Μεγάλα 'στοιχήματα' η ανάσχεση της ύψεσης, η επιτυχία του PSI... και μέτρα ύψους 25 δις στην 4/ετία
Στη λήψη μέτρων ύψους 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015,καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να πραγματοποιούν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και όχι της προσωρινής κυβέρνησης Παπαδήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις, καθώς η συνοχή της κυβέρνησης έκτατης ανάγκης παραμένει λέξη άγνωστη… Την ίδια ώρα, «αγκάθι» παραμένει το ύψος και στη συνέχεια το είδος των μέτρων που θα καθοριστεί, καθώς εξαρτάται άρρηκτα από την επιτυχία που θα έχει το PSI. Αν η συμμετοχή των ιδιωτών είναι κατώτερη από το 100% τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται και άρα θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προσαρμογής.
Ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αφού με τα σημερινά δεδομένα, η πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2013 δεν είναι ούτε δεδομένη !Επί του παρόντος με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία αλλά και την παντελή απουσία κάθε επενδυτικής δραστηριότητας είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι οιωνοί για ανάπτυξη από το μεθεπόμενο χρόνο. Μια ύφεση που υπολογιζόταν στο 5,5% του ΑΕΠ για φέτος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ(υπάρχει δυσμενής πρόβλεψη ακόμη και για κοντά στο 7%), ενώ για το 2013 είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.
Κρίσιμη δέσμευση
Επόμενο κρίσιμο ζητούμενο αποτελεί η τήρηση στο ακέραιο των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011, κάτι που είναι βασικό για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Μετά την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, αναμένεται και νέα η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών δημόσιας χρήσης και άλλες επιμέρους διατάξεις οι οποίες όμως αποτελούν εκκρεμότητες για την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα μέσα Γενάρη αναμένεται πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και άλλα φορολογικά θέματα (παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς) που επίσης θα πρέπει να κλείσουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η μείωση της τρύπας του προϋπολογισμού από τα 2,8 δισ. ευρώ που αναμένεται στο τέλος του 2011 στο 1,2 δισ. μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, βέβαια, προετοιμάζονται για την αμέσως επόμενη φάση μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.
Μέτρα -μαμούθ
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα εν λόγω μέτρα που θα δεσμεύουν,κατά πάσα πιθανότητα και την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά το πέρας των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, θα είναι:
- Γενναίο «ψαλίδι» στις κοινωνικές παροχές οι οποίες κοστίζουν σήμερα στο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισ. διατηρείται.
- Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο, εφόσον φαίνεται να αστοχεί το μέτρο για το 2011. Σημειώνεται επίσης τα άτομα τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου ο οποίος καταργείται.
- Αύξηση του λόγου απολύσεων προς τις προσλήψεις ακόμη και στο 10 προς 1 περιλαμβάνοντας στο λόγο αυτό το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
- Επιπλέον «μαχαίρι» στις συντάξεις με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών) ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένη ή παράνομης καταβολής τους.
-Εφαρμογή μισθολογικών περικοπών σε στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και στην αστυνομία καθώς και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο της Κεντρικής διοίκησης.
- Μείωση του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΟΠΠΥ. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση.
- Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και την συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.
- Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατ. ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπές ακόμη και 2 δις ευρώ!
- Περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ), των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δις. ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δεν θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!