Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Στην αρχική της φάση βρίσκεται  η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας για τα νέα εισπρακτικά μέτρα αξίας 13-14 δισ. ευρώ έως το 2014, με βασικό ζητούμενο, το χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Υπό τον υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο η ηγεσία της τρόικας που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα μέτρων που θα συνοδεύσουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Στόχος είναι μέσα στο σαββατοκύριακο να υπάρχουν οι πρώτες αποφάσεις για τα νέα μέτρα, ώστε να παρουσιαστούν την Δευτέρα από τον υπουργό στο Eurogroup.

Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 30 Ιανουαρίου, όταν στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Η τελική τους αξία θα κριθεί από την ύφεση, η διάρκεια της οποίας είναι ακόμη απροσδιόριστη.
Η τρόικα εκτιμά ότι χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η επίπτωση των νέων πακέτων μέτρων (υπολογίζονται προσωρινά σε 13 με 14 δισ. ευρώ για τα έτη 2012-2013-2014) η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης περί  το 2013.
Τα στελέχη των επιτηρητών εκτιμούν ότι το 2011 κλείνει με μεγαλύτερη από το 5,5% (που προβλέπει ο προϋπολογισμός) ύφεση περί το 6% χωρίς πάντως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Το 2012 η ψαλίδα αυξάνεται με ύφεση 3,8% αντί για 2,9% που προέβλεπε έναν μήνα πριν ο προϋπολογισμός, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τρόικας. Για το 2013, έτος ανάκαμψης σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πλέον εκτιμάται ύφεση της τάξης του 0,5% εκτός εάν οι εξελίξεις στον τουρισμό το 2013, φέρουν θετικό πρόσημο στη χώρα.
Η τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσει τα ποσά με την ελληνική πλευρά σε διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Ανάλογα με τα τελικά ποσοστά που θα συμφωνηθούν, θα κριθεί και το ύψος των μέτρων, αφού η ύφεση μειώνει τις προβλέψεις για έσοδα και αυξάνει την αξία των νέων μέτρων.

Πάντως, το νέο Μνημόνιο και το PSI που δεν λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη, είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας.
«Μετά την ολοκλήρωση του PSI τo κλίμα θα αλλάξει άρδην, τα κεφάλαια θα επιστρέψουν, και οι αναπτυξιακές προοπτικές, παρά τα νέα μέτρα, θα είναι ευνοϊκότερες» αισιοδοξούν τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας.

Ούτως ή άλλως η ανάκτηση της  εμπιστοσύνης των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Δηλαδή, για να έρθουν πίσω οι καταθέσεις   απαιτείται χρόνος, το ίδιο για να αποφασίσουν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Αλλοι  ομιλούν για διαπραγμάτευση ενός πιο ήπιου προγράμματος, πρόταση που προς το παρόν έχει ως βασικό αντεπιχείρημα τον κίνδυνο η τρόικα αντ’ αυτού να ζητήσει περισσότερα μέτρα.

Λύση είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σκέλος με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και άλλες πηγές ρευστότητας.  Πολλοί από τους συνομιλητές συμφωνούν ότι η υλοποίηση του μνημονίου καθυστερεί προκαλώντας νέα μέτρα, διαθρωτικά (μισθοί ιδιωτικού τομέα) και δημοσιονομικά.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!