Η διαδικασία για ανταλλαγή ομολόγων και νέα δανειακή σύμβαση
Υπογραφές για το ευρωομόλογο
Το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, τα κόμματα, η τρόικα και τα κράτη - μέλη που εμπλέκονται πρέπει να φέρουν εις πέρας μια σειρά δύσκολων ζητημάτων, για την ολοκλήρωση του PSI και του νέου δανείου.
Μέχρι την Δευτέρα, η Ελλάδα καλείται να στείλει στις Βρυξέλλες γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων, 2 Μνημόνια, τη σύμβαση για το PSI και λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει και σε ένα πρώτο μνημόνιο για το νέο δάνειο που θα φτάνει έως και το 2014.
Τα κείμενα θα παρουσιαστούν στην τρόικα την Δευτέρα και θα εγκριθούν από τα όργανα της ΕΕ εντός της εβδομάδος, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πότε προγραμματίζεται η ψήφος από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η Ελλάδα μετά από συμφωνία με την τρόικα καλείται να στείλει στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας (εφόσον αυτό δεν αναβληθεί τελικώς):
1. Σχέδιο για προμνημόνιο (PSI MoU) που συνδέεται με τα 30 δισ. ευρώ του PSI και θα περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για το άμεσο μέλλον μεταξύ των οποίων και η κάλυψη με νέα μέτρα της «τρύπας» στο έλλειμμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ.
2. Συμφωνία (staff level agreement) με την τρόικα η οποία θα περιλαμβάνει και τη λίστα με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή τους νόμους και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα πριν από το PSI αλλά και στη συνέχεια για την καταβολή των δόσεων.
3. Γραπτές δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.
4.Σχέδιο συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολόγων.
5. Συνοδευτικά κείμενα που συνδέονται με το νέο Μνημόνιο και το νέο δάνειο. Πρόκειται για δέσμη εγγράφων, τα οποία θα μπορούν να αλλάξουν ξανά περιεχόμενο, και θα περιλαμβάνουν το νέο Μνημόνιο που θα φτάνει έως και το 2014, τις 3 συμφωνίες χρηματοδότησης από το EFSF και τη συμφωνία συγχρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.
Τα κείμενα θα σταλούν στα κράτη που μετέχουν στο δάνειο με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης στο εσωτερικό τους, καθώς η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη δόση του Μαρτίου για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, στόχος είναι να "προσδιοριστεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια το πλαίσιο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το τέλος του προγράμματος και έτσι οι όροι του προγράμματος και το χρηματοδοτικό πλαίσιο θα συγκροτήσουν το ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα, που αποτελεί τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης".
Πρόσθεσε ότι και για τα δύο στάδια, αυτό του τελικού μνημονίου και αυτό που συνδέεται με το PSI "η Βουλή των Ελλήνων είναι αυτή, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση”.
Από την Δευτέρα, και για μία εβδομάδα έρχεται πακτωλός συνεχών συναντήσεων και αποφάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καταληκτική ημερομηνία είναι να γίνει η επίσημη προσφορά για το PSI στις 13 Φεβρουαρίου.
- Την Δευτέρα τα έγγραφα για το PSI θα παρουσιαστούν στην συνάντηση του Eurogroup (εφόσον δεν αναβληθεί, οπότε ολόκληρο το πρόγραμμα θα μετατεθεί χρονικά) μαζί με την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
-Την Τρίτη η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσουν για τους όρους συμμετοχής του EFSF, ενώ τα κράτη - μέλη θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έγκριση των εγγράφων.
-Την Πέμπτη η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να εγκρίνει την νομοθετική διάταξη η οποία θα θεσπίζει τις ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC).
Αν όλα ολοκληρωθούν στην Ελλάδα και στα κράτη – μέλη, σχεδιάζεται νέο Eurogroup για την τελική έγκριση του PSI, ενώ το αρμόδιο όργανο του, η επιτροπή EWG θα εγκρίνει από κοινού με την διοίκηση του EFSF τα τεχνικά ζητήματα.
- Την Παρασκευή προγραμματίζεται η υπογραφή από την τρόικα, την κυβέρνηση και την ΤτΕ όλων των αναγκαίων εγγράφων με στόχο η επίσημη προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων να γίνει την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου με την παράλληλη εκταμίευση του δανείου από το EFSF.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!