ΔΤΔ Β 1096437 ΕΞ 2022 Προσχώρηση της Ουκρανίας στη Σύμβαση για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης και στη Σύμβαση για την απλούστευση των διατυπώσεων στις εμπορευματικές συναλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β’ Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα Τηλέφωνο : 210-6987465/8 E-Mail : dtd@aade.gr Url : www.aade.gr |
ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022 Αριθ. Πρωτ: ΔΤΔ Β 1096437 ΕΞ 2022 ΠΡΟΣ: Π.Δ. |
ΘΕΜΑ : Προσχώρηση της Ουκρανίας στη Σύμβαση για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης και στη Σύμβαση για την απλούστευση των διατυπώσεων στις εμπορευματικές συναλλαγές
Κατόπιν προσχώρησης, από 01/10/2022, της Ουκρανίας στη Σύμβαση για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης και τη Σύμβαση για την απλούστευση των διατυπώσεων στις εμπορευματικές συναλλαγές, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση και εφαρμογή τα κατωτέρω :
1. Την Απόφαση 1/2022 της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την απλούστευση των διατυπώσεων κατά τις εμπορευματικές συναλλαγές, σχετικά με την πρόσκληση προς την Ουκρανία να προσχωρήσει στη Σύμβαση της 20ης Μαΐου 1987, για την απλούστευση των διατυπώσεων κατά τις εμπορευματικές συναλλαγές.
2. Την Απόφαση 2/2022 της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την κοινή διαμετακόμιση, σχετικά με την πρόσκληση προς την Ουκρανία να προσχωρήσει στη Σύμβαση της 20ης Μαΐου 1987 περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης.
3. Την Απόφαση 3/2022 της Μεικτής επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την κοινή διαμετακόμιση με την οποία τροποποιείται το Προσάρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της 20ης Μαΐου 1987 περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης, έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτό οι απαραίτητες μνείες στην γλώσσα της Ουκρανίας και να αναγραφεί η ονομασία της χώρας (Ουκρανία) στα έντυπα των εγγυήσεων που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη πράξεων διαμετακόμισης.
Όσον αφορά το θέμα των τροποποιήσεων των κειμένων που περιλαμβάνεται στα έντυπα των εγγυήσεων, παρακαλούνται τα τελωνεία εγγύησης (ως προς τα έντυπα συνολικής εγγύησης και απαλλαγής από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης) και τα τελωνεία αναχώρησης (ως προς τις πράξεις μεμονωμένης εγγύησης) να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, ως εξής:
α. Στην προσθήκη του ονόματος της χώρας (Ουκρανία), στην παράγραφο 1 της πράξης εγγύησης και στις θέσεις 7 και 6 των πιστοποιητικών συνολικής εγγύησης και απαλλαγής από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης, αντίστοιχα, και
β. Στην προσθήκη του ονόματος της χώρας (Ουκρανία) στον τόπο κατοικίας του αντικλήτου, στην παράγραφο 4 της πράξης εγγύησης
πριν από τη χρήση των εντύπων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εν λόγω Απόφαση, προκειμένου αυτά να είναι έγκυρα για τη σύσταση πράξεων εγγύησης για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης. Τα έντυπα τα οποία βρίσκονται σε μορφή η οποία ισχύει πριν την ημερομηνία εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων, μπορούν να χρησιμοποιούνται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις έως και την 1η Απριλίου του 2024.
Διευκρινίζεται ότι, τα τελωνεία εγγύησης οφείλουν να προβούν στις ανωτέρω τροποποιήσεις για τις πράξεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά συνολικής εγγύησης και απαλλαγής από την υποχρέωση σύστασης εγγύησης που έχουν ήδη εκδοθεί και είναι σε ισχύ.
Επί τη ευκαιρία της κοινοποίησης των ανωτέρω αναφερόμενων Απoφάσεων κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα εξής :
Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
Μετά την προσχώρηση της Ουκρανίας στις ανωτέρω αναφερόμενες Συμβάσεις και όσον αφορά τις μορφές των καθεστώτων διαμετακόμισης, τα εμπορεύματα δύνανται να κυκλοφορούν :
1. Υπαγόμενα σε καθεστώς διαμετακόμισης με χρήση δελτίου ΤΙR. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της Σύμβασης TIR.
2. Υπαγόμενα σε καθεστώς ενωσιακής διαμετακόμισης. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα.
3. Υπαγόμενα σε καθεστώς κοινής διαμετακόμισης. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της Σύμβασης για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης.
Β.ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ
Ως τελωνεία διέλευσης καλούνται τα συνοριακά τελωνεία από τα οποία διέρχεται μια αποστολή εμπορευμάτων ως ακολούθως:
α) Υπό το καθεστώς της ενωσιακής διαμετακόμισης, σύμφωνα με το άρθρο 1§13 ΙΑ[Εκτελεστικός Καν. (Ε.Ε.)2447/2015]:
i. κατά την έξοδο της αποστολής από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, κατά τη διάρκεια πράξης διαμετακόμισης μέσω των συνόρων με έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης που δεν είναι χώρα κοινής διαμετακόμισης, και
ii. κατά την είσοδο της αποστολής στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, όταν τα εμπορεύματα έχουν διέλθει από έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης στο πλαίσιο πράξης διαμετακόμισης.
Παράδειγμα 1: Για την διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ως τελωνεία διέλευσης ορίζονται το τελωνείο εισόδου στην Ουκρανία(RavaRuska) και το τελωνείο επανεισόδου στην Ε.Ε. στην Ρουμανία(Siret).
Παράδειγμα 2: Για την διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας, ως τελωνεία διέλευσης ορίζονται το τελωνείο εισόδου στην Ουκρανία(Porubne-Siret) και το τελωνείου επανεισόδου στην Ε.Ε. στην Πολωνία(Hrebenne).
β) Υπό το καθεστώς της κοινής διαμετακόμισης, σύμφωνα με το άρθρο 3§η του προσαρτήματος I της ΣΚΔ:
i. κατά την έξοδο της αποστολής από το τελωνειακό έδαφος των συμβαλλομένων μερών, όταν η επόμενη χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος (δεν είναι χώρα κοινής διαμετακόμισης ή κράτος μέλος ΕΕ), και
ii. κατά την είσοδο της αποστολής στο τελωνειακό έδαφος των συμβαλλομένων μερών (ΧΚΔ/ΚΜ της ΕΕ).
Παράδειγμα 1: Για την διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ως τελωνείο διέλευσης ορίζεται το τελωνείο εισόδου στην Ουκρανία(Porubne-Siret).
Παράδειγμα 2: Για την διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ως τελωνείο διέλευσης ορίζεται το τελωνείο εισόδου στην Ε.Ε. στην Ρουμανία (Siret).
Διευκρινίζεται ότι για τις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες διέρχονται από ή προορίζονται για το τελωνειακό έδαφος της Ουκρανίας, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την κάλυψη δελτίου TIR, τα τελωνεία των κρατών μελών από τα οποία οι σχετικές αποστολές πραγματοποιούν είσοδο στο / έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης δεν αποτελούν τελωνεία διέλευσης αλλά τελωνεία εισόδου ή εξόδου αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύμβαση TIR.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Συνημμένα:
- Απόφαση 01/2022 της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την απλούστευση των διατυπώσεων κατά τις εμπορευματικές συναλλαγές
- Απόφαση 02/2022 της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την κοινή διαμετακόμιση
- Απόφαση 03/2022 της Μεικτής επιτροπής ΕΕ – ΧΚΔ για την κοινή διαμετακόμιση με την οποία τροποποιείται το Προσάρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης (εκκρεμεί η μετάφραση)
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!