E. 2022/2025 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. 1. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΤΜΗΜΑ Δ΄ 2. Δ/ΝΣΗ ΕΦΚ & ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Ε΄ Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 180 177 78 – Αθήνα Πληροφορίες : Α. Γιάννακα Τηλέφωνο : 2131410694 E-Mail : ddtheka@aade.gr Url : www.aade.gr |
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΨΛΣΒ46ΜΠ3Ζ-9Κ1 Αθήνα,28/4/2025 Αριθ. Πρωτ.: E. 2022 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής |
Θέμα: «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή»
Σχετ.: (1) Η αριθμ. ΔΔΘΕΚΑ Δ 1119922 ΕΞ 2017/08.08.2017 εγκύκλιος Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Απλούστευση στη διαδικασία δειγματοληψίας κατά την εξαγωγή/επανεξαγωγή όμοιων εμπορευμάτων στα πλαίσια των Ειδικών Καθεστώτων με σκοπό τη τελειοποίηση» (ΑΔΑ 786046ΜΠ3Ζ-ΤΚΚ)
(2) Η αριθμ. ΔΤΔ Α 1121586 ΕΞ 2017/09.08.2017 εγκύκλιος Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Τελωνειακές Αποφάσεις-Δικαίωμα Ακρόασης» (ΑΔΑ: Ψ0ΣΕΗ-4ΛΘ)
(3) Η αριθμ. ΔΔΘΕΚΑ Δ 1176201 ΕΞ 2017/21.11.2017 εγκύκλιος Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Παροχή οδηγιών για την μηχανογραφική συμπλήρωση τελωνειακής διασάφησης σχετικά με τα Ειδικά Καθεστώτα πλην της Διαμετακόμισης» (ΑΔΑ: 69I946MP3Z-NEK)
(4) Η αριθμ. Ε.2075/29.5.2020 εγκύκλιος Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Τυποποιημένης Ανταλλαγής Πληροφοριών INF»
(5) Η αριθμ. 2020/07.03.2024 εγκύκλιος Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Αυτόματη αποστολή της άδειας παράδοσης στα εισαγωγικά καθεστώτα – Αυτόματη οριστικοποίηση των διασαφήσεων εισαγωγής» (ΑΔΑ: 9ΜΚΥ46ΜΠ3Ζ-ΟΨΥ)
(6) Η αριθ. Α.1045/21.3.2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή» (Β'2025, ΑΔΑ:Ψ1Υ246ΜΠ3Ζ-Τ2Ρ)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή. Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν στην εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, κυρίως ως προς τον τρόπο υπαγωγής εμπορευμάτων στο καθεστώς, τον συντελεστή απόδοσης, την εφαρμογή του συστήματος σταθερών ανταλλαγών με προϊόντα αντικατάστασης, το σύστημα της προκαταβολικής εισαγωγής με ισοδύναμα εμπορεύματα, τον προσδιορισμό της τελωνειακής οφειλής και τον έλεγχο του καθεστώτος. Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η παρούσα εγκύκλιος αφορά σε εμπορεύματα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή. Εφαρμόζεται από: α) τις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την έκδοση και διαχείριση της άδειας υπαγωγής στο καθεστώς, την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς, την παρακολούθηση του καθεστώτος και την εκκαθάριση αυτού, β) τους οικονομικούς φορείς που κατέχουν άδεια υπαγωγής στο καθεστώς/υποβάλλουν διασαφήσεις υπαγωγής εμπορευμάτων στο καθεστώς που επέχουν θέση άδειας και εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των σχετικών τελωνειακών διατυπώσεων, γ) τα φυσικά πρόσωπα που κάνουν χρήση του καθεστώτος για τις περιπτώσεις ελαττωματικών εμπορευμάτων των οποίων η επισκευή ή αντικατάσταση καλύπτεται από συμβατική εγγύηση. |
Α. Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, όπως το καθεστώς αυτό ρυθμίζεται από την ανωτέρω (6) σχετική απόφαση και τις ακόλουθες ενωσιακές διατάξεις:
- τα άρθρα 5, 22, 86, 211 και 259-262 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα [Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 269)], εφεξής «ΕνΤΚ»
- τα άρθρα 8,12,14 και 260-261 του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 343), εφεξής «Εκτελεστική Πράξη»,
- τα άρθρα 12,161-164, 166,171-173,240,242-243 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (L 343), εφεξής «Εξουσιοδοτική Πράξη»,
- τα άρθρα 22, 240 και 242 Παράρτημα 12 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία και την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/2015 της Επιτροπής (L 69), εφεξής «Μεταβατικές Διατάξεις».
Ειδικότερα, ως προς την εφαρμογή της ανωτέρω (6) σχετικής απόφασης, παρέχονται οι κατωτέρω οδηγίες:
1. Επί του άρθρου 4 της απόφασης «Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας υπαγωγής εμπορευμάτων στο ειδικό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή»
Οι αρμόδιες αρχές για την έκδοση, την τροποποίηση, την αναστολή, την ανάκληση ή την ακύρωση της άδειας υπαγωγής σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή είναι οι εξής:
- Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής
- Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
- Τελωνειακή Περιφέρεια Αχαΐας
- Τελωνείο Καβάλας
- Τελωνείο Βόλου
- Τελωνείο Ρόδου
- Τελωνείο Κέρκυρας
- Τελωνείο Ηρακλείου
- Τελωνείο Μυτιλήνης
- Τελωνείο Σύρου
Για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς, καθώς και την έκδοση, παρακολούθηση και διαχείριση της αντίστοιχης άδειας ισχύουν οι προθεσμίες και διαδικασίες που αναφέρονται στην ως άνω (2) σχετική εγκύκλιο.
Στο Παράρτημα 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, απαριθμούνται οι προθεσμίες που διέπουν το καθεστώς, τόσο ως προς την έκδοση και διαχείριση της άδειας, όσο και ως προς την εφαρμογή του.
Στο Παράρτημα 2, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, παρατίθεται κατάλογος των περιπτώσεων που εξαιρούνται από την υπαγωγή στο καθεστώς, όπως αυτές υποδεικνύονται από τις ισχύουσες ενωσιακές διατάξεις.
2. Επί του άρθρου 6 της απόφασης «Αίτηση για τη χορήγηση άδειας βάσει τελωνειακής διασάφησης»
Η δυνατότητα υποβολής διασάφησης που επέχει θέση αίτησης για χορήγηση άδειας για υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς, βάσει του άρθρου 163 της Εξουσιοδοτικής Πράξης, παρέχεται, κυρίως, στις περιπτώσεις που οι εργασίες τελειοποίησης συνίστανται σε επιδιορθώσεις, καθώς επίσης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία α) προϊόντων αντικατάστασης µε τη χρήση του συστήματος σταθερών ανταλλαγών, όταν έχει εκδοθεί άδεια χρήσης του καθεστώτος, η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει το σύστημα σταθερών ανταλλαγών και β) μεταποιημένων εμπορευμάτων, εφόσον οι εργασίες μεταποίησης αφορούν εμπορεύματα µη εμπορικού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι η διασάφηση που αποτελεί αίτηση για τη χορήγηση άδειας υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνεται απαραιτήτως σύμφωνα με την ανωτέρω (3) σχετική.
Παράδειγμα: Υποβάλλεται διασάφηση, η οποία έχει χαρακτήρα αίτησης για υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς, έχει συμπληρωθεί με τον κωδικό 21 00 στη θέση 37 και αφορά εμπορεύματα για επισκευή. Επιπλέον, στη διασάφηση έχουν συμπληρωθεί κατάλληλα οι θέσεις 31 και 44-2 με τις πληροφορίες που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς. Η διασάφηση γίνεται αποδεκτή και επέχει θέση άδειας για την υπαγωγή στο καθεστώς.
3. Επί του άρθρου 9 της απόφασης «Συντελεστής απόδοσης»
Στην αίτηση για χορήγηση άδειας στο καθεστώς θα πρέπει να δηλώνεται ο συντελεστής απόδοσης, καθώς και το ποσοστό της αναμενόμενης φύρας, τα οποία εγκρίνονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.
Ο συντελεστής απόδοσης αφορά στην αναλογία των εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής που ενσωματώνονται στα μεταποιημένα εμπορεύματα και καθορίζεται ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες διενεργούνται ή πρόκειται να διενεργηθούν οι εργασίες τελειοποίησης, με βάση στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή, ακόμη και παρόμοιου εμπορεύματος που ήδη παράγεται στην ημεδαπή υπό ανάλογες συνθήκες τελειοποίησης.
Στις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιείται παραγωγή παρόμοιου εμπορεύματος, ο καθορισμός του συντελεστή απόδοσης βασίζεται στις τεχνικές προδιαγραφές που δηλώνονται στο συμβόλαιο εκτέλεσης εργασιών με τον μεταποιητή στην τρίτη χώρα, σε σχετικό παράρτημα του συμβολαίου.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού του συντελεστή απόδοσης κατά τον χρόνο υπαγωγής των εμπορευμάτων στο καθεστώς (κατάθεση διασάφησης προσωρινής εξαγωγής) ή εφόσον δικαιολογείται ακόμη και ως την ημερομηνία εκκαθάρισης του καθεστώτος, δηλαδή κατά την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης επανεισαγωγής των μεταποιημένων εμπορευμάτων.
Στην περίπτωση αλλαγής του συντελεστή απόδοσης, η αρμόδια τελωνειακή αρχή τροποποιεί την άδεια κατόπιν αίτησης του κατόχου της αδείας.
4. Επί του άρθρου 13 της απόφασης «Υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή»
Η υπαγωγή στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
- με χρήση της διαδικασίας, κατά την οποία ενωσιακά εμπορεύματα εξάγονται προσωρινά με σκοπό την τελειοποίηση και επανεισαγωγή τους (EX/IM),
- με χρήση του συστήματος σταθερών ανταλλαγών με προϊόντα αντικατάστασης χωρίς προκαταβολική εισαγωγή αυτών (EX/IM),
- με χρήση του συστήματος σταθερών ανταλλαγών με προϊόντα αντικατάστασης με προκαταβολική εισαγωγή αυτών (IM/EX),
- με χρήση του συστήματος προκαταβολικής εισαγωγής με ισοδύναμα εμπορεύματα (IM/EX).
Ακολούθως, παρατίθεται πίνακας με τους κωδικούς καθεστώτος που πρέπει να συμπληρώνονται, κατά περίπτωση, στη θέση 37α της διασάφησης κατά την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς:
Κωδικός | Περιγραφή |
21 | Προσωρινή εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή |
22 |
Προσωρινή εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, εκτός αυτής που προβλέπεται με τον κωδικό 21. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά:
|
46 | Εισαγωγή μεταποιημένων εμπορευμάτων που λαμβάνονται από ισοδύναμα εμπορεύματα στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή πριν από την εξαγωγή των εμπορευμάτων που αντικαθιστούν. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά στην προκαταβολική εισαγωγή μεταποιημένων εμπορευμάτων σύμφωνα με το άρθρο 223, παρ.2, στοιχείο δ) του ΕνΤΚ. |
48 | Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία υποκατάστατων προϊόντων στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πριν από την εξαγωγή εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά στο σύστημα σταθερών ανταλλαγών (IM/EX), με προκαταβολική εισαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 262 παρ. 1 του ΕνΤΚ. |
Παράδειγμα: Υφάσματα που δεν διέπονται από τον Καν. (ΕΟΚ) 3036/1994 πρόκειται να εξαχθούν προσωρινά από την Ελλάδα στην Αλβανία για να μεταποιηθούν σε ενδύματα. Στη συνέχεια, αυτά θα επανεισαχθούν στη Ελλάδα ως ενδύματα. Η διασάφηση συμπληρώνεται κατά την προσωρινή εξαγωγή με τον κωδικό 21 00 στη θέση 37α και κατά την επανεισαγωγή με τον κωδικό 61 21 στη θέση 37α.
Στην περίπτωση που η επανεισαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων πραγματοποιούνταν σε άλλο κράτος-μέλος θα απαιτείτο η έκδοση άδειας με ισχύ σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη, μέσω του διευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος CDS, καθώς και η χρήση Δελτίου Πληροφοριών (INF), σύμφωνα με την ως άνω (4) σχετική.
Επισημαίνεται ότι για τη χρήση του καθεστώτος για εμπορεύματα που πρόκειται να επισκευαστούν δωρεάν, δυνάμει του άρθρου 260 του ΕνΤΚ, δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, αλλά η υπαγωγή τους στο καθεστώς πραγματοποιείται με την υποβολή διασάφησης, σύμφωνα με το άρθρο 163 της Εξουσιοδοτικής Πράξης, όπου συμπληρώνεται ο κωδικός 21 00 στην θέση 37α. Κατά την επανεισαγωγή των εμπορευμάτων που έχουν επισκευαστεί βάσει συμβατικής εγγύησης, η διασάφηση συμπληρώνεται με τον κωδικό 61 21 ή 61 22, κατά περίπτωση, στη θέση 37α και Β02 [μεταποιημένα προϊόντα τα οποία επανεισάγονται κατόπιν επισκευής στο πλαίσιο εγγύησης σύμφωνα με το άρθρο 260 του κώδικα (εμπορεύματα που επισκευάζονται δωρεάν)] στη θέση 37β.
Παράδειγμα: Ηλεκτρική συσκευή πρόκειται να εξαχθεί προσωρινά από την Ελλάδα στον κατασκευαστή του στην Τουρκία. Λόγω της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, κατά την επανεισαγωγή δεν επιβάλλονται δασμοί, συνεπώς θα πρέπει να υποβληθεί διασάφηση προσωρινής εξαγωγής με συμπλήρωση του κωδικού 22 00 στη θέση 37α και, στη συνέχεια, διασάφηση επανεισαγωγής με συμπλήρωση του κωδικού 61 22 στη θέση 37α.
5. Επί του άρθρου 14 της απόφασης «Σύστημα σταθερών ανταλλαγών - προϊόντα αντικατάστασης»
Βάσει του συστήματος σταθερών ανταλλαγών, επιτρέπεται η εξαγωγή ενωσιακών ελαττωματικών προϊόντων, με σκοπό την αντικατάστασή τους από προϊόντα αντικατάστασης.
Κατά την επανεισαγωγή των προϊόντων αντικατάστασης δωρεάν στο πλαίσιο εκπλήρωσης συμβατικής ή νομικής υποχρέωσης που απορρέει από εγγύηση, η διασάφηση συμπληρώνεται με τον κωδικό 61 21 στη θέση 37α και με τον κωδικό Β03 [μεταποιημένα προϊόντα τα οποία επανεισάγονται κατόπιν αντικατάστασης στο πλαίσιο εγγύησης σύμφωνα με το άρθρο 261 του κώδικα (σύστημα τυποποιημένων ανταλλαγών)] στη θέση 37β.
Κατόπιν αίτησης και έκδοσης σχετικής άδειας, επιτρέπεται η εισαγωγή μεταποιημένων εμπορευμάτων, ως προϊόντα αντικατάστασης, πριν από την εξαγωγή των ελαττωματικών ενωσιακών εμπορευμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται η σύσταση εγγύησης, η οποία καλύπτει το ποσό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο εισαγόμενο προϊόν αντικατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση, υποβάλλεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατάλληλα συμπληρωμένη αίτηση, η οποία ενδείκνυται να συνοδεύεται από δικαιολογητικά έγγραφα, όπως:
- αντίγραφο της σύμβασης πώλησης όπου προβλέπεται εγγύηση για αντικατάσταση ελαττωματικών εμπορευμάτων,
- αλληλογραφία με τον προμηθευτή που αποδεικνύει ότι ο τελευταίος αναλαμβάνει την αντικατάσταση των ελαττωματικών προϊόντων στα πλαίσια εγγύησης
- αντίγραφο της διασάφησης εισαγωγής του ελαττωματικού προϊόντος,
- τιμολόγιο αγοράς του προϊόντος.
Στην άδεια θα πρέπει να προσδιορίζεται η ταυτότητα του εμπορεύματος που πρόκειται να αντικατασταθεί και τα μέσα προσδιορισμού της ταυτότητας, ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος των προϊόντων αντικατάστασης.
Η προθεσμία εκκαθάρισης στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρεται στην άδεια και δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο (2) μήνες, προθεσμία που υπολογίζεται από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης εισαγωγής των προϊόντων αντικατάστασης έως την εξαγωγή των ελαττωματικών εμπορευμάτων. Η εν λόγω προθεσμία δύναται να παραταθεί από την αρμόδια τελωνειακή αρχή κατόπιν αίτησης του κατόχου της άδειας για δεόντως αιτιολογημένο λόγο, όπως ανωτέρα βία.
Παράδειγμα: Εισάγεται καινούριο μηχάνημα, στο πλαίσιο εγγύησης που παρέχει ο προμηθευτής, σε αντικατάσταση όμοιου ελαττωματικού ενωσιακού μηχανήματος, προκειμένου να μην διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία. Η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς συμπληρώνεται με τον κωδικό 48 00 στη θέση 37α, και παρέχεται εγγύηση που καλύπτει το σύνολο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων του εν λόγω μηχανήματος. Εν συνεχεία και προτού παρέλθουν 2 μήνες από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης εισαγωγής του νέου μηχανήματος-προϊόντος αντικατάστασης, εξάγεται το ελαττωματικό μηχάνημα με υποβολή διασάφησης εξαγωγής, όπου έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 21 48 στη θέση 37α.
6. Επί του άρθρου 15 της απόφασης «Ισοδύναμα εμπορεύματα»
Στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, η χρήση ισοδύναμων εμπορευμάτων συνεπάγεται την τελειοποίηση μη ενωσιακών εμπορευμάτων στη θέση των ενωσιακών εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς. Στην περίπτωση τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (IM/EX) με προκαταβολική εισαγωγή με ισοδύναμα εμπορεύματα, απαιτείται η έκδοση άδειας. Στην άδεια διευκρινίζεται η προθεσμία εντός της οποίας τα ενωσιακά εμπορεύματα που αντικαθίστανται από ισοδύναμα εμπορεύματα θα πρέπει να εξαχθούν. Η προθεσμία αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί, κατόπιν αίτησης του κατόχου της άδειας, με την προϋπόθεση ότι η συνολική προθεσμία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.
Όταν πραγματοποιείται προκαταβολική εισαγωγή μεταποιημένων εμπορευμάτων, γίνεται σύσταση εγγύησης που καλύπτει το ποσό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν σε περίπτωση κανονικής εισαγωγής των εμπορευμάτων χωρίς τη χρήση του ειδικού καθεστώτος.
Παράδειγμα: Εισάγονται τραπέζια που έχουν παραχθεί από μη ενωσιακή ξυλεία στο πλαίσιο του καθεστώτος με προκαταβολική εισαγωγή ισοδύναμων εμπορευμάτων, πριν από την εξαγωγή ενωσιακής ξυλείας. Στη διασάφηση εισαγωγής συμπληρώνεται ο κωδικός 46 00 στη θέση 37α και παρέχεται εγγύηση, η οποία καλύπτει τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στα εισαγόμενα εμπορεύματα. Σε επόμενη φάση, εξάγεται η ενωσιακή ξυλεία, με συμπλήρωση του κωδικού 21 46 στη θέση 37α της διασάφησης εξαγωγής. Η εγγύηση αποδεσμεύεται έπειτα από την επιβεβαίωση της εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης της ενωσιακής ξυλείας που έχει υπαχθεί στο καθεστώς.
7. Επί του άρθρου 16 της απόφασης «Εκκαθάριση καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή»
Για την εκκαθάριση του καθεστώτος, ο δικαιούχος της άδειας υποβάλλει στο τελωνείο εκκαθάρισης του καθεστώτος, τελωνειακή διασάφηση κατάλληλα συμπληρωμένη ανάλογα με το εφαρμοστέο σύστημα υπαγωγής στο καθεστώς.
Ακολούθως, παρατίθεται πίνακας με τους κωδικούς καθεστώτος που πρέπει να συμπληρώνονται στη θέση 37α της διασάφησης κατά την εκκαθάριση του καθεστώτος:
Κωδικός | Περιγραφή |
61 21 |
Επανεισαγωγή μεταποιημένων με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση. Ο εν λόγω συνδυασμός κωδικών καλύπτει και τις περιπτώσεις που έχει μεσολαβήσει η αποθήκευση των εμπορευμάτων υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης μεταξύ της προσωρινής εξαγωγής των εμπορευμάτων και της επανεισαγωγής των μεταποιημένων προϊόντων, καθώς πρέπει να εφαρμόζεται η Πρώτη πράξη: 21 00 – προσωρινή εξαγωγή για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή Δεύτερη πράξη: 71 21 – τελωνειακή αποταμίευση των μεταποιημένων προϊόντων Τρίτη πράξη: 61 21 – θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση των μεταποιημένων προϊόντων |
61 22 |
Επανεισαγωγή μεταποιημένων με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά:
|
21 48 | Προσωρινή εξαγωγή ενωσιακής πρώτης ύλης μετά από προκαταβολική εισαγωγή ισοδύναμων εμπορευμάτων. |
21 46 | Προσωρινή εξαγωγή του ελαττωματικού εμπορεύματος μετά την προκαταβολική εισαγωγή εμπορεύματος αντικατάστασης. |
8. Επί του άρθρου 18 της απόφασης «Τελωνειακή οφειλή»
Η τελωνειακή οφειλή γεννάται, είτε όταν τα μεταποιημένα προϊόντα ή προϊόντα αντικατάστασης τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, κατά την επανεισαγωγή ή την εισαγωγή τους, αντίστοιχα, είτε όταν παραβιάζονται ένας ή περισσότεροι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του καθεστώτος.
Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς κατά την θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης στις εξής περιπτώσεις:
α) Στην περίπτωση επιδιόρθωσης χωρίς χρέωση, εφόσον αποδεικνύεται με ικανοποιητικό τρόπο ότι η εργασία πραγματοποιήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο συμβατικής ή νομικής υποχρέωσης που απορρέει από εγγύηση δωρεάν ή λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος.
β) Στην περίπτωση επανεισαγωγής των εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής στην ίδια ακριβώς κατάσταση στην οποία εξήχθησαν, εφόσον αποδεικνύεται με ικανοποιητικό τρόπο ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή εργασία που τροποποίησε την εμφάνισή τους.
γ) Όταν τα εν λόγω εμπορεύματα έχουν επισκευαστεί ή υποστεί μεταβολή σε χώρα ή έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, με το οποίο η Ένωση έχει συνάψει διεθνή συμφωνία που προβλέπει την εν λόγω απαλλαγή. Ακολούθως, παρατίθεται πίνακας με τις διεθνείς συμφωνίες που περιέχουν σχετική πρόβλεψη:
Διεθνής Συμφωνία | Σχετικές διατάξεις |
Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) | Άρθρο 2.10 |
Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ και Ιαπωνίας (EPA) | Άρθρο 2.9 |
Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ (EVFTA) | Άρθρο 2.10 |
Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (TCA) | Άρθρο 24 |
Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας (FTA) | Άρθρο 2.9 |
Δεν χορηγείται η απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς, όταν ένας από τους όρους ή μια από τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς δεν πληρούνται, εκτός και αν αποδειχθεί ότι οι παραλείψεις δεν είχαν πραγματική επίπτωση στην ορθή λειτουργία του εν λόγω καθεστώτος.
Ως προς την ύπαρξη τυχόν μέτρων εμπορικής πολιτικής, επισημαίνεται ότι κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των μεταποιημένων προϊόντων τα εν λόγω μέτρα δεν εφαρμόζονται, εφόσον τα προϊόντα:
α) έχουν διατηρήσει την ενωσιακή καταγωγή τους,
β) έχουν αποτελέσει αντικείμενο επισκευής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος σταθερών ανταλλαγών.
Για τον υπολογισμό των δασμολογικών επιβαρύνσεων και τη φορολογική μεταχείριση των μεταποιημένων εμπορευμάτων που επανεισάγονται στο πλαίσιο του καθεστώτος εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:
Α) Υπολογισμός τελωνειακής οφειλής επί της αξίας (ad-valorem)
Σύμφωνα με το άρθρο 86, παρ.5 του ΕνΤΚ, όταν γεννάται τελωνειακή οφειλή για μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή από τα προϊόντα αντικατάστασης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 261 παράγραφος 1 του ΕνΤΚ, το ποσοστό του εισαγωγικού δασμού υπολογίζεται με βάση το κόστος των εργασιών τελειοποίησης που διενεργούνται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
Το κόστος των εργασιών τελειοποίησης υπολογίζεται βάσει της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης, κατά τον χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, αφαιρουμένης (μείον) της στατιστικής αξίας των αντίστοιχων εμπορευμάτων (προσωρινής) εξαγωγής τη στιγμή που τέθηκαν στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Στη δασμολογητέα αξία των μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης που εισάγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης:
- περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης από τον τόπο διενέργειας της (τελευταίας) εργασίας τελειοποίησης εκτός Ένωσης έως την είσοδο τους στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ (CIF), σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ.1 στοιχείο ε) του ΕνΤΚ,
- περιλαμβάνεται η αξία αγαθών (υλικών, συστατικών και όλα τα μέρη που έχουν ενσωματωθεί στα επανεισαγόμενα εμπορεύματα) και υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ.1, στοιχείο β) του ΕνΤΚ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το εν λόγω άρθρο. Ο υπολογισμός της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών τα οποία προστίθενται στο κόστος τελειοποίησης γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 135 της Εκτελεστικής Πράξης.
- δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς των προσωρινά εξαγόμενων εμπορευμάτων, τα οποία πρόκειται να υποστούν εργασίες τελειοποίησης εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ.3 του ΕνΤΚ.
Παράδειγμα:
Δασμολογητέα αξία μεταποιημένων εμπορευμάτων (αυτοκίνητα) CIF προς ΕΕ = 50.000 ευρώ Στατιστική αξία εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής (ελαστικά αυτοκινήτων) = 5.000 ευρώ Κόστος τελειοποίησης εκτός ΕΕ: 50.000 ευρώ – 5.000 ευρώ = 45.000 ευρώ
Ποσό εισαγωγικού δασμού (με δασμολογικό συντελεστή 10%): 45.000 ευρώ Χ 10% = 4.500 ευρώ
Β) Υπολογισμός τελωνειακής οφειλής επί της ποσότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 75 της Εξουσιοδοτικής Πράξης, σε περίπτωση εφαρμογής ειδικού εισαγωγικού δασμού σε μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή από τα προϊόντα αντικατάστασης, το ποσό του εισαγωγικού δασμού υπολογίζεται βάσει της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων/προϊόντων αντικατάστασης κατά τον χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία αφαιρουμένης της στατιστικής αξίας των αντίστοιχων εμπορευμάτων (προσωρινής) εξαγωγής τη στιγμή που τέθηκαν στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, πολλαπλασιαζόμενο επί το ποσό του εισαγωγικού δασμού για τα μεταποιημένα προϊόντα/τα προϊόντα αντικατάστασης, διαιρούμενο διά της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων/προϊόντων αντικατάστασης. Εν συντομία, ο χρησιμοποιούμενος τύπος είναι:
Εισαγωγικός δασμός = [(Δασμολογητέα αξία μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης – Στατιστική αξία των προς μεταποίηση ή αντικατάσταση εμπορευμάτων) x Ποσό εισαγωγικού δασμού μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης] / Δασμολογητέα αξία μεταποιημένων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης
Παράδειγμα:
Εταιρεία θέτει υπό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή φρούτα προκειμένου να μεταποιηθούν σε κομπόστες. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται 1t ζάχαρης άσπρης (ΚΣΟ 17019910) με δασμό τρίτης χώρας 42 ευρώ/100kg
Δασμολογητέα αξία μεταποιημένων εμπορευμάτων 400ευρώ/τόνο
Στατιστική αξία εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής 200ευρώ/τόνο
Εισαγωγικός δασμός στα μεταποιημένα προϊόντα 420ευρώ/τόνο
Ποσό εισαγωγικού δασμού (400-200) Χ 420/400=210 ευρώ/τόνο
Γ) Ως προς τον ΦΠΑ εισαγωγής
1. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 25 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024, Α' 162), σε περίπτωση εισαγωγής αγαθών, τα οποία είχαν εξαχθεί προσωρινά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τελειοποίηση και επανεισαγωγή, η φορολογητέα αξία, που προβλέπει η παρ. 1, διαμορφώνεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας. Ουσιαστικά επιδιώκεται η φορολογική μεταχείριση του τελικού αγαθού να είναι ίδια με αυτή που θα είχαν τα αγαθά στην περίπτωση που οι πράξεις πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας (άρθρο 88 Οδ. 2006/112 σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ).
Παράδειγμα:
Υφάσματα εξάγονται προσωρινά από την Ελλάδα στην Αλβανία για να μεταποιηθούν σε ενδύματα και στη συνέχεια επανεισάγονται στη χώρα ως ενδύματα. Κατά την επανεισαγωγή στη χώρα των τελικών ενδυμάτων, κατόπιν της μεταποίησης του αρχικού υφάσματος γεννάται υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Η διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας αφορά την προστιθέμενη αξία που έλαβε το αγαθό στην τρίτη χώρα (βοηθητικές ύλες, παροχή υπηρεσίας) με βάση τους προαναφερόμενους κανόνες για τη δασμολογητέα αξία (ad valorem). Στην αξία αυτή περιλαμβάνονται τα λοιπά προσδιοριστικά στοιχεία της φορολογητέας αξίας, όπως καθορίζονται από την σχετική διάταξη του άρθρου 25 του κώδικα ΦΠΑ, όπως παρεπόμενα εισαγωγής έξοδα κ.λπ.
2. Επιπλέον, με την ΠΟΛ. 1194/2015 (Β'1968) ορίζεται η διαδικασία απαλλαγής από ΦΠΑ της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται να εξαχθούν ή να παραδοθούν σε υποκείμενο στο ΦΠΑ πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτούσια ή μεταποιημένα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω απόφασης, σε συνδυασμό με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις Δ. 1612/2001 και Δ17Ε 5009994/2013 ΕΔΥΟ, το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από ΦΠΑ της ΠΟΛ. 1167/2015 (Β'1808) εφαρμόζεται και στην περίπτωση επανεισαγωγής εμπορευμάτων από καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Συνεπώς, στο ανωτέρω παράδειγμα, εφόσον τα ενδύματα που επανεισάγονται στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος, προορίζονται προς πώληση σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, ο εισαγωγέας μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του από τον ΦΠΑ εισαγωγής, υποβάλλοντας στην αρμόδια τελωνειακή αρχή εισαγωγής το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από ΦΠΑ της ΠΟΛ. 1167/2015 (Β'1808).
9. Επί του άρθρου 19 της απόφασης «Έλεγχος του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή»
Ο κάτοχος της άδειας θα πρέπει να τηρεί ηλεκτρονικά λογιστικές καταχωρίσεις στοιχείων των (προσωρινών) εξαγωγών και (επαν)εισαγωγών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του εν λόγω καθεστώτος, με σκοπό να διευκολύνονται οι τελωνειακοί έλεγχοι για την ορθή λειτουργία του καθεστώτος, σύμφωνα με το άρθρο 214 του ΕνΤΚ και το άρθρο 178 της Εξουσιοδοτικής Πράξης.
Κατά την υποβολή της διασάφησης ελέγχονται, κατά κύριο λόγο, για σκοπούς επιτήρησης του καθεστώτος τα εξής:
α) ορθή συμπλήρωση της διασάφησης υπαγωγής στο καθεστώς και της διασάφησης εκκαθάρισης αυτού, σε σχέση τόσο με τις ισχύουσες οδηγίες συμπλήρωσης της τελωνειακής διασάφησης όσο και με τα στοιχεία της άδειας υπαγωγής στο καθεστώς (π.χ. ποσότητα, Κωδικοί Συνδυασμένης Ονοματολογίας κ.λπ.), εφόσον από την ανάλυση κινδύνου υποδεικνύεται έλεγχος εγγράφων ή φυσικός έλεγχος,
β) εφόσον από την ανάλυση κινδύνου δεν υποδεικνύεται έλεγχος εγγράφων ή φυσικός έλεγχος, παρά μόνο έλεγχος διαδικασίας, πέραν της λήψης δείγματος, όπου προβλέπεται, η διασάφηση ελέγχεται και ως προς την επάρκεια της εγγύησης, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ως άνω (5) σχετική εγκύκλιο.
Το τελωνείο ελέγχου αποτελεί την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την επιτήρηση του καθεστώτος, ως εκ τούτου παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή αυτού, ως προς την τήρηση των προθεσμιών που το διέπουν, την ορθή εφαρμογή του συντελεστή απόδοσης και την πραγματοποίηση των εγκεκριμένων εργασιών τελειοποίησης. Σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπίας, το τελωνείο ελέγχου οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την έκδοση της άδειας, προκειμένου να προβεί σε επανεξέταση της άδειας ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αυτή κρίνει σκόπιμη.
Β. Τέλος, όσον αφορά τις περιπτώσεις χορήγησης άδειας, στην οποία καθορίζεται η δειγματοληψία, ως τρόπος εξακρίβωσης της ταυτότητας των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς, οι οικονομικοί φορείς ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση της απλούστευσης που έχει καθιερωθεί για τη δειγματοληψία όμοιων εμπορευμάτων, σύμφωνα με την ανωτέρω (1) σχετική, προκειμένου να επωφεληθούν από την επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών. Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω απλούστευση για την προσωρινή εξαγωγή ομοίων εμπορευμάτων, δεν λαμβάνεται δείγμα για κάθε διασάφηση προσωρινής εξαγωγής, αλλά το αποτέλεσμα του αρχικού δείγματος χρησιμοποιείται για σκοπούς εξακρίβωσης της ταυτότητας, με ισχύ ενός (1) έτους.
Γ. Οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Αρχών με αρμοδιότητα σχετική με τις διαδικασίες του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, παρακαλούνται για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν το καθεστώς, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις παρεχόμενες οδηγίες.
Τυχόν διευκρινίσεις θα παρέχονται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες στις εξής διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής: telp.attikis@aade.gr
Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: telp.thessalonikis@aade.gr
Τελωνειακή Περιφέρεια Αχαΐας: telp.achaias@aade.gr
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!