Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΞΧ Στα επίπεδα του 2023 αναμένεται να κινηθεί η φετινή σεζόν για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Στα επίπεδα του 2023 αναμένεται να κυμανθούν κατά τη φετινή σεζόν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ενώ υψηλή εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επαγγελματίες των οποίων βίωσαν φέτος ένα «πρωτόγνωρο Πάσχα» με πολλούς επισκέπτες για πρώτη φορά. Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος, επισήμανε ότι το σύνολο σχεδόν των περίπου 450-500 ξενοδοχείων της περιοχής ήταν ανοιχτά κατά το φετινό Πάσχα, με μέση πληρότητα 70%. Το γεγονός ότι το Πάσχα «έπεσε» αργά οδήγησε περισσότερους ξενοδόχους στο να ανοίξουν τις μονάδες τους, σε αντίθεση με πέρυσι, που εορτάστηκε προς τα μέσα Απριλίου, με πολλά ξενοδοχεία ακόμα κλειστά. Πρώτη εθνικότητα μεταξύ των επισκεπτών που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής κατά τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι Ρουμάνοι, ακολούθησαν οι Βούλγαροι -πολλοί από τους οποίους διαθέτουν πάντως και δεύτερη κατοικία στη Χαλκιδική- και λίγοι Σέρβοι.

Υποτονική ήταν κατά τον κ.Τάσιο, η κίνηση από την ελληνική αγορά, πρώτον επειδή πολλοί από τους Έλληνες διαθέτουν εξοχικό στη Χαλκιδική και δεύτερον διότι πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, οπότε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν στην πόλη, για να έχουν οι υποψήφιοι περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Πάσχα «έπεσε» φέτος κοντά στο καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, ώθησε πολλούς Έλληνες σε πιο συγκρατημένες δαπάνες. «Λόγω του πληθωρισμού δεν είναι εύκολο να γίνουν δύο φορές διακοπές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο αρκετοί ήταν τον Μάιο και οι Γερμανοί τουρίστες στην περιοχή. «Οι Γερμανοί πάντα επισκέπτονται τη Χαλκιδική στα άκρα της σεζόν, Μάιο και Οκτώβριο, κι αυτή τη στιγμή μόνο στο δικό μου ξενοδοχείο, τα 92 από τα 150 δωμάτια είναι γεμάτα κυρίως από Γερμανούς, δευτερευόντως Άγγλους και λίγους Πολωνούς» πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για το πώς αναμένεται να κινηθεί η φετινή θερινή σεζόν, με βάση τις προκρατήσεις, ο κ.Τάσιος απάντησε πως η εικόνα θα είναι πιθανότητα παρόμοια με εκείνη του 2023. «Ήδη για το σύνολο του Μαΐου έχουμε μέση πληρότητα 50%-60%, κυρίως από Γερμανία και Αγγλία, απ΄ τις οποίες η Χαλκιδική υποδέχτηκε πέρυσι 300.000 και 70.000 επισκέπτες αντίστοιχα στο διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου. Έπονται η πολωνική και η τσεχική αγορά, και από τον Ιούνιο προστίθεται και η ιταλική. Μετά τις 15 Ιουνίου αναμένονται και περισσότεροι Βαλκάνιοι, που εκτός από ξενοδοχεία διανυκτερεύουν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η περιοχή προσελκύει φέτος και νέες εθνικότητες, απάντησε πως δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν -μέσω πτήσεων transit από το αεροδρόμιο των Αθηνών προς τη Θεσσαλονίκη- κάποιοι Αμερικανοί, ο αριθμός των οποίων όμως είναι προς το παρόν πολύ μικρός για να στοιχειοθετεί μια τάση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη Χαλκιδική και περισσότεροι τουρίστες από τη Σουηδία και τη Δανία. Από τη μεν Δανία υπάρχουν αφίξεις μέσω πτήσεις τσάρτερ από συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, με τους επισκέπτες να κατευθύνονται κυρίως προς την προ Άθω περιοχή, αλλά -κατά τον κ.Τάσιο- υπάρχει ενδιαφέρον να «ανοίξουν» και άλλοι προορισμοί της Χαλκιδικής, αρχής γενομένης από το 2025. Αυξητική είναι η τάση των αφίξεων και από τη Σουηδία.

Οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά «εξαφανιστεί» από τη Χαλκιδική μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα να είναι οι ελάχιστοι που διαθέτουν «golden visa» ή βίζα άλλου ευρωπαϊκού κράτους, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τους Ουκρανούς: στη Χαλκιδική κινούνται φέτος μόνο όσοι διαθέτουν σπίτια στην περιοχή. Επηρεάστηκε η περιοχή από τον πόλεμο στη Γάζα; «Παρότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτες, τη Χαλκιδική δεν την επισκέπτονταν παρά ελάχιστοι, οπότε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας έχει επηρεάσει» σημείωσε ο κ.Τάσιος. Όσον αφορά το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υφίσταται για οκτώ στους δέκα, αν και όχι τόσο έντονο όσο ήταν το 2021 ή το 2022. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί και τα μεγάλα ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων, έχουν επεκτείνει τη σεζόν κατά έναν μήνα (15 ημέρες στην αρχή της και άλλες τόσες στη λήξη της), με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο ισχυρό κίνητρο για εργασία στον τομέα της φιλοξενίας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Οι δε μετακλήσεις από τρίτες χώρες δεν φαίνεται επίσης να δίνουν λύση, καθώς οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με βασική αυτή που αφορά την έκδοση βίζας, προκαλούν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. «Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των μετακλήσεων μπορεί να φτάσουν σε έως και τρεις μήνες και όταν ζητάς εργαζόμενους για συνολική εργασία έξι ή εννέα μηνών, γίνεται εμφανές πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό» καταλήγει.

Ένα πρωτόγνωρο Πάσχα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Κατά την περίοδο του Πάσχα πέρυσι, τα περίπου 2100 ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική δεν είχαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανοίξει ακόμα. Φέτος, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Το 15% των καταλυμάτων άνοιξαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι και η μέση πληρότητα δεν ήταν μεν υψηλή, αλλά ούτε ευκαταφρόνητη, αφού διαμορφώθηκε γύρω στο 50%. «Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις ήταν από τη Ρουμανία και λιγότερο από τη Σερβία, εθνικότητες δηλαδή που δεν τις βλέπαμε στα δωμάτιά μας ούτε σε περίοδο Πάσχα, ούτε στις αρχές Μαΐου. Η εικόνα είναι πρωτόγνωρη και έχουμε εντυπωσιαστεί» λέει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Αρκετά καλά» πηγαίνουν και οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι: οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου έχουν πληρότητες της τάξης του 80% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ υπάρχει και μικρή διόρθωση στις τιμές. Βάσει των προκρατήσεων, στη πρώτη θέση φιγουράρουν οι Ρουμάνοι (με ποσοστό 60%-65%) και στη δεύτερη βρίσκονται οι Σέρβοι, με τους Ιταλούς να τους ακολουθούν κατά πόδας για τρίτη συνεχή χρονιά και να «απειλούν» να τους παραγκωνίσουν ήδη από φέτος. Έπονται οι Βούλγαροι και ελάχιστοι γερμανόφωνοι, Γερμανοί και Αυστριακοί. Οι Έλληνες δεν άρχισαν ακόμα τις προκρατήσεις._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!