Στην τελική ευθεία η ανταλλαγή ομολόγων
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των παραμέτρων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της Ευρωζώνης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες καλούν επίσης τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να οριστικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες.
Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας προϋποθέτει πως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα δεσμευτούν για το νέο πρόγραμμα.
Καλούν τέλος τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας του PSI και την υιοθέτηση του νέου προγράμματος εγκαίρως για την έναρξη του PSI στα μέσα του Φεβρουαρίου.
Τονίζουν ταυτόχρονα ότι το PSI στην Ελλάδα είναι εξαιρετική και μοναδική περίπτωση.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσορίζουν εξάλλου τις τελευταίες θετικές αξιολογήσεις των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στις δύο χώρες μέχρι να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.
Καλωσορίζουν επίσης τα μέτρα που αποφάσισαν και δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Σημειώνουν ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα υπογραφεί το Μάρτιο, ενώ στην ίδια σύνοδο θα αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθείται στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τις περιπτώσεις μη-συμμόρφωσης με τη συνθήκη.
"Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς μία στενότερη και αμετάκλητη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές δημοσιονομικής βιωσιμότητας και το χρέος της Ευρωζώνης καθώς και την ανάπτυξη", επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.
Τονίζουν, τέλος, ότι η συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι έτοιμη προς υπογραφή και στόχος είναι ο μηχανισμός να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. "Ο μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Θα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και ισχυρή οικονομική βάση", αναφέρουν.
Το Μάριο θα επαναξιολογηθεί η επάρκεια των πόρων υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!