Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: Προβλήματα σχετικά με το ΓΕΜΗ

Αθήνα 19/12/2012

Αρ.Πρωτ. 965.

Προς   Ε.Β.Ε.Α.

Τμήμα Γ.Ε.Μ.Η.

Κύριοι

Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε κάποια προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην άσκηση του επαγγέλματός μας στην προσπάθεια που κάνουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας.

Η δημοσίευση των καταστατικών των εταιρειών (ενάρξεις, μεταβολές, διακοπές)  έφυγε από την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων και ανατέθηκε στα Γ.Ε.Μ.Η. μέσω των Επιμελητήριων.

Λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης της βεβαίωσης από το Γ.Ε.Μ.Η. (μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες ) δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλές περιπτώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις.

Όταν  γίνεται ταυτόχρονη διακοπή εταιρείας και έναρξη ατομικής, οι ενάρξεις επιβαρύνονται με πρόστιμα γιατί όταν καταθέτουμε τα καταστατικά στο ΓΕΜΗ, παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης , με την διαφορά ότι δεν παραδίδονται τα έγγραφα αυθημερόν αλλά μετά από δέκα ημέρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η έναρξη της ατομικής επιχείρησης να είναι εκπρόθεσμη από τη Δ.Ο.Υ., επιβαρύνοντας την επιχείρηση με πρόστιμο εκπρόθεσμης έναρξης καθώς επίσης και το πλέον σοβαρό θέμα είναι ότι βάσει της φορολογικής νομοθεσίας οι δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται πριν την έναρξη δεν αναγνωρίζονται.

Για τα παραπάνω την ευθύνη δεν έχει σε καμία περίπτωση  η επιχείρηση.

Επίσης σε περίπτωση μεταφοράς της έδρας πρέπει οι επιχειρήσεις να συντηρούν συγχρόνως δύο εγκαταστάσεις, την παλαιά και τη νέα, με το ανάλογο κόστος  (ενοίκιο –ΔΕΗ- κοινόχρηστα κλπ.), μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβολή στο ΓΕΜΗ.

Είναι προφανές  ότι για κάθε κωλυσιεργία της δημόσιας διοίκησης δεν μπορούν να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών Γ.Ε.Μ.Η. ώστε εργασίες που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα σε μια μέρα να μη γίνονται σε δέκα(10) και δεκαπέντε (15) ημέρες.

Μετά τιμής

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο  Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος  Αυλωνίτης                                                          Δημήτριος Τσαμόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!