Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την οικονομία και ερωτηθείς για την ακρίβεια και αν θα υπάρξει νέο μέτρο στήριξης ανέφερε ότι αυτό το θέμα απασχολεί περισσότερο από ποτέ την κοινωνία.
Υπενθύμισε ότι είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν και δεκαπλάσιες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Σημείωσε ότι όλες οι χώρες κατέφυγαν στις όποιες δυνατότητες έδιναν οι κρατικοί προϋπολογισμοί. «Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ρεύματος», συνέχισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τιμές στα σούπερ μάρκετ και στο μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού και στο market pass που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο.
Για την αισχροκέρδεια είπε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση αλλά για πρώτη φορά έχουμε εργαλεία. «Υπάρχει διάταξη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, εφαρμόζεται με ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις μειωμένες ποσότητες στις συσκευασίες στα ράφια και αν υπάρχει δυνατότητα διαπίστωσης και τιμωρίας τέτοιων φαινομένων, είπε ότι δεν είναι αφελής και γνωρίζει ότι στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Επ' αυτού αναφέρθηκε αναλυτικά στο καλάθι του νοικοκυριού και πώς επηρέασε θετικά την αγορά. «Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας για να εντοπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκτιμώ ότι θα έχουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει», συμπλήρωσε.
Είχα πει ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία πήρε ο κ. Τσίπρας και είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν σχεδιάσει τη μείωση και έμμεσων φόρων στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δώσει εντολή για δεύτερη τετραετία απάντησε:
«Μειώσαμε όλους τους φόρους για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί. Προσθέσαμε μάλιστα και κάποιους στους οποίους δεν είχαμε αναφερθεί. Μειώσαμε τους φόρους των επιχειρήσεων, των γονικών παροχών. Σημαντική ήταν μείωση και στις εισφορές, μια σημαντική παρέμβαση που καθιστά την εργασία στη χώρα μας εξαιρετικά ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, στις μεταφορές, στην εστίαση, τα γυμναστήρια. Είχαμε σημαντικές μειώσεις φόρων που αφορούν του αγρότες μας, στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση, όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει τη μεσαία τάξη και εμείς θα τα επιστρέψουμε, είμαστε συνεπείς. Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων την επόμενη τετραετία θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια δημοσιονομικών δυνατοτήτων βάσει του σχεδίου μας για την επόμενη τετραετία. Όλες οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθετήσαμε σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνέψαμε το δρόμο που έχουμε χαράξει για μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων και σήμερα είμαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι και στερήθηκαν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και η μείωση δεν έφτασε στον καταναλωτή. Αν πρόκειται να κάνουμε κάποια στιγμή μείωση έμμεσου φόρου, θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα τη χώρας».
Δεν σχετίζεται με τις εκλογές η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου ανέφερε ότι δεν σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με το γεγονός ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος. Επ' αυτού είπε ότι ήδη ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται νέα αύξηση για την οποία είπε ότι θα είναι σημαντική και δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα.
Για την αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και είπε ότι απαιτείται εργατικό προσωπικό πιο εκπαιδευμένο και αυτό θα παρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς. «Δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά αλλά να είναι σταθερές και με καλύτερους μισθούς», είπε. «Η δική μας βούληση είναι να ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων», πρόσθεσε.
Μείωση της ανεργίας σε νέους και γυναίκες
Σε ότι αφορά την ανεργία ο πρωθυπουργός ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαμε μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Ξεκινάμε από υψηλή βάση όμως η μείωση της ανεργίας και στις δύο αυτές ομάδες ήταν σημαντική. Οι δουλειές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικής οικονομίας που δουλεύουμε», συνέχισε.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς όπως στον πρωτογενή τομέα. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού ώστε να έχουν τις δεξιότητες που θα τους ετοιμάζουν καλύτερα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών και δώρων σε όλους τους συνταξιούχους ανέφερε:
«Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε κλείσει καλά καλά τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα πριν το Φεβρουάριο. Αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των συντάξεων και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και είπε ότι πριν μιλήσουμε για το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης «να πατήσουμε το pause και να δούμε τις παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση». Επ'αυτού αναφέρθηκε και στο market pass και επιπλέον συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού αλλά «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες».
Για το γεγονός ότι Κύπρος και Πορτογαλία ανέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα απάντησε πως «δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βγουν έκτος ευρωζώνης».
Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Ο κ. Μητσοτάκης είπε έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Το μόνο κομμάτι του παζλ για να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θα πετύχουμε το 2023. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό. Αν από τις εκλογές προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τελείως διαφορετικό πρόγραμμα τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά τελικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Αυτό σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων θα έχει πολλή μεγάλη σημασία», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν θα τα δουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός είπε πως η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική, όπως διαπίστωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νταβός και πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που σημαίνουν καλύτερες δουλειές.
«Θεωρώ ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Σε καμία περίπτωση αυτή η εικόνα που σας παρουσιάζω δεν αντισταθμίζεται ή δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα όπως η ακρίβεια και με το γεγονός ότι πολλοί τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος δεν θα είχαμε δυνατότητα να κάνουμε πολιτική στήριξης ή θα καταφεύγαμε σε δανεικά», συνέχισε.
Για το ταμείο ανάκαμψης είπε ότι μιλάμε για ποσά που είναι λάθος να λέμε ότι κατευθύνονται σε λίγους προνομιούχους και έφερε ως παράδειγμα δράσεις όπως «εξοικονομω και ανακαινίζω».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για μέτρα που εφαρμόστηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και εξακολουθούν σήμερα να ισχύουν. "Θέλουμε ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών να μην αποκλίνουν από αντίστοιχες νομοθεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», απάντησε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022 ενώ η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει περαιτέρω αύξηση, είπε ότι ένας μεγάλος λόγος ήταν το μεγάλο αυξημένο κόστος εισαγωγών ως προς τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. «Η πράσινη ανάπτυξη θα βελτιώσει αυτή την εικόνα. Είναι πολύ σημαντική προοπτική για τη χώρα», είπε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν δείκτες που δείχνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Όντως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από τόσο παρατεταμένο δημοσιονομικό, οικονομικό σοκ. Χάσαμε μια δεκαετία. Περάσαμε από μία πρωτοφανή κρίση», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι τα χρόνια που κυβέρνησαν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος η ανάπτυξη της Ελλάδος ήταν στο ¼ της ΕΕ.
Σε ότι αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας. «Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πως ανταγωνιστική σε σχέση με το 2010», τόνισε. «Ταυτόχρονα η πατρίδα μας αξιοποιεί καλύτερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να προσελκύει επενδύσεις. Όλα αυτά πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους και αναλυτές. Θα ήθελα να συγκρίνω την εικόνα που αποκόμισα με ξένους επενδυτές φέτος στο Νταβός σε σχέση με το 2020. Τότε υπήρχε θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μία αμφιβολία. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αμφιβολίας και της ανησυχίας δεν υπάρχει γιατί υπάρχει μετρήσιμο έργο», πρόσθεσε.
Στα 39 δισ. ευρώ τα ταμειακά αποθέματα σήμερα
Ερωτηθείς τι μαξιλάρι ασφαλείας θα παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση απάντησε ότι «μαξιλάρι χρησιμοποιών όταν κοιμάμαι». Για τα ταμειακά αποθέματα είπε ότι σήμερα είναι στα 39 δισ. ενώ για το «μαξιλάρι» που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα λυσσαλέας φορολόγησης και ήταν καταναγκαστικό.
Για τα επιδόματα και το κριτήριο των εσόδων με βάση τη φορολογική δήλωση παρότι κάποιοι φοροδιαφεύγουν είπε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποτυπώσουμε την εικόνα των εισοδημάτων. «Σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση από ότι τα περασμένα χρόνια. Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τις τεχνολογίες που συνδέουν τα POS με την ΑΑΔΕ, κάτι που επιτρέπει να μειώνουμε την φοροδιαφυγή που προκύπτει στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας. Όσο οι δημόσιες πολιτικές γίνονται πιο έξυπνες και έχουμε τη δυνατότητα διασταυρώσεων τόσο θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα», συμπλήρωσε.
Η πολιτική μας στήριξε την οικονομία και κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί και αν υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο είπε ότι «η πολιτική μας στήριξε την οικονομία και κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες» και δήλωσε περήφανος που κράτησε όρθια την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στην διάρκεια της πανδημίας. Είπε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή κάποια στιγμή θα διδάσκεται και ότι «κάναμε το απολύτως αναμενόμενο, το απολύτως σωστό». Πρόσθεσε ότι οι αγορές είναι ο πιο αυστηρός κριτής και έφερε ως παράδειγμα την απόφαση της προηγούμενης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασίλειο να μειώσει φόρους με συνέπεια να καταρρεύσει η λίρα και η ίδια.
Για την ημερομηνία των εκλογών δεν απάντησε λέγοντας πως θα σεβαστεί τη συμφωνία σε αυτή την συνέντευξή τύπου να περιοριστεί στα θέματα της οικονομίας.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τα τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
«Αποτρέψαμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το 2019 ξεπερνούσαν το 40%, σήμερα είναι κάτω του 10%.
Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, αυτό θα ανέμενα και έναν πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τράπεζες. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε», απάντησε.
Για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες στην περίπτωση που επανεκλεγεί, είπε πως το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει στρατηγική αποεπένδυσης.
«Δεν ήταν σκοπός του κράτους να έχει μεγάλα ποσοστά στις τράπεζες. Δεν υπάρχει συστηματικός στρατηγικός λόγος το κράτος να ελέγχει σημαντικά ποσοστά», επισήμανε.
Βιώσιμες οι επενδύσεις σε εξόρυξη φυσικού αερίου
Για τις έρευνες των υδρογονανθράκων έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η προσπάθεια, πάγωσε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα παίρνει νέα δυναμική.
«Σήμερα οι επενδύσεις σε εξόρυξη φυσικού αερίου είναι βιώσιμες. Δεν πατάμε φρένο στην πράσινη μετάβαση αλλά θα χρειαστούμε και φυσικό αέριο. Οι έρευνες δρομολογούνται, τα οικόπεδα είναι συγκεκριμένα, δεν εξετάζουμε άλλα και εκεί έχουμε πρώτες ενδείξεις. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μια καλη εικόνα αν η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν κοιτάσματα», συμπλήρωσε.
Για τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με τους μισθούς και αν θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, των ασφαλιστικών εισφορών πριν ή μετά τις εκλογές απάντησε: «Ναι είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Υπάρχουν μία σειρά από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και το Φεβρουάριο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όταν δεν κινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα προχωράμε σε στενευμένα μετρά».
Σε ερώτηση για «απευθείας αναθέσεις» και την κριτική της αντιπολίτευσης για «γαλάζιο πλιάτσικο» την περίοδο της πανδημίας, είπε πως δεν έχει ίδια εικόνα για τα συγκεκριμένα στοιχεία.
«Αν πίστευε κανείς ότι η δύσκολη περίοδος που διαχειριστήκαμε τον κορονοίο θα είχαμε άλλη δυνατότητα, κάνει λάθος. Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι μεταξύ μας. Εγώ δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια παντού. Ποτέ δεν είχα δυσκολία να απαντώ ευθέως σε όλα τα ερωτήματα και να δέχομαι την κριτική των πολιτικών αντιπάλων. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών την επόμενη ημέρα έκανα δήλωση. Τον κ. Τσίπρα ακόμη τον ψάχνουμε για όσα αναφέρονται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαλίτσες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι απευθείας αναθέσεις θα πρέπει να είναι εξαίρεση αλλά δεν υπήρχε καμία χώρα η οποία να μην προχώρησε σε αυτές τις διαδικασίες όταν χρειαζόταν εμβόλια και μάσκες που έπρεπε να είχαμε χθες και τα είχαμε.
Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός παρότι υπάρχουν ζητήματα όπως για παράδειγμα η καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης ανέφερε μία σειρά από λόγους.
«Βλέπουμε μια σταθερή κυβέρνηση με καλές προοπτικές επανεκλογής, έχει μειωθεί η φορολογία, είναι μια χώρα με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα, είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ακουμπά σε τρεις ηπείρους, παίζει σημαντικό ρόλο ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, είναι μέλος της ΕΕ. Όλα αυτά είναι σημαντικά και με ένα τρόπο εξισορροπούν ανασταλτικούς παράγοντες όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Εκτιμώ ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας είπε έχουν γίνει αρκετά και υπάρχει προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Να επαναλάβω ότι σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων έχουν γίνει πάρα πολλές ρυθμίσεις ώστε να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις», είπε ενώ τόνισε πως η «κυνηγάμε πάντα τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024
Ως μεγαλύτερο πρόβλημα ανέφερε την ακρίβεια επισημαίνοντας πως είναι εισαγόμενη αλλά η ευθύνη είναι δική μας και η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις έχοντας φροντίσει να θωρακίσει και το εισόδημα.
Για τους μισθούς είπε ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν δώσει καλύτερες αυξήσεις, ειδικά σε ανταγωνιστικές ειδικότητες. Για τη δέσμευσή του για αύξηση των μισθών είπε ότι αφορά μόνο τον ονομαστικό μισθό αλλά υπάρχουν και άλλες δράσεις ενώ ανακοίνωσε πως και για το Δημόσιο θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο το 2024.
Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι η τάση των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ενώ υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που για συγκεκριμένες δουλειές πληρώνουν πολύ πάνα από τον κατώτατο μισθό.
Για την ανησυχία της βιομηχανίας από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, είπε ότι υπάρχει ζήτημα που αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και είναι ενθαρρυντικό ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. «Το φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει ίσως τις προσδοκίες μας. Δεν είναι σύμπτωση ότι η μείωση του ήρθε μετά την επιβολή του πλαφόν από την ΕΕ κάτι για το οποίο είχα αγωνιστεί και αν είχε γίνει νωρίτερα θα είχαν πέσει νωρίτερα οι τιμές και ο Πούτιν θα έβγαζε λιγότερα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Επίσης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό καθώς οι ΗΠΑ δίνουν ελκυστικά κίνητρα στις βιομηχανίες. «Θα αγωνιστώ ώστε να υπάρξει ευρωπαίκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση και έχω ζητήσει να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το Φεβρουάριο», συμπλήρωσε.
Για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού είπε ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα έχουμε επιβράδυνση στην Ευρώπη και πως είναι το επώδυνο φάρμακο για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. «Είναι παγκόσμια αυτή η απάντηση με μία εξαίρεση, τη γειτονική Τουρκία η οποία ακολουθεί άλλη πολιτική που δεν θέλω να σχολιάσω και δεν νομίζω να βρει υποστηρικτές», είπε ενώ τόνισε πως και γι' αυτό για εμάς έχει σημασία η επενδυτική βαθμίδα για να μειώσουμε τα σπρεντ.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι οι πολίτες λένε πως είναι καλή προσπάθεια και θα ήθελαν παραπάνω. «Αν έχει κάποιος τη μαγική φόρμουλα για να αντιμετωπίσει το θηρίο του πληθωρισμού, εδώ είμαι. Εγώ δεν την έχω. Δεν θα κόψουμε λεφτά από το μαγικό λεφτόδεντρο. Τις οριζόντιες μειώσεις από τον ΦΠΑ, ποιος θα τις πληρώσει; Ποιος θα φορολογήσει τα 2 δισ. που χάνουμε; Αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε σε 44 ημέρες επειδή παρουσίασε πρόγραμμα στα όρια των οικονομικών βουντού, αν το έκανε η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας, δεν θα άντεχε 44 ημέρες», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές στο δημόσια και είπε πως δεν θα πει τίποτα για μέτρα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!