Πιο αυστηρές περικοπές, μετά τις εκλογές, για να εξοικονομηθούν 11,7 δις ευρώ
Ευρύτερες, των συμφωνηθέντων, περικοπές θα περιλαμβάνει το μετεκλογικό "πακέτο", καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες της τρόικα διαπιστώνουν ότι δε βγαίνουν οι... αριθμοί. Η πραγματοποίηση απολύσεων στο δημόσιο αλλά και ένα νέο "μαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις θα αποτελέσουν το "μαξιλάρι" ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,7 δις ευρώ που ζητά η τρόικα. Όπως προβλέπει το Μνημόνιο 2, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά37.000 άτομα το χρόνο, μέχρι και το έτος 2015, μείωση των προσλήψεων ή και απολύσεις των εργαζομένων στους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Πάντως, ακόμη και αν γίνουν απολύσεις, τόσο η αποζημίωση που θα πρέπει να δοθεί όσο το εφάπαξ θα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Για αυτό μπαίνουν στο τραπέζι σενάρια πλαφόν στις αποζημιώσεις και κουρέματος στο εφάπαξ τα οποία αν εγκριθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα <<περάσουν>> σε δεύτερη φάση και στον ιδιωτικό τομέα. Από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης (μείωση φορέων και προσωπικού) ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ποσού ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,1δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014.Δεν επαρκούν τα μέτρα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι στα... καλύτερά της ,καθώς για παράδειγμα, εντός του 2011 έπρεπε να τεθούν σε εφεδρεία περίπου 30.000 υπάλληλοι του δημοσίου, το μέτρο απέδωσε ελάχιστα και το βάρος μετατίθεται για τα επόμενα έτη, από φέτος μέχρι και το 2015.
Εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, προερχόμενα κυρίως από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος. Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60%των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται.
Η περίοδος παρατείνεται μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό για το χρόνο που τελούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους. Την ίδια ώρα, η προδιαγεγραμμένες περικοπές από τα ειδικά μισθολόγια, της τάξης του 12% θα επιφέρουν μείωση μόνο 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης να ψάχνει εναγωνίως για πιο δραστικές λύσεις. Στο <<μικροσκόπιο>> της κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκονται οι συντάξεις και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι δαπάνες για υγεία και περίθαλψη, άμυνα, δημόσιες επενδύσεις, και προνoιακά επιδόματα, καταναλωτικές δαπάνες, οδοιπορικά και προμήθειες
Όσον αφορά τους επικείμενους ελέγχους από τους εμπειρογνώμονες της τρόικα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι εν λόγω επιτελείς πρόκειται να φτάσουν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 19 και 21 Μαΐου. Τότε θα είναι ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης που θα πραγματοποιήσουν για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν η τρόικα διαπιστώσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις της, τότε θα δοθεί εντολή για αναστολή των υπόλοιπων ποσών του δανείου προς τη χώρα μας. Έμφαση θα δοθεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά αναφορικά με τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων αλλά και στη φορολογία Κεφαλαίου.
Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να παρουσιάσει είναι η εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ, η ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και η αντικατάσταση από ένα μόνιμο Τέλος. Επίσης, καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν κάθε είδους φοροαπαλλαγές που ισχύουν, όπως για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων. Ακόμη, οι ξένοι εμπειρογνώμονες επιζητούν το σχέδιο για το κλείσιμο των 200 εφοριών το 2012 αλλά και την απόφαση για την εφαρμογή νέας αύξησης ως τον Ιούνιο στις αντικειμενικές αξίες, για να ευθυγραμμιστούν περισσότερο προς τις τιμές της αγοράς.
Αναλυτικότερα, οι επιταγές της τρόικα αφορούν τα εξής:
-Σχέδιο νόμου με τη δομή του νέου εθνικού φορολογικού, με το οποίο θα εξαλείφονται οι ποικίλες φορολογικές εξαιρέσεις και προνομιακές μεταχειρίσεις, θα διαμορφώνονται νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και νέα κλίμακα φορολόγησης για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα.
-Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, για να ευθυγραμμιστούν περισσότερο προς τις τιμές της αγοράς.
-Νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.- Θέσπιση νομοθετικά μείωσης κατά μέσο όρο 12% στα αποκαλούμενα <<ειδικά μισθολόγια>> του δημόσιου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει.
-Η κυβέρνηση θα πρέπει να μη χάσει τους τριμηνιαίους ποσοστιαίους δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των εσόδων, τη συγκράτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και δαπανών.
-Έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών.
-Απόφαση για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών στις Εφορίες και κλείσιμο 200 ΔΟΥ.
-Βελτίωση του συστήματος για την προστασία των πληροφοριοδοτών, οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο.
- Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημόσιους οργανισμούς (5,5 δισ. ευρώ).
-Θέσπιση κυρώσεων σε φορείς που δεν υποβάλλουν στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες και πειθαρχική διαδικασία για τους οικονομικούς επιθεωρητές.
- Φάρμακα. Πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο, αν η μηνιαία παρακολούθηση δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
-Aναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ).Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ, με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
-Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου και αντικατάσταση της πάγιας αμοιβής ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέγιστη αμοιβή.
-Νόμο για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων.
-Άρση της απαγόρευσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα, τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης.
Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οικάτοχοι ελληνικών πτυχίων.
-Αναμόρφωση του καταλόγου των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων.
-Υιοθέτηση μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.
-Ολοκλήρωση μιας στρατηγικής αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών.
-Υποβολή στην Κομισιόν αναλυτικής έκθεσης για την κατάσταση κάθε στοιχείου που θα αποκρατικοποιηθεί το 2012. Στοιχεία για νομοθετικές αλλαγές, αν παρέχουν πλεονέκτημα στην εταιρεία (ή στον παραχωρησιούχο), όπως φορολογικές διακρίσεις ή καθεστώς μονοπωλίου.
-Δημοσίευση ως τον Ιούνιο της πρώτης φάσης απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και εμπορικώς βιώσιμα ακίνητα και εδαφικές -οικοπεδικές εκτάσεις.
-Κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας.
-Επικαιροποίηση του σχεδίου μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.
-Έκθεση για την αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων.
-Δημοσίευση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα “μία πρόσληψη ανά 5αποχωρήσεις από την υπηρεσία”. Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη.
-Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 <<πλεονάζον προσωπικό>> στο Δημόσιο.
-Έκθεση για τη λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών(ΚΤΕΛ) και παρουσίαση στις επιλογές απελευθέρωσης.
-Αξιολόγηση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι εισφορές των δικηγόρων και των αρχιτεκτόνων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών οργανώσεών τους είναι εύλογες, αναλογικές και δικαιολογημένες.
-Ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
-Αναθεώρηση των διαδικασιών διαγραφής φορολογικών χρεών, για τη συλλογή αυτών των οφειλών.
-Εφαρμογή σχεδίου πληρωμής στις εφορίες με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε το προσωπικό να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!