Υ.Α. 12890 ΕΞ 2024 Διαδικασία υποβολής και διαχείρισης δορυφορικού δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 5086/2024 (Α’ 23).
Αριθμ. οικ. 12890 ΕΞ 2024
ΦΕΚ B' 2374/22.04.2024
Διαδικασία υποβολής και διαχείρισης δορυφορικού δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 5086/2024 (Α’ 23).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 5 του άρθρου 119 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),
β) του άρθρου 25 του ν. 5086/2024 «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» (Α’ 23),
γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),
δ) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),
ε) του π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130),
στ) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131),
ζ) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85),
η) της παρ. 6 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012 (Α’ 86).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Την υπ’ αρ. 10003/19-03-2024 εισήγηση δημοσιονομικών επιπτώσεων της ΓΔΟΔΥ,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Η παρούσα απόφαση καθορίζει τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης φακέλου δορυφορικού δικτύου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα δορυφορικού δικτύου στην Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Άρθρο 2
Ορισμοί
1. Για την εφαρμογή της παρούσας, οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια, η οποία τους αποδίδεται παρακάτω:
«Δορυφορικό δίκτυο»: Δορυφορικό σύστημα που απαρτίζεται από έναν ή πολλούς δορυφόρους και από τις εγκαταστάσεις εδάφους με τις οποίες επικοινωνούν οι εν λόγω δορυφόροι.
«Φορέας δορυφορικού δικτύου» ή «φορέας» (operator): Nομικό πρόσωπο που αναλαμβάνει τη λειτουργία δορυφορικού δικτύου σε συμμόρφωση με τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union - ITU).
«Ραδιοϋπηρεσία»: Υπηρεσία που εμπεριέχει εκπομπή ή/και λήψη ραδιοκυμάτων για συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό σκοπό.
«Παρεμβολή»: Κάθε εκπομπή σήματος που υποβαθμίζει, παρεμποδίζει ή διακόπτει μία ραδιοϋπηρεσία που λειτουργεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
2. Για την εφαρμογή της παρούσας, οι ακόλουθοι αγγλικοί όροι, αντλούμενοι από τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union - ITU), καθώς και η απόδοσή τους στην Ελληνική, έχουν την έννοια, η οποία τους αποδίδεται παρακάτω:
«Radiocommunications Bureau» ή «Bureau» ή «BR»: Η υπηρεσία της ITU που ασχολείται με ραδιοϋπηρεσίες μεταξύ των οποίων είναι οι δορυφορικές υπηρεσίες.
«Administration» (Διοίκηση): Κρατική αρχή που εκπροσωπεί τους φορείς δορυφορικών δικτύων ως προς τις διαδικασίες που περιγράφονται στα Radio Regulations.
«Filing»: Το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών δορυφορικού δικτύου που υποβάλλεται στην ITU από μια Διοίκηση για λογαριασμό του φορέα του δορυφορικού δικτύου.
«International Frequency Information Circular - IFIC ή BR IFIC» (Διεθνής Εγκύκλιος Πληροφοριών Συχνοτήτων): Κατάλογος που δημοσιεύεται κάθε δεκαπέντε (15) μέρες με ηλεκτρονικά μέσα από την ITU, ο οποίος περιέχει πληροφορίες σχετικά με όλα τα δορυφορικά δίκτυα που υποβάλλονται στην ITU.
«Coordination» (Συντονισμός): υποχρέωση βάσει του Αρθρου 9 των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations), τόσο για μια Διοίκηση που επιδιώκει δικαίωμα χρήσης συχνοτήτων νέου δορυφορικού δικτύου όσο και για μια Διοίκηση της οποίας οι υπάρχουσες υπηρεσίες ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτή την χρήση.
«Coordination agreement» (Συμφωνία συντονισμού): σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των διοικήσεων που επιδιώκουν coordination μεταξύ των δορυφορικών δικτύων τους.
«Advance Publication Information (ΑPI/A)» (Εκ των Προτέρων Δημοσίευση): Γενική περιγραφή δορυφορικού δικτύου που δεν υπόκειται σε διαδικασίες συντονισμού βάσει των Radio Regulations, η οποία δημοσιεύεται στο IFIC.
«Request for Coordination (CR/C)» (Αίτημα συντονισμού): Περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών δορυφορικού δικτύου που υπόκειται σε διαδικασίες συντονισμού βάσει των Radio Regulations, η οποία δημοσιεύεται στο IFIC.
«Notification»: Ανακοίνωση ενός δορυφορικού δικτύου στην ITU που οδηγεί στην καταχώρηση των συχνοτήτων του δικτύου στο MIFR.
«Date of Receipt»: Η ημερομηνία επίσημης παραλαβής ενός δορυφορικού δικτύου (π.χ. API/A, CR/C, Notification) από την ITU.
«Planned bands» (Προκαθορισμένες/Σχεδιασμένες ζώνες συχνοτήτων): Ζώνες συχνοτήτων οι οποίες είναι προ-δεσμευμένες και προ-συντονισμένες ώστε κάθε κράτος μέλος της ITU να μπορεί να έχει ισότιμη πρόσβαση σε δορυφορικές συχνότητες και να μπορεί να αναπτύξει δορυφορικές υπηρεσίες όταν το αποφασίσει. Υπάρχουν τριών ειδών σχεδιασμένες ζώνες συχνοτήτων που περιγράφονται στα κάτωθι τρία παραρτήματα των
Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών:
α. Appendix 30: προκαθορισμένο σχέδιο συχνοτήτων και τροχιακών θέσεων που αφορά την υπηρεσία Δορυφορικής Ευρυεκπομπής (Βroadcasting Satellite Service - BSS) στην κατεύθυνση διάστημα-προς-Γη (space-to-Earth link).
β. Appendix 30A: προκαθορισμένο σχέδιο συχνοτήτων και τροχιακών θέσεων που αφορά την υπηρεσία Δορυφορικής Ευρυεκπομπής (Βroadcasting Satellite Service - BSS) στην κατεύθυνση Γη-προς-διάστημα (Earth-to-space link ή feeder link).
γ. Appendix 30B: προκαθορισμένο σχέδιο συχνοτήτων και τροχιακών θέσεων που αφορά τη Σταθερή Δορυφορική υπηρεσία (Fixed Satellite Service - FSS) στην κατεύθυνση Γη-προςδιάστημα και στην κατεύθυνση διάστημα-προς-Γη.
Η Διοίκηση δύναται να τροποποιήσει το προκαθορισμένο σχέδιο ή να κάνει πρόσθετη χρήση αυτού βάσει των διαδικασιών που περιγράφονται στα σχετικά παραρτήματα.
«Part A»: Περιγραφή των αρχικών τεχνικών προδιαγραφών δορυφορικού δικτύου που υπόκειται σε διαδικασίες συντονισμού σε σχεδιασμένες ζώνες συχνοτήτων (Planned bands).
«Part B»: Περιγραφή των τελικών τεχνικών προδιαγραφών δορυφορικού δικτύου που υπόκειται σε σχεδιασμένες ζώνες συχνοτήτων (Planned bands), όπως διαμορφώνονται μετά από συντονισμό (coordination) με τις υπηρεσίες των άλλων Διοικήσεων.
«Due Diligence» (Δέουσα Επιμέλεια) ή Resolution 49: πληροφορίες που υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ITU από την αρμόδια Διοίκηση ενός δορυφορικού δικτύου και περιλαμβάνουν λεπτομέρειες της σύμβασης κατασκευής του δορυφόρου και του οχήματος εκτόξευσης, ως ένδειξη εγγύησης ότι θα γίνει πραγματική χρήση των πόρων συχνοτήτων και τροχιάς του filing που έχει υποβληθεί στην ITU.
«Bringing Into Use - BIU» (Θέση σε Χρήση): Η τοποθέτηση ενός ή πολλών δορυφόρων, για ελάχιστο διάστημα 90 ημερών, στην τροχιά/τροχιές που έχει/έχουν δηλωθεί σε ένα filing και με τη δυνατότητα να εκπέμπει ή/και να λαμβάνει στις συχνότητες που έχουν δηλωθεί στο εν λόγω filing.
«Master International Frequency Registry - MIFR» (Διεθνές Μητρώο Συχνοτήτων): Κατάλογος που δημοσιεύεται με ηλεκτρονικά μέσα από την ITU, ο οποίος περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα νέα δορυφορικά δίκτυα που υποβάλλονται στην ITU και βρίσκονται στο στάδιο του notification.
«Frequency Assignments» (Εκχωρήσεις Συχνότητας): Κάθε φέρουσα με το αντίστοιχο εύρος ζώνης που πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα δορυφορικό δίκτυο.
«Class of Station» (Κατηγορία Σταθμού): Κάθε ραδιοϋπηρεσία στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει ένα δορυφορικό δίκτυο.
«Emissions» (Εκπομπές): Διαμορφωμένο σήμα που εκπέμπεται/λαμβάνεται από τον δορυφορικό σταθμό. Σε κάθε εκχώρηση συχνότητας αντιστοιχούν μία ή πολλές εκπομπές.
«Cost Recovery Units» (Μονάδες Ανάκτησης Κόστους) ή Units: το γινόμενο του αριθμού των εκχωρήσεων συχνότητας (frequency assignments), του αριθμού των κατηγοριών σταθμών (classes of station) και του αριθμού των εκπομπών (emissions), το οποίο καθορίζει το τέλος που οφείλει η Διοίκηση στην ITU όταν υποβάλλει ένα filing.
Σε περίπτωση απόκλισης της απόδοσης των παραπάνω όρων στην Ελληνική γλώσσα από τους ορισμούς που ορίζονται στους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) υπερισχύει το αγγλικό κείμενο των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών της ITU.
Άρθρο 3
Γενικές διατάξεις
1. Η αρμόδια υπηρεσία που ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Διοίκησης προς την ITU είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
2. Οι φορείς των δορυφορικών δικτύων συνεργάζονται με την ΓΓΤΤ προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν μέσω αυτής τα αιτήματα τους προς την ITU.
3. Η ΓΓΤΤ είναι υπεύθυνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Διοίκησης σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ITU και ενεργεί ως κοινοποιούσα αρχή για τα δορυφορικά δίκτυα που προτίθενται να λειτουργήσουν φορείς με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.
4. Δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων που περιέχονται σε ένα filing αποκτά ένας φορέας με την υποβολή και αποδοχή του εν λόγω filing στην ITU από τη ΓΓΤΤ.
Άρθρο 4
Διαδικασία Υποβολής Δορυφορικού Δικτύου (filing)
1. Οι αιτούντες πρέπει να είναι νόμιμα εγγεγραμμένοι φορείς με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.
2. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποβάλλουν στη ΓΓΤΤ αίτηση υποβολής δορυφορικού δικτύου (filing) σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος Α της παρούσας.
3. Οποιαδήποτε σχετική αλληλογραφία αποστέλλεται επίσης με ηλεκτρονικά μέσα.
4. Η επεξεργασία των αιτήσεων ξεκινά όταν κατατεθούν σωρευτικά στην ΓΓΤΤ τα εξής:
α) Η αίτηση υποβολής του δικτύου.
β) Τα απαιτούμενα από την ITU τεχνικά χαρακτηριστικά του δορυφορικού δικτύου σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf/word) κάνοντας χρήση του λογισμικού ITU Space Pub, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων χωρίς σφάλματα (no fatal errors) ηλεκτρονικών βάσεων, οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί με την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού της ITU Space Services και θα έχουν επικυρωθεί με το πρόγραμμα Spaceval του προαναφερθέντος λογισμικού, καθώς και το αποδεικτικό επικύρωσης από το Spaceval.
γ) Αντίγραφο της απόδειξης πληρωμής των απαιτούμενων τελών όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 της παρούσας, όπου απαιτείται.
δ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ρητώς ότι η εταιρεία ή ο οργανισμός υποχρεούται να καταβάλει αμελλητί τα κόστη υποβολής του filing στην ITU όπως προκύπτουν από την Απόφαση (Decision) 482 της ITU «Implementation of cost recovery for satellite network filings», όπως ισχύει.
ε) Ισχύον καταστατικό του οργανισμού/εταιρείας, καθώς και πρακτικό Δ.Σ. για τον ορισμό του νόμιμου εκπροσώπου.
5. Αιτήσεις στις οποίες δεν περικλείονται όλα τα ανωτέρω στοιχεία α), β), γ), δ) και ε) θα απορρίπτονται.
6. Οι αιτούντες υποχρεούνται να ενημερώνουν τη ΓΓΤΤ σε περίπτωση αλλαγής της έδρας, ή της διεύθυνσης, ή του νομίμου εκπροσώπου, ή των στοιχείων επικοινωνίας τους, καθώς και οποιασδήποτε καταστατικής αλλαγής του φορέα τους.
7. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δορυφορικού δικτύου όπως προκύπτουν από την αίτηση του στοιχείου 4.α) και τις ηλεκτρονικές βάσεις του στοιχείου 4.β) πρέπει να είναι σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) της ITU και τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ).
8. H αίτηση πρέπει να φέρει υπογραφή (ψηφιακή) και σφραγίδα από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα.
Άρθρο 5
Ορόσημα Υλοποίησης Δορυφορικών Δικτύων
Πριν από την υποβολή ενός μελλοντικού δορυφορικού δικτύου στην ITU, η ΓΓΤΤ, βάσει του Άρθρου 44 του Συντάγματος της ITU, έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι θα γίνει χρήση του δικτύου αυτού από δορυφόρο, και παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης αυτού του δορυφορικού δικτύου. Για τους λόγους αυτούς, τίθενται ορόσημα (milestones) υλοποίησης των δορυφορικών δικτύων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δορυφορικά δίκτυα που θα υποβληθούν στην ITU θα έχουν εύλογη προοπτική να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο της ITU.
1. Τα ορόσημα του παραρτήματος Β της παρούσας εφαρμόζονται σε νέα δορυφορικά συστήματα που υποβάλλονται στην ITU μέσω της ΓΓΤΤ. H έναρξη υλοποίησης των οροσήμων καθορίζεται από το Date of Receipt του API στην περίπτωση δορυφορικού δικτύου που δεν υπόκειται σε διαδικασίες συντονισμού βάσει των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations) ή του CR/C ή του Part A στην περίπτωση δορυφορικού δικτύου που υπόκειται σε διαδικασίες συντονισμού βάσει των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations).
2. Στην περίπτωση που τα ορόσημα δεν μπορούν να επιτευχθούν βάσει της αντίστοιχης προθεσμίας, ο αιτών δύναται να ζητήσει εγγράφως αιτιολογημένη παράταση. Εφόσον παρέλθει η διάρκεια της παράτασης και το ορόσημο δεν επιτευχθεί, η ΓΓΤΤ δύναται να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία ή να ακυρώσει το filing κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του φορέα.
3. Επιπρόσθετα, ο αιτών υποχρεούται να δίνει κατ’ ελάχιστο ετήσιες αναφορές για το συντονισμό του εν λόγω δορυφορικού δικτύου, ειδικότερα με τα δίκτυα που έχουν προτεραιότητα έναντι αυτού.
Άρθρο 6
Διαδικασία Υποβολής filings προς την ITU
1. Η ΓΓΤΤ οφείλει να προβεί σε επιβεβαίωση παραλαβής και πρωτοκόλλησης της αίτησης και των συναφών δικαιολογητικών, όπως ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.
2. Η ΓΓΤΤ ελέγχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του filing και τα ενδεχόμενα συνοδευτικά έγγραφα που θα υποβληθούν στην ITU και στην περίπτωση που δεν απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις/διορθώσεις υποβάλλει το filing στην ITU εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Η ΓΓΤΤ δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση καθυστερήσεων ή αστοχιών που ενδέχεται να προκύψουν από ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία.
3. Σε περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις, ο φορέας προβαίνει σε ορθή επανάληψη της αίτησης, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, διαφορετικά η αίτηση απορρίπτεται.
4. Η ΓΓΤΤ εξετάζει τυχόν διορθώσεις ή διευκρινίσεις και προωθεί το σχετικό filing και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα στην ITU εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης χωρίς ελλείψεις ή λανθασμένα στοιχεία.
5. Η ΓΓΤΤ κοινοποιεί στον αιτούντα την επιβεβαίωση λήψης του filing από την ITU.
Άρθρο 7
Διαχείριση filings
1. Οι φορείς των δορυφορικών δικτύων που έχουν υποβληθεί στην ITU μέσω της ΓΓΤΤ οφείλουν να ενημερώνονται για τα νέα δορυφορικά δίκτυα που δημοσιεύονται στο BR IFIC και να εντοπίζουν τις περιπτώσεις όπου παρεμβολές ενδέχεται να προκληθούν στα δίκτυά τους από τα νέα δίκτυα που δημοσιεύονται στο BR IFIC. Κατόπιν τούτου, θα αποστέλλουν τις σχετικές αντιρρήσεις/σχόλιά τους στη ΓΓΤΤ, το αργότερο ένα μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων προς την ITU όπως αυτή ορίζεται στο εκάστοτε BR IFIC,διαφορετικά η ΓΓΤΤ δύναται να ακυρώσει το filing κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του φορέα.
2. Η ΓΓΤΤ ελέγχει τυχόν αντιρρήσεις/σχόλια εκ μέρους του φορέα ως προς την ορθότητά τους και τις προωθεί στις αρμόδιες διοικήσεις και στην ITU εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το άρθρο 9 των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations).
3. Η ΓΓΤΤ δύναται να ζητήσει από τον φορέα διορθώσεις/διευκρινίσεις επί των σχολίων της παρ 1. Αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία όπου τα ζητά η ΓΓΤΤ, διαφορετικά η ΓΓΤΤ δύναται να ακυρώσει το filing κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του φορέα.
4. Αιτήματα συντονισμού ή σχόλια που λαμβάνονται από άλλες Διοικήσεις, θα προωθούνται από την ΓΓΤΤ στον ή στους ενδιαφερόμενους φορείς εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής τους.
5. Ο εκάστοτε φορέας θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα αιτήματα/σχόλια της παρ. 4 και, εάν απαιτείται, να προβεί σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια ενημερώνοντας τη ΓΓΤΤ, το αργότερο εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής τους.
6. Στην περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις/διευκρινίσεις από τη ΓΓΤΤ επί των ενεργειών της παρ. 5, αυτές θα πρέπει να υποβληθούν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος της ΓΓΤΤ για διορθώσεις/διευκρινίσεις.
7. Οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθούν διευκρινίσεις/πρόσθετα στοιχεία από την ITU σχετικά με τα δορυφορικά δίκτυα του φορέα, η ΓΓΤΤ προωθεί το αίτημα της ITU στον φορέα εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του. Στη συνέχεια, ο φορέας υποβάλλει στην ΓΓΤΤ σχέδιο απάντησης προς την ITU με τις απαραίτητες διευκρινίσεις/πρόσθετα στοιχεία εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών.
8. Σε περίπτωση που απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις/διορθώσεις από τη ΓΓΤΤ, ο φορέας θα πρέπει να τις υποβάλει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, σε διαφορετική περίπτωση η ΓΓΤΤ δύναται να ακυρώσει το filing κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του φορέα.
9. H ΓΓΤΤ δύναται να εξουσιοδοτεί τους φορείς δορυφορικών δικτύων που υποβάλλουν αιτήματα filing μέσω της ΓΓΤΤ να διεξάγουν συντονισμό των δικτύων τους απευθείας με τους φορείς των δικτύων άλλων Διοικήσεων (Operator-to-Operator Coordination), βάσει των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών (Radio Regulations). Σε περίπτωση τέτοιας εξουσιοδότησης, η ΓΓΤΤ δύναται να παραστεί σε μια συνάντηση συντονισμού α) κατά την κρίση της· β) κατόπιν αιτήματος του φορέα του δορυφορικού δικτύου· ή, γ) κατόπιν αιτήματος της άλλης Διοίκησης.
10. Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των φορέων (Operator-level Coordination Agreement) θα πρέπει να επικυρώνεται από τις αρμόδιες Διοικήσεις.
Άρθρο 8
Κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων
1. Οι φορείς δορυφορικών δικτύων οφείλουν να καλύπτουν στο σύνολό τους τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι της ITU, όπως προκύπτουν από την απόφαση (Decision) 482 της ITU «Implementation of cost recovery for satellite network filings».
α) Η ΓΓΤΤ ενημερώνει την ITU ώστε τα τιμολόγια που εκδίδει να αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκάστου δορυφορικού δικτύου.
β) Οι φορείς δορυφορικών δικτύων οφείλουν να εξοφλούν τα τέλη που αντιστοιχούν στα filings που έχουν υποβληθεί για λογαριασμό τους μέχρι την απαιτούμενη ημερομηνία που αναγράφεται στο τιμολόγιο και να ενημερώνουν τη ΓΓΤΤ για την ολοκλήρωση της πληρωμής.
γ) Σε περίπτωση ειδοποίησης από την ITU για την ακύρωση του filing λόγω ληξιπρόθεσμου τιμολογίου, η ΓΓΤΤ ενημερώνει το φορέα.
2. Οι φορείς των δορυφορικών δικτύων οφείλουν επίσης να καλύπτουν τα τέλη σχετικά με την εκτέλεση εργασιών υποβολής και διαχείρισης δορυφορικού δικτύου (filing) από τη ΓΓΤΤ όπως αναλύονται στο παράρτημα Γ της παρούσας και αναφέρονται παρακάτω:
α) Τέλος υποβολής ή τροποποίησης filing (ΑPI ή CR/C ή Part A): Το αποδεικτικό καταβολής του τέλους κατατίθεται μαζί με την αίτηση υποβολής filing και τα σχετικά δικαιολογητικά της παρ. 4 του άρθρου 4.
β) Ετήσιο τέλος για τα filings που έχουν ήδη υποβληθεί στην ITU (και βρίσκονται είτε σε coordination είτε σε notification): Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται βάσει της δυσκολίας συντονισμού με άλλα δορυφορικά δίκτυα.
γ) Τέλος ανακοίνωσης filing (Notification): Τα αποδεικτικά καταβολής του τέλους αυτού καθώς και των ετήσιων τελών που έχουν καταβληθεί έως την ημερομηνία της αίτησης ανακοίνωσης κατατίθενται μαζί με την αίτηση ανακοίνωσης filing (Notification) και τα σχετικά δικαιολογητικά της παρ. 4 του άρθρου 4.
3. Τα τέλη όπως περιγράφονται στην ανωτέρω παρ. 2 θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που τηρείται, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012 (Α’ 86).
4. Σε περίπτωση μη καταβολής οποιουδήποτε τέλους όπως περιγράφεται στην ανωτέρω παρ. 2, η ΓΓΤΤ δύναται να ακυρώσει το filing κατόπιν πρότερης ενημέρωσης του φορέα.
5. Επισημαίνεται ότι οι ερευνητικοί/ακαδημαϊκοί/κρατικοί φορείς και οργανισμοί απαλλάσσονται από την πληρωμή παράβολων και ετήσιων τελών όπως περιγράφονται στην παρ. 2, όμως είναι υπεύθυνοι για την πληρωμή του τιμολογίου της ITU, όπως περιγράφεται στην παρ. 1.
Άρθρο 9
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Καλλιθέα, 10 Απριλίου 2024
Ο Υπουργός
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!