Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1270/21-11-1994 Προσδιορισμός καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Αριθ. 1135648/2415/Α0012

ΠΟΛ. 1270/21-11-1994

Προσδιορισμός καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Ν. 2238/1994 «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» σύμφωνα με τις οποίες το καθαρό γεωργικό εισόδημα προσδιορίζεται αντικειμενικά υπολογιζόμενο με βάση τις καθιερωμένες αρχές της γεωργικής λογιστικής.

2. Τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Ν. 2238/1994 σύμφωνα με τις οποίες με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωρ-γΐας καθορίζονται τα στοιχεία για την εξειδίκευση της αντικειμενικής μεθόδου.

3. Τις διατάξεις της περίπτωσης ζ’ του δεύτερου άρθρου του Ν. 2238/1994 και της παραγράφου 9 του άρθρου 6 του Ν. 2214/1994, σύμφωνα με τις οποίες ο παραπάνω αντικειμενικός προσδιορισμός εφαρμόζεται από το οικονομικό έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτήθη-καν στη χρήση 1994.

4. Την αριθ. 1026431/268/0006Α/2.3.1994 (ΦΕΚ 154/Β/7.3.1994) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

5. Ότι η παρούσα απόφαση δεν προκαλεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

1. ΚΑΘΑΡΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Το καθαρό γεωργικό εισόδημα της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Ν. 2238/1994 συνίσταται από.

1.1. την πρόσοδο του συντελεστή παραγωγής του ίδιου έδαφους,

1.2. την πρόσοδο του συντελεστή παραγωγής της ίδιας εργασίας,

1.3. την πρόσοδο του συντελεστή παραγωγής ίδιου κεφαλαίου,

1.4. το προκύπτον από την γεωργική εκμετάλλευση κέρδος ή ζημία.

2. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

2.1. Προσδιοριστικά στοιχεία

Προσδιοριστικό στοιχείο της προσόδου του συντελεστή παραγοιγής ίδιου εδάφους αποτελεί το υπολογιζόμενο ενοίκιο ίδιου, εδάφους. Το ύψος του ενοικίου αυτού ορίζεται κάθε χρόνο με βάση το μέσο ενοίκιο που επικρατεί στην περιοχή και για την ίδια ποιότητα εδάφους.

2.2. Συνεκτιμούμενα στοιχεία

Γ ια τον προσδιορισμό του παραπάνω ενοικίου ιδίως συ-νεκτιμούνται:

α) η συνολική έκταοη, β) το σχήμα, γ) η τοπογραφική κατάσταση (κλίση) και δ) στοιχεία που καθορίζουν τη φυσική παοαγωγικότητα (σύστασης εδάφους, γονιμότητα).

3. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3.1. Προοδϊοριστικά στοιχεία

Προσδιοριστικό στοιχείο της προσόδου του συντελεστή παραγωγής ίδιας εργασίας αποτελεί η υπολογιζόμενη αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, το υψος της οποίας ορίζεται κάθε χρόνο από τα εκτιμώμενα ημερομίσθια του γεωργού και των μελών της οικογένειάς του, σε όλους τους κλάδους της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του έτους επί το μέσο ημερομίσθιο της περιοχής.

3.2. Συνεκτιμώμενα στοιχεία:

Για τον προσδιορισμό της παραπάνω αμοιβής ιδίως συ-νεκτιμούνται: α) ο χρόνος απασχόλησης, β) η ηλικία, γ) το φύλο.

4. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

4.1. Προσδιοριστικά στοιχεία:

Προσδιοριστικά στοιχεία της προσόδου του συντελεστή παραγωγής Ιδιου κεφαλαίου αποτελούν: α) οι τόκοι του πάγιου κεφαλαίου που ανήκει στον παραγωγό,

β) οι τόκοι του κυκλοφοριακού κεφαλαίου που ανήκει στον παραγωγό.

4.2. Συνεκτιμούμενα στοιχεία:

4.2.1. Για τον προσδιορισμό των τόκων του πάγιου κεφαλαίου που ανήκει στον παραγωγό.

4.2. Συνεκτιμούμενα στοιχεία:

4.2.1. Για τον προσδιορισμό των τόκων του πάγιου κεφαλαίου που ανήκει στον παραγωγό ιδίως συνεκτιμούνται:

α) οι έγγειες βελτιώσεις,

β) τα κτίσματα,

γ) οι φυτείες,

δ) τα ζώα,

ε) οι κυψέλες,

στ) τα μηχανήματα και εργαλεία.

Το ύψος των τόκων αυτών λαμβάνεται από το μέσο ετήσιο όρο της αξίας των παραπάνω στοιχείων επί την συνήθη απόδοση των πάγιων στοιχείων της εκμετάλλευσης.

4.2.2. Για τον προσδιορισμό των τόκων του κυκλοφοριακού κεφαλαίου συνεκτιμούνται ιδίως:

α) τα αναλώσιμα υλικά (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ.).

β) τα προϊόντα και εφόδια που είναι στην αποθήκη του παραγωγού.

Το ύψος των τόκων αυτών λαμβάνεται από το μέσο όρο της αξίας των παραπάνω στοιχείων επί το μέσο ισχύον επιτόκιο βραχυπρόθεσμων αγροτικών δανείων για έξι μήνες.

5. ΚΕΡΔΟΣ ή ΖΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Κέρδος ή ζημία γεωργικής εκμετάλλευσης θεωρείται, η διαφορά μεταξύ της αξίας της παραγωγής και του συνόλου των δαπανών της παραγωγής.

6. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Η μέθοδος υπολογισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο της ακαθάριστης προσόδου αφαιρούνται οι χρηματικές δαπάνες της γεωργικής εκμετάλλευσης. Στην ακαθάριστη πρόσοδο περιλαμβάνονται: α) οι εισπράξεις από τη διάθεση πάσης φύσεως γεωργικών προϊόντων σε τρίτους, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις παραγωγής,

β) η αξία των από τον παραγωγό και την οικογένειά του καταναλωθέντων γεωργικών προϊόντων, γ) η ετήσια αυξομείωση της καθαρής περιουσίας της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Στις χρηματικές δαπάνες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες καταβαλλόμενες ή αποτιμημένες σε χρήμα δαπάνες σε τρίτους, για την παραγωγή των προϊόντων, οι οποίες συνιστούν το κόστος χρησιμοποίησης των συντελεστών παραγωγής που δεν ανήκουν στον παραγωγό: α) το καταβαλλόμενο ενοίκιο σε τρίτους για την ενοι-κΐαση γεωργικών εκτάσεων, β) η αμοιβή της ξένης εργασίας, γ) η αξία των αναλώσιμων υλικών και εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα, ζωοτροφές κ.λπ.), δ) οι καταβαλλόμενοι τόκοι, ε) οι αποσβέσεις κεφαλαίων, στ) η αμοιβή υπηρεσιών τρίτων (τέλη, ασφάλιστρα),

ζ) λοιπές σχετικές δαπάνες που αναφέρονται σε τρίτους.

7. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

7.1. Αρμοδιότητα Εφαρμογής

Ο υπολογισμός του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα και είδος προϊόντος ή κατά κεφαλή και είδος εκτρεφόμενου ζώου ή κατά άλλη μονάδα για ειδικές περιπτώσεις θα γίνεται από τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Γεωργίας κάθε νομού και για όλα τα προϊόντα του νομού.

7.2. Βάση υπολογισμού

Βάση υπολογισμού θα απστελέσουν τα διαθέσιμα λογιστικά στοιχεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κυρίως στοιχεία της έρευνας ΔΙΓΕΛΠ (Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης - RICA) και της έρευνας γεωργικού εισοδήματος ή από οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε νομού και κάθε καλλιέργειας μπορούν να εξειδικευτούν κατά ζώνη καλλιεργούμενης έκτασης (πεδινή -ορεινή - ημιορεινή) και δυνατότητα άρδευσης ή μη ή όποια άλλη διάκριση κρίνεται αναγκαία, τόσο για τις καλλιέργειες γης όσο και για τις εκτροφές ζώων ή τις άλλες μονάδες παραγωγής των ειδικών περιπτώσεων.

7.3. Χρόνος εφαρμογής.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 42 του Ν. 2238/1994 κάθε Διεύθυνση Γεωργίας θα πρέπει να υποβάλλει πίνακα με τις εκτιμήσεις για το καθαρό γεωργικό εισόδημα όλων των προϊόντων του νομού, καθώς και εκτιμήσεις για το αντιπροσωπευτικό ενοίκιο, ανά στρέμμα γεωργικής γης, οπωσδήποτε πριν την 15ην Ιανουαρίου κάθε έτους, για το καθαρό γεωργικό εισόδημα και το αντιπροσωπευτικό ενοίκιο ανά στρέμμα γεωργικής γης, του προηγούμενου έτους, στην αρμόδια επιτροπή του νομού για να ακολουθηθεί απρόσκοπτα η διαδικασία που περιγράφεται στο ν. 2238/1994.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 1994

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!