξεις

Αιτήσεις μετάταξης που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης, εξετάζονται με τις διατάξεις των άρθρων 4-9.

Άρθρο 11
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2024

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!