Υπουργείο Ανάπτυξης Χρηματοδότηση 25,19 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ από το Τ.Α.
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
7 Φεβρουαρίου 2023
Δελτίο Τύπου
Χρηματοδότηση 25,19 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα η απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), με προϋπολογισμό 25.195.647,36 ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων (Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI-PRC). Η ίδρυση του Κέντρου πρόκειται να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, με απώτερο αποτέλεσμα την προώθηση της γνώσης στην εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων επιστημόνων, στην ανάπτυξη καινοτόμων προγνωστικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, και στη μετατροπή των προϊόντων έρευνας, σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν τα λοιμώδη νοσήματα.
Η απόφαση για την επέκταση του Παστέρ περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή δύο νέων υπερσύγχρονων «πράσινων» κτηρίων, του κτηρίου LAB και του κτηρίου HUB, που θα εξασφαλίζουν Ενεργειακή Ασφάλεια, με πιστοποίηση των εγκαταστάσεων ως “Net Zero Energy and Carbon Emission”, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., οργανωμένων σε πέντε επίπεδα – ορόφους το κάθε ένα.
Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να προσελκύσουν ερευνητικά προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας για νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Παράλληλα, οι καινούριες υποδομές πρόκειται να αυξήσουν τη δυνατότητα του Παστέρ για παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων υψηλών προδιαγραφών, καθώς και περισσότερες θέσεις φιλοξενίας για την εκπαίδευση φοιτητών προπτυχιακής και μεταπτυχιακής κατεύθυνσης.
Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα θα παρέχονται και σε μέλη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική κ.λπ.) για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση βιολογικών κινδύνων, ενώ τα εργαστήρια υψηλής βιοασφάλειας θα συμβάλλουν στο έργο του Ελληνικού Στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση θεμάτων βιοτρομοκρατίας.
Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κατέχει εκατονταετή εμπειρία στην Έρευνα παθογόνων μικροοργανισμών. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, με το Υπουργείο Υγείας, και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, συμβάλλοντας στην ετοιμότητα της χώρας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την δυναμική του Παστέρ στον έλεγχο και την αντιμετώπιση επιδημιών, καθώς και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήταν το πρώτο Υπουργείο που εκπόνησε και υπέβαλε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θέτοντας στην πρώτη γραμμή των προτάσεών του την έρευνα και την καινοτομία που αποτελούν στρατηγική μας προτεραιότητα. Έρχεται τώρα η ώρα που ο σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και την εθνική οικονομία. Βάζουμε συνεπώς έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών μας ώστε η Ελλάδα, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της, να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Η έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, που θα σημάνουν μία νέα εποχή για την ανάπτυξη των Βιοεπιστημών στην χώρα μας. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο και παρέχει την δυνατότητα στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές να διεξάγουν έρευνα αιχμής σε σύγχρονες υποδομές και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα».
Η τ. Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, κ. Φωτεινή Στυλιανοπούλου δήλωσε πως:
«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την μελέτη Αναδυόμενων και Νέο-αναδυόμενων παθογόνων που προκαλούν λοιμώδη νοσήματα. Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο αποτελεί μακρόπνοη επένδυση στην έρευνα αιχμής για τα λοιμώδη νοσήματα, στα οποία ιστορικά εστιάζεται το ενδιαφέρον του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, όπως και όλων των Ινστιτούτων Παστέρ παγκοσμίως. Θα στηρίξει και θα προωθήσει την έρευνα και μέσω αυτής, τις δυνατότητες προσφοράς του Ινστιτούτου στη Δημόσια Υγεία. Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για την μελέτη Αναδυόμενων και Νέο-αναδυόμενων παθογόνων στο Ε.Ι.Παστέρ μαζί με την επιστημονική τεχνογνωσία των ερευνητών του, θα συμβάλλει ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί η χώρα μας σε παγκόσμιο κέντρο αναφοράς στην έρευνα για τα λοιμώδη νοσήματα».
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, κ. Στάθης Γκόνος δήλωσε:
«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ προχωρά μέσω του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη δημιουργία ενός “Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων”. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων υπερσύγχρονων «πράσινων» κτιρίων συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνουν βασικές ερευνητικές υποδομές, με υπερσύγχρονα εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας επιπέδου-3, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα τα οποία θα επιτρέπουν την έρευνα στην απομόνωση και στον χαρακτηρισμό επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων από κλινικά και περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή πειραματικών προτύπων μολυσματικών ασθενειών από Αναδυόμενους και Επαναδυόμενους Παθογόνους Μικροοργανισμούς. Η προτεινόμενη πράξη θα συνεισφέρει στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και στην ενίσχυση της διασύνδεσης της Έρευνας με την Παραγωγική Διαδικασία προάγοντας ευρύτερες συνεργασίες στην παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!