Γενικός γραμματέας Εμπορίου Καλή η εικόνα της αγοράς όσον αφορά τις τιμές
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στις τιμές του ενόψει των εορτών, τις οποίες τις περιγράφει συγκρατημένες, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος: «Η γαλοπούλα έχει παραμείνει στις περυσινές τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιες οι αλυσίδες μειώνουν τη τιμή, ενώ για το αρνί η τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ και για το κατσίκι στα 11 ευρώ το κιλό. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία φαίνεται ότι δεν επηρέασαν τόσο την ελληνική παραγωγή, οπότε έχουμε μια καλή εικόνα στην αγορά, χωρίς ελλείψεις, χωρίς προβλήματα τροφοδοσίας».
Σχετικά με τους ελέγχους σημείωσε ότι διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το εύρος της αγοράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όχι μόνο σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και σε επίπεδο καταναλωτή» ενώ υπενθύμισε ότι και οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλουν με ηλεκτρονικό και τηλεφωνικό τρόπο στη γενική γραμματεία Εμπορίου μέσω του kataggelies.mindev.gov.gr και μέσω της τετραψήφιος γραμμής 1520.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η ακρίβεια που έχουμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι η ίδια και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» και χαρακτήρισε μύθο πως είναι, μεσοσταθμικά, ακριβότερα τα προϊόντα στη χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό. Όπως εξήγησε: «Αυτό έχει αποδειχθεί και από τις οργανωμένες έρευνες οι οποίες έχουν γίνει. Να μνημονεύσω πρώτα το ΙΕΛΚΑ, την έρευνα η οποία είναι κυλιόμενη και επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο τα προϊόντα είναι φθηνότερα απ' ότι είναι στο εξωτερικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προϊόντα στην Ελλάδα που είναι ακριβότερα απ' ό,τι είναι στο εξωτερικό, όπως και το ανάποδο. Αυτό προφανώς είναι ένα σημείο το οποίο κινητοποιεί της ελεγκτικούς μηχανισμούς για να δούμε αν αυτό είναι δικαιολογημένο, δηλαδή αν οφείλεται σε κάποια εμπορική πρακτική η οποία είναι θεμιτή με την έννοια του μεταφορικού κόστους ή με την έννοια της απόστασης από τα κέντρα παραγωγής. Στα απορρυπαντικά για παράδειγμα, επιβλήθηκαν πρόστιμα εκεί όπου υπήρχε υπέρβαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους.
Σε ό,τι αφορά στο γιαούρτι, στη φέτα, σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν πάντα την ίδια σύνθεση σε όλες τις οικονομίες. Το δεύτερο είναι ότι η κατανάλωση που υπάρχει στη φέτα στην Ελλάδα είναι μεγάλη, αλλά στη Γερμανία αυτό δεν συμβαίνει. Συνεπώς πολλές φορές οι έμποροι που πωλούν φέτα, για παράδειγμα στη Γερμανία, προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς, πωλούν φθηνότερα, πολλές φορές και κάτω του κόστους».
Επιπλέον σημείωσε ότι: «Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως, σιγά σιγά μειώνεται ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια, είμαστε υποχρεωμένοι να την καταπολεμήσουμε και από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, έχουν επιβληθεί πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα σε όλο το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη λιανική πώληση, τις εταιρείες εμπορίας, τις εταιρείες παραγωγής. Είναι κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!