Τα δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα
Εργασιακά
Τα δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα
- οι εργασιακές σχέσεις και οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα
- τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Χαρακτηρίζοντας πολύ "σκληρή" και "λεπτή" τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό από το Σάββατο ότι υπάρχουν "ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα" που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Χαρακτηρίζοντας ως "πάρα πολύ μικρή", την απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από το αδιέξοδο, το οποίο, όπως είπε, "μπορεί να είναι τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση", ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνόψισε τα αποτελέσματα των έως τώρα συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά και με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Τα δύο μεγάλα ζητήματα που παραμένουν "ανοικτά", είναι η απαίτηση της τρόικας για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος - 14ος μισθός, μετενέργεια και κλαδικές συμβάσεις) και τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν για να καλύψουν τις αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012.
Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε "άλλο, ανώτερο, επίπεδο".
Στο δημοσιονομικό σκέλος, παρά το γεγονός ότι η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011 μάλλον κινείται σε επίπεδο λίγο υψηλότερο του 9% του ΑΕΠ και, κατ' επέκταση, ουσιαστικά "μηδενίζει" τα πρόσθετα μέτρα για τον περυσινό προϋπολογισμό, η τρόικα φέρεται να μην πείθεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επικεφαλής των δανειστών εμμένουν στην άποψη ότι για τη διετία 2011- 2012 απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,4 δις. ευρώ). Σύμφωνα με τον ίδιον, η ελάφρυνση του ελλείμματος τον περασμένο Δεκέμβριο οφείλεται στις μεγαλύτερες εισπράξεις από το ειδικό τέλος στα ακίνητα, στις υψηλότερες των αναμενομένων εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο "πάγωμα" των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη δραστική περικοπή των δαπανών στην υγεία.
Η τρόικα θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά είναι εφάπαξ και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσονται οι προτάσεις της για ενίσχυση των φορολογικών εσόδων (π.χ. αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%, μόνιμο τέλος στην κατοχή ακινήτων ή αγροτεμαχίων, κ.λπ.), καθώς και για δραστική περικοπή των δαπανών (π.χ. περικοπές δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις- εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).
ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει ήδη ουσιαστικά υπάρξει συμφωνία σε άλλα ζητήματα. Σε αυτά, περιλαμβάνονται, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο υπουργός ανέφερε ως κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το "καλάθι" του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!