Σε υστέρηση τα έσοδα
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα.Πηγή: ΑΠΕ. Μαρογιάννη Μαρία.
Με αντίξοες συνθήκες ξεκινά η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού, ενώ η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Γενάρη που επανέρχεται η τρόικα, ώστε να εκπονήσει το πακέτο των διορθωτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για το 2012 λόγω της «μαύρης τρύπας» των 3 δισ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού.
Μόνο τον Ιανουάριο, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αντλήσει καθαρά έσοδα ύψους 5,390 δισ. ευρώ, στόχος ιδιαίτερα δύσκολος χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αφού θα προσμετρηθούν στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2011, αλλά και όσα έσοδα (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΤΑΚ 2009) βεβαιωθούν μέχρι και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τα οποία, αν και θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2012, θα υπολογιστούν στα έσοδα του 2011.
Έτσι, από την Πρωτοχρονιά και ύστερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και της ενσωμάτωσης στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συνολικές μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 21 έως 110 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 850 και μέχρι 2.500 ευρώ.
Φοροκυνηγητό
Για την επίτευξη των στόχων του 2012 στο σκέλος των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φοροκυνηγητό για να εισπράξει ΦΠΑ και ετοιμάζει ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών έως και 60 δόσεις.
Όσον αφορά στις επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, εντός του 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 300 τακτικοί και 325 προσωρινοί έλεγχοι σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, 1.700 έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες και έχοντες υψηλά εισοδήματα καθώς και 6.000 έλεγχοι ΦΠΑ, με στόχο να εισπραχθεί τουλάχιστον το 30% των προστίμων και φόρων εντός εξαμήνου. Θα πρέπει, επίσης, να εισπραχθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια του επόμενου έτους, από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!