Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1233/30-6-1993 (ΦΕΚ 528 Β): Εκδιδόμενα Φορολογικά στοιχεία για την πώληση εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους.

Αριθ. 1077259/545/0015

ΠΟΛ. 1233/30-6-1993 (ΦΕΚ 528 Β)

Εκδιδόμενα Φορολογικά στοιχεία για την πώληση εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη: ;

1. Τις διατάξεις των υποπεριπτώσεων γδ', γε' και γη' της περίπτωσης γ' και της περίπτωσης δ' του άρθρου 38 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992 ΦΕΚ 84 τ.Α ).

2. Τις διατάξεις της παραγρ. 9 του άρθρου 15 του Ν. 1642/1986 (ΦΕΚ 125 τ.Α ), όπως ισχύει.

3. Την Υ. 2009/20.5.1993 (ΦΕΚ 365 τ.Β ) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

4. Τις ιδιαιτερότητες των συναλλαγών που αφορούν τη διάεθση εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιακών (χερσαίων) μέσων μεταφοράς προσώπων από τρίτους και την ανάγκη καλύτερης παρακολούθησης των συ-ναλλαγώλν αυτών, με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης φορολογικών στοιχείων, ώστε να διευκο-, λυνθούν οι συναλλαγές και να καταστεί αποτελεσματικότερος ο φορολογικός έλεγχος.

5. Αιτήματα ενδιαφερομένων, αποφασίζουμε:

1. Για τη διάθεση εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων, των οποίων προβλέπεται η ακύρωση με ειδικά μηχανήματα, καθώς και μηνιαίων καρτών από τους φορείς εκμετάλλευσης συγκοινωνιακών μέσων σε τρίτους - επιτηδευματίες με μειωμένη τιμή, προκειμένου αυτά να διατεθούν στη συνέχεια στο κοινό, εκδίδεται με την παράδοση των εισιτηρίων, θεωρημένο φορολογικό στοιχείο με τον τίτλο «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ».

Στην απόδειξη αυτή, εκτός από τα πλήρη στοιχεία του εκδότη και του παραλήπτη (αντισυμβαλλόμενου), αναγράφεται και η ποσότητα και η αξία των κατά είδος εισιτηρίων, καθώς επίσης η συνολική αξία αυτών και το ποδό της χορηγούμενης προμήθειας με μορφή έκπτωσης.

2. Στις περιπτώσεις παράδοσης εισιτηρίων από τους συγκοινωνιακούς φορείς σε πράκτορες διανομής (αντιπροσώπους), οι οποίοι στη συνέχεια παραδίδουν τα εισιτήρια για λογαριασμό του συγκοινωνιακού φορέα, στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης (περίπτερα κ.λπ.), εκδίδονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς θεωρημένα δελτία αποστολής.

Οι πράκτορες διανομής, κατά την παράδοση των εισιτηρίων στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης, εκδίδουν τις αποδείξεις της παραγράφου (1) της απόφασης αυτής, ενώ για τη δικαιούμενη προμήθειά τους από τους συγκοινωνιακούς φορείς εκδίδουν θεωρημένες εκκαθαρίσεις κατ’ αναλογία των οριζομένων στο άρθρο 12 (παράγρ. 7) του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92). .

3. Για τα διατιθέμενα από τους γενικούς πράκτορες (αντιπροσώπους) εισιτήρια και μηνιαίες κάρτες απευθείας προς το κοινό εκδίδονται δελτία αποστολής από τους γενικούς πράκτορες προς κάθε σημείο (εγκατάστασή τους) λιανικής «πώλησης».

Σε ημερήσια θεωρημένη κατάσταση ή βιβλίο που θα τηρείται σε κάθε εγκατάσταση διάθεσης απευθείας στο κοινό εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών, θα καταχωρείται αμέσως με την παραλαβή τους η ποσότητα των παραλαμ-βανομένων,.κατ’ είδος στο τέλος δε της ημέρας θα κατα-χωρείται το πλήθος των διατεθέντων εισιτηρίων.

Για τις «πωλήσεις» αυτές θε εκδίδεται θεωρημένη εκκαθάριση, κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο (2).

4. Οι επιτηδευματίες τελικοί διαθέτες εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών προς το κοινό δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατά την «πώληση» των εισιτηρίων.

Ομοίως οι ανωτέρω επιτηδευματίες, πλην των γενικών πρακτόρων, για την προμήθειά τους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, το σχετικό δε έσοδό τους (από την προμήθεια - έκπτωση) εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία τόυς με βάση την θεωρημένη απόδειξη που λαβαίνουν κατά τον χρόνο παραλαβής των εισιτηρίων.

5. Για το ποσό της προμήθειας - έκπτωσης, που εμφανίζεται στις αποδείξεις παραδοθέντων εισιτηρίων, οι εκδότες αυτών υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ (ΔΟΥ εκδότη) ή στο ΚΕ-ΠΥΟ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

6. Οι υποκείμενοι στο φόρο που μεσολαβούν στη διάθεση των προαναφερομένων εισιτηρίων και των καρτών, είτε απαυθείας το κοινό, είτε μέσω τρίτων, δεν έχουν τις υποχρεώσεις του Ν. 1642/86, για τη δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 9 του άρθρου^δ του ίδιου νόμου.

Τα πρόσωπα αυτά θεωρείται ότι ασκούν οικονομική δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το ΦΠΑ, για την οποία δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των, εισροών τους κατά το μέρος που αναλογεί στην απαλλασσόμενη αυτή δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του ίδιου νόμου.

Επομένως, τα πρόσωπα αυτά,.για την αμοιβή τους, που προκύπτει από τη μεσολάβησή τους στη διάθεση εισιτηρίων και καρτών, δεν υπολογΙζουν,ΦΠΑ και αναγράφουν στα εκδιδόμενα από αυτά στοιχεία την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ, σύφμωνα με την παράγρ. 9 του άρθρου 15 του Νόμου 1642/86».

7. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του καρτικού προϋπολογισμού.

8. Η απόφαση αυτή, που ισχύει από 1ης Ιουλίου 1993, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Ιουνίου 1993

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

MIX. ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!