7ο Thessaloniki Summit Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και η αναγκαιότητα υποδομών
ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, φέτος τον Νοέμβριο η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφθασε στο 90%. Η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη τον φετινό χειμώνα, κατάφερε να εξοικονομήσει ενέργεια και επειδή υπήρξε η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως εκβιαστικό εργαλείο, κατόρθωσε να δείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικές στο ρωσικό αέριο και να βρει προμηθευτές απ’ όλον τον κόσμο» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αλέξανδρος Παπαγεωργίου συμμετέχοντας σε συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο 7ο Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις, τον Ιανουάριο του 2024 θα μπει σε εμπορική δραστηριότητα η FSRU (Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην Αλεξανδρούπολη με δυναμικότητα 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, εκ των οποίων σχεδόν όλα είναι κιόλας κλεισμένα, έχουν ξεκινήσει οι αναβαθμίσεις και ο διπλασιασμός της δυναμικότητας των αγωγών ενέργειας με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, όπως σημαντική είναι και η ιδέα για αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου στην Καβάλα, επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει μία χώρα ενεργειακός κόμβος χρειάζονται υποδομές.
Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε και την υπογραφή, πριν από μία εβδομάδα, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των ενεργειακών αγορών της Αλβανίας, του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη διασύνδεση της με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που προωθήθηκε από την αμερικανική Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ρυθμιστικών Υπηρεσιών (NARUC), την αμερικανική Ένωση Ενέργειας (USEA) και την RTI International με την υποστήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
«Η ενέργεια έχει πολεμοποιηθεί, χρησιμοποιούνται συμβάσεις και συμβόλαια προμήθειας εκβιαστικά, αλλά και κυριολεκτικά, αγωγοί φυσικού αερίου βομβαρδίζονται. Καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει για τη χώρα μας και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να υπογράφονται συμφωνίες με άλλες χώρες και άλλες αγορές» πρόσθεσε.
Οι προκλήσεις, τα νέα δεδομένα στην ενέργεια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και το πώς οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται ή προγραμματίζονται στη χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα μπορούν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις, την οικονομία και να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη ήταν μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν στην ενότητα για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στο 7ο Thessaloniki Summit.
Οι μεγάλες αλλαγές που ήρθαν με τον πόλεμο δημιούργησαν μία κατάσταση πολύ ανησυχητική, η ενέργεια έγινε ένας παράγοντας, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό είναι και αστάθμητος και είναι δύσκολη η επιβίωση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος ΣΒΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Γεώργιος Μυλωνάς.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος, έχει ενεργειακές δυνατότητες πάρα πολύ μεγάλες, προειδοποίησε όμως ότι «αν το κόστος συνεχίσει να είναι μεγάλο για όλους τους διεθνείς παράγοντες που υπάρχουν και δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για την ελληνική βιομηχανία, τότε είμαστε πολύ άσχημα τοποθετημένοι απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».
Η γκρίνια για το κόστος και για τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, δημιουργούν μία κατάσταση πολύ δύσκολη για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, η οποία πάντα προσπαθεί να δει μακροπρόθεσμα, σημείωσε.
«Όλες οι πυροσβεστικές λύσεις αφορούν το τώρα, ο προγραμματισμός όμως δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευχές, αλλά σε στρατηγικές, σε προγράμματα και στο πώς θέλεις να τοποθετηθείς διεθνώς» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα αναδείξουν την περιοχή σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αυτό είναι δεδομένο. Οι ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού» είπε η Ζωή Καμπούρη, συντονίστρια της Ενεργειακής Επιτροπής του ΣΒΕ, managing director της ReSight IKE. Η αποθήκευση θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, για κάθε 2 γιγαβάτ αποθήκευσης απελευθερώνεται περίπου 1 γιγαβάτ διαθέσιμος χώρος προς αξιοποίηση, πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην απόφαση της Βουλγαρίας να θέσει διαμετακομιστικά τέλη λόγω διέλευσης φυσικού αερίου από τα εδάφη της τόνισε ότι δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος, αγωνία στις επιχειρήσεις. Μπορεί να μην επιδράσει άμεσα στις αυξήσεις των τιμών, όμως σίγουρα το θέμα του εφοδιασμού και της επάρκειας είναι υπό αμφισβήτηση, όλο και κάτι καινούριο προκύπτει που δημιουργεί ανησυχία στις επιχειρήσεις, σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!