Κώστας Σκρέκας Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ κερδοσκοπία
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει, να βγάλει έστω και ένα λεπτό του ευρώ παραπάνω, από όσο προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προτού ξεκινήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην κοινωνία, δηλαδή πριν το 2022», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη για τις τιμές στην αγορά, ιδίως την τιμή του γάλακτος.
«Η ελληνική κοινωνία είναι πράγματι αντιμέτωπη με μεγάλη φουρτούνα, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων», είπε ο κ. Σκρέκας και τόνισε ότι «για τον λόγο αυτό προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πατάξουμε εν τη γενέσει τους φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή συνεχίζουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και διευκρίνισε ότι συνεχίζονται και οι έλεγχοι και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα ευρήματα και οι ποινές. «Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να επιβάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα στις μεγαλύτερες αλυσίδες, για παράδειγμα ηλεκτρικών συσκευών, επ' αφορμή παραπλανητικών εκπτώσεων. Μόνο τον μήνα Αύγουστο έχουμε επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε όσο μεγάλο πρόστιμο και όσο πιο δίκαιο, σε όποιον παρανομεί», είπε ο Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει θεσπιστεί πλαφόν για το μικτό περιθώριο κέρδους, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που είναι αναγκαία για τη διαβίωση κάθε νοικοκυριού. Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε πάνω από 5.000 κωδικούς και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ευρήματα και όπου χρειάζεται θα επιβληθούν και πρόστιμα. Σε ισχύ είναι και το καλάθι νοικοκυριού, όπως ίσχυσε και το καλάθι του μαθητή, προκειμένου προϊόντα ετικέτας και επώνυμα να είναι σε προσιτές τιμές.
«Το υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στην αγορά και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μέτρα, εφόσον είναι απαραίτητο και να επεκτείνουμε τη διάρκεια του χρόνου και πέραν της 31.12.2023», είπε ο Κώστας Σκρέκας και κατέθεσε δελτίο της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, του Αυγούστου του 2023, που δείχνει ότι «ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι 5,3% και η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών με το μικρότερο πληθωρισμό, στο 3,4%», σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν «ελαφρά αποκλιμάκωση σταδιακή». Παρόλα αυτά, είπε, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Αλλά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα και αποτελέσματα θα φέρουν και οι έλεγχοι».
Ιδίως για την τιμή του γάλακτος, ο κ. Σκρέκας είπε ότι φαίνεται αποκλιμάκωση. «Είμαστε στον μέσο όρο του πληθωρισμού περίπου, μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι. Γι΄αυτό θα εντείνουμε τους ελέγχους, ώστε μια τάση που βλέπουμε στις τιμές παραγωγού του γάλακτος να φανεί και στο ράφι», είπε ο κ. Σκρέκας αν και σημείωσε ότι «τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μια αποκλιμάκωση και στις τιμές του ραφιού, η οποία είναι σχετικά ανάλογη με την αποκλιμάκωση των τιμών του παραγωγού τους τελευταίους μήνες».
«Θα ενταθούν και οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τους μεταποιητές και τους προμηθευτές, τους παραγωγούς, δηλαδή, του τυποποιημένου προϊόντος, ώστε να ελέγξουμε αν η τιμή παραγωγού, η μείωση στην τιμή παραγωγού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες θα περάσει και στο ράφι», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει πειστεί πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, από την εκτόξευση των τιμών. Ιδίως για την τιμή του γάλακτος, ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα», μειώθηκε κατά 13,58% αλλά η τιμή του γάλακτος στο ράφι όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά ανεβαίνει.
«Δεν σας προβληματίζει ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει πως έχουμε το ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη; Δεν σας προβληματίζει το χάσμα με την τιμή που υπάρχει στο ράφι;», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να ενημερώσει αν έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τη συγκεκριμένη έκθεση και τι θα πράξει για να «περάσει» η μείωση από τον παραγωγό στο ράφι. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση αν έχει υπάρξει έλεγχος για το ποσοστό κέρδους στο γάλα, για τις γαλακτοβιομηχανίες και αν επεβλήθησαν πρόστιμα.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι για να κάνει διαπιστώσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και είναι για να κάνει ελέγχους. Και φυσικά, περιμένουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει πολλούς ελέγχους, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν τελικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εναρμονισμένες πρακτικές, οι οποίες αυξάνουν την τιμή των προϊόντων στα ράφια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το γάλα αλλά ανάλυση εξωτερικού συνεργάτη-εμπειρογνώμονα, για την οποία η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δηλώσει ότι εκφράζονται σε αυτήν προσωπικές απόψεις και δεν την δεσμεύουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!