Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για όλη την κοινωνία φέρνει η καινοτομία

Σε χιλιάδες νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και σε αυξημένη διεθνή αναγνωρισιμότητα έχει αρχίσει να εξαργυρώνει η Θεσσαλονίκη τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών στην πόλη και τη διαρκή ισχυροποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητάς της, που «πατάει» πάνω σε μια ισχυρή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Στο συμπέρασμα αυτό συνέκλιναν οι χαιρετισμοί στο συνέδριο «Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες οι εταιρείες - τεχνοβλαστοί στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Β. Ελλάδας

Στα οφέλη της διάχυσης της καινοτομίας, η οποία δεν αφορά μόνο μια οικονομική, επιστημονική ή πνευματική ελίτ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών, αφού μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης εξαγωγών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών είναι εφικτή η μείωση της φορολογίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. «Η έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θεωρείται παγκοσμίως πολύ υψηλού επιπέδου» εκτίμησε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί εντός πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων οι πρώτες εταιρείες - τεχνοβλαστοί, τα κονδύλια για την έρευνα αυξήθηκαν, ενώ δημιουργήθηκε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece και δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις από ιδιώτες. «Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά τα έχουμε καταγράψει, έχουμε ξεκινήσει και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια, αν γίνει ο σωστός συντονισμός, θα έχουμε απτά και τελείως ορατά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη, ως πόλη με μια μεγάλη «ομπρέλα» φορέων και δράσεων, στην οποία ανήκει και το ΑΠΘ, μπορεί να προωθήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με έρευνα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, εξέφρασε ο μέχρι πρότινος πρύτανης του Αριστοτελείου, Νίκος Παπαϊωάννου. «Βασικός μου στόχος ως πρύτανης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η απενοχοποίηση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Η σύνδεση με την αγορά θεωρείτο αμάρτημα τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα είναι το λιγότερο αντίδωρο που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία» είπε ο κ.Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλάζει και δομείται πάνω στην εξωστρέφεια, την ανθεκτικότητα και τη συνεργασία, με στόχο οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα ή να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον αντάξιο των ονείρων τους.

Bootcamp για νεοφυείς επιχειρήσεις το Σαββατοκύριακο

Πόλος έλξης πολλών μεγάλων τεχνολογικών πολυεθνικών, που στήνουν στην πόλη γραφεία ή ερευνητικά κέντρα, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, όπως επισήμανε κατά τον χαιρετισμό της η περιφερειακή διευθύντρια δικτύου της Εθνικής Τράπεζας, Εύα Ευδαίμων. Η κα Ευδαίμων εξέφρασε ακόμα τη χαρά της για την εξέλιξη του πρότζεκτ του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, ThessINTEC, το οποίο -όπως είπε- η Τράπεζα στήριξε από την αρχή. Υπενθύμισε, τέλος, ότι το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου θα διεξαχθεί το Bootcamp «Match & Develop a startup Τhess 5.0» για ερευνητικές ομάδες και startups στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στο πλαίσιο του Bootcamp, οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την ιδέα τους με επιχειρηματίες της περιοχής, να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να λάβουν καθοδήγηση από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Την Κυριακή θα γίνουν παρουσιάσεις σε κριτική επιτροπή. Μια εταιρεία θα κερδίσει την πρόκρισή της απευθείας στη Β' Φάση του 14ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ενώ θα δοθούν βραβεία από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς.

Σύντομους χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο γενικός διευθυντής του ΥΜΑΘ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος. Όπως επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο συντονιστής του ΟΚ!Τhess, Αντώνης Ηλίας, κατά το τρέχον διήμερο θα συμμετάσχουν στο συνέδριο 150 ομιλητές, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ευγενική υποστήριξη της πλατφόρμας για νεοφυείς επιχειρήσεις Microsoft for Startups Founders Hub.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!