Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

The Growthfund Summit Προς ένα νέο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο

Στο πρώτο τραπέζι του 1ου Growthfund Summit, που διοργανώνει το Υπερταμείο - μετά και τον εισαγωγικό χαιρετισμό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη - ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επεσήμανε εισαγωγικώς ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα μας, την οποία όλοι πρέπει να πανηγυρίσουμε», δεδομένου, προσέθεσε, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου [...] Όμως με επιμονή και προσήλωση στην αταλάντευτη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, αυτή τη στιγμή καταγράφουμε μερικές πολύ σημαντικές επιδόσεις».

Και, το μάθημα από τα χρόνια της κρίσης, ήταν, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Επικρατείας, ότι «πρέπει να είμαστε μια πιο παραγωγική οικονομία, που δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση ή το δανεισμό, όπως γινόταν παλιά, πριν από την κρίση χρέους». Αλλά μια οικονομία, η οποία «εστιάζει στις εξαγωγές, την καινοτομία, στον περιορισμό της παραοικονομίας [...] την αύξηση του μεριδίου της απασχόλησης στην οικονομία - όπου και εκεί έχουμε προβλήματα - την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών».

Εξ άλλου, «η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πρέπει να το αποδώσουμε στην προβληματική κουλτούρα διακυβέρνησης -και εδώ ακουμπά πολύ η λογική του Υπερταμείου. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σύνθετα προβλήματα σήμερα, χρειαζόμαστε σύγχρονες, αποτελεσματικές δομές διακυβέρνησης και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο των ΔΕΚΟ αλλά και στην ιδιωτική οικονομία», σημείωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι:

«Η κουλτούρα της εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να διατρέχει και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και το Υπερταμείο έρχεται ως ένας σύνδεσμος, προσπαθεί να μεταφέρει τις πρακτικές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο [...] ταυτόχρονα να προσπαθήσει να μεταφέρει τις επιδιώξεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, σε σχέση με την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, το Υπερταμείο δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά «ένας φορέας που αυξάνει τη δημόσια αξία, που ωριμάζει την κρατική περιουσία [...] και στο τέλος της ημέρας θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας, το οικοσύστημα της τεχνολογίας». Έφερε δε, παραδείγματα εταιρειών ή τομέων, όπου υπήρξε έργο, αλλά έχουν να γίνουν πράγματα ακόμη. Όπως του Phaistos Fund στο 5G, την ωρίμανση της κρατικής δημόσιας περιουσίας, την κοινωνική κατοικία, τις αστικές συγκοινωνίες, τη ΔΕΗ.

«Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μια δυναμική ανάπτυξη, η οποία, όμως, θα είναι βιώσιμη και συνεκτική και θα μας αφορά όλους. Δεν θα είναι μια ανάπτυξη για λίγους. Αυτός είναι ο δικός μας στρατηγικός στόχος και σε αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε τις επιλογές της διοίκησης του Υπερταμείου», ανέφερε συμπερασματικώς ο 'Α. Σκέρτσος.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης σημείωσε εξ αρχής ότι «το Υπερταμείο αλλάζει και πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό το Υπερταμείο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με μια πιο αρνητική διάσταση, θα πρέπει να του προσδώσουμε μια θετική. Αυτήν την αλλαγή είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε [...] υπάρχει η πολιτική βούληση από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, οι οποίοι στηρίζουν αυτήν την αλλαγή, έτσι ώστε αυτή η εταιρεία να μετατραπεί σε ένα μηχανισμό που θα προσφέρει ανάπτυξη και αξία». Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι «σήμερα το Υπερταμείο έχει πάρα πολύ καλή εικόνα του τι συμβαίνει στις εταιρείες», πράγμα που είναι σημαντικό «για να μπορέσει μετά να υπάρχει η βάση και στο πολιτικό επίπεδο να γίνει το policy making».

Ταυτοχρόνως, ο Γρ. Δημητριάδης υπογράμμισε το «μεγάλο πρόγραμμα μεταρρύθμισης στα ΕΛΤΑ, ώστε να γίνει η νέα ΔΕΗ στην ουσία». Και, χαρακτήρισε «πολύ θετικό» να υπάρξουν «και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει περισσότερη ευελιξία, αντίστοιχα και ευθύνη, σε όλους εμάς και τις διοικήσεις, των θυγατρικών και της δικής μας, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και με το Υπουργείο Οικονομικών»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου αναγνώρισε τη «σημαντική ευθύνη» που έχει (το Υπερταμείο) σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. «Οι εταιρείες μας, όπως λέει η Mc Kinsey, έχουν το 25% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα», για τούτο και, συμπλήρωσε, «έχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους για τις επόμενες χρονιές». Μίλησε, επίσης, για τις αναγκαίες πράσινες επενδύσεις στα λιμάνια, το Phaistos Fund, το νέο Επενδυτικό Ταμείο. Και, εν κατακλείδι, «είμαστε δημόσιο ταμείο, επομένως πρέπει να κοιτάμε συνολικά το Δημόσιο, και την οικονομία και την κοινωνία και το περιβάλλον».

Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας ξεκίνησε από μία διαπίστωση: «Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν κρίσιμες στιγμές, και το 2010, και το 2015, και ενδιάμεσα, όπου κάποιοι άνθρωποι πήραν δύσκολες αποφάσεις ενώ κάποιοι άλλοι έπαιρναν πιο εύκολες αποφάσεις. Υπάρχουν τέτοιες στιγμές που προσδιορίζουν το πού είμαστε σήμερα, γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε κάπου αλλού».

Και, εστιάζοντας στο σήμερα, «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι προφανής, δεν είναι ίδια η οικονομία σήμερα με εκείνην πριν από πέντε χρόνια, με καμία έννοια. Όμως αυτό δεν φθάνει. Εάν τα επόμενα, λίγα, χρόνια, η οικονομία δεν πολλαπλασιάσει τη δυναμική της [...] δεν θα προλάβουμε. Είμαστε μια χώρα που έχει δημόσιο χρέος και το Υπερταμείο φτιάχτηκε με τη λογική ότι θα πρέπει να έχουμε πιο αποτελεσματική διαχείριση του πλούτου της χώρας μας, έτσι ώστε να συντείνει σε νέο πλούτο. Για λίγα ακόμη χρόνια, το δημόσιο χρέος δεν έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητά μας, αλλά θα αρχίσει να έχει. Όταν αρχίσει να έχει, πρέπει να είμαστε μια πιο ισχυρή οικονομία, και δημοσιονομικά».

Δεύτερη διαπίστωση του Ν. Βέττα, το δημογραφικό, το οποίο, όπως δήλωσε, «τρέχει προς τη λάθος κατεύθυνση και ακόμη πιο πολύ από ό,τι θα νομίζαμε. Οι γεννήσεις, πέρυσι ήταν 10.000 από πρόπερσι, από τα 80.000 παιδιά πέσαμε στα 70.000. Το δημογραφικό δεν θα αλλάξει εύκολα», εκτίμησε. Επιπροσθέτως, συνέχισε, «μια οικονομία που θα γίνει πολύ πιο ελκυστική και θα παράγει αξία, θα προσελκύει ανθρώπους. Μια οικονομία που θα είναι στο όριο, θα διώχνει ανθρώπους».

Τρίτη παρατήρηση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ ότι, «αν τα επόμενα 2-3 χρόνια, δεν νιώσει και το μέσο νοικοκυριό στην τσέπη του την αύξηση της ευημερίας, αυτό μπορεί να υποσκάψει την υποστήριξη στις δύσκολες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε να κάνουμε». Επίσης, «η οικονομία πρέπει να προσαρμόζεται σε μια παγκόσμια οικονομία, που η ίδια αλλάζει [...] την ώρα που οι άλλοι κάνουν ένα βήμα, εμείς πρέπει να κάνουμε δύο. Τα επόμενα 2-3 χρόνια ο ρυθμός μεγέθυνσης πρέπει να τρέξει».

Όμως, συμπλήρωσε, «ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται γιατί αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο επιβραδύνει. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί στους οποίους εξάγουμε, δεν θα αγοράζουν τόσο πολύ, όσο αγόραζαν τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Πρέπει να παράγουμε πιο έξυπνα, να πουλάμε πιο έξυπνα».

Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο διευθυντής του CNN Greece, Δημήτρης Πεφάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!