Δ1α/ΓΠ.οικ. 47324/2022 Ρύθμιση λεπτομερειών για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού
Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 47324
ΦΕΚ B' 4605/01.09.2022
Ρύθμιση επιμέρους λεπτομερειών για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο δεύτερο του ν. 3991/2011 «Κύρωση του αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» (Α’ 162).
2. Τα άρθρα 23, 27, 28, 39, 41, και τα Παραρτήματα 1Β, 3, 5 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, όπως αυτά κυρώθηκαν από το άρθρο πρώτο του ν. 3991/2011 «Κύρωση του αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» (Α’ 162).
3. Το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Ιουνίου 2019 για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ και την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πολυετές σχέδιο εφαρμογής για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας (2021/C 299/03)».
4. Τον ν. 4078/2012 «Κύρωση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας» (Α’ 179) καθώς και των αναθεωρημένων αυτού άρθρων.
5. Τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α’ 87).
6. Το άρθρο 1 του ν. 2520/1940 «Περί Υγειονομικών Διατάξεων» (Α’ 273).
7. Το ν.δ. 1028/1971 περί «Περί κυρώσεως της υπογραφείσης εν Λονδίνω την 9ην Απριλίου 1965 Συμβάσεως περί Διευκολύνσεως της Διεθνούς Ναυτιλιακής Κινήσεως μετά του Παραρτήματος αυτής» (Α’ 250).
8. Το π.δ. 68/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 155).
9. Το π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26).
10. Το π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α’ 180).
11. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).
12. Το π.δ. 125/2012 (Α’ 221), που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή/και απόπλου από λιμένες των κρατών μελών και για την κατάργηση της οδηγίας 2002/6/ΕΚ (ΕΕ L 283 της 29-10-2010).
13. Την υπ’ αρ. Υ 33/9-9-2021 απόφαση του Πρωθυπουργού, «Καθορισμός σειράς τάξης των Υπουργείων» (B’ 4198), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’133/2019) και τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κώδικας νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98/005).
14. Την Πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό στοιχεία 1927/22/ΓΠ/1-02-2022 (Φ.Ε.Κ 1927/22/ΓΠ/25-02-2022, σχετική με την ίδρυση Μονάδας «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» (Public health observatory in means of transport and points of entry) στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
15. Την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.
16. Την υπό στοιχεία Β1α/οικ. 47036/11-08-2022 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι:
1. Η καθιέρωση της χρήσης διεθνώς αναγνωρισμένων εγχειριδίων-προτύπων για τη διενέργεια των υγειονομικών επιθεωρήσεων των πλοίων που εκτελούν διεθνείς πλόες, του Ευρωπαϊκού Εγχειριδίου Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε Επιβατηγά Πλοία (EU Manual for Hygiene Standards and Communicable Disease, Έκδοση Β’, 2016) και του Εγχειριδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις υγειονομικές επιθεωρήσεις πλοίων και την έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών πλοίων (World Health Organization Handbook for the inspection of ships and issuance of ship sanitation certificates) για όλες τις κατηγορίες πλοίων σε διεθνείς πλόες.
2. Η ρύθμιση αφ’ ενός, των λεπτομερειών για τη διεξαγωγή των Υγειονομικών επιθεωρήσεων των πλοίων βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (ΔΥΚ), και αφ’ ετέρου, ο καθορισμός των πληροφοριακών μέσων για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των υγειονομικών ελέγχων, με σκοπό την εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των λιμένων στις περιπτώσεις που πληρούνται τα κριτήρια εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.
3. Ο καθορισμός του πλαισίου υλοποίησης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των αρμόδιων κρατικών φορέων και ο καθορισμός του ρόλου της Μονάδας «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» (Public health observatory in means of transport and points of entry) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην επιστημονική υποστήριξη των αρμόδιων φορέων του Κράτους στην υλοποίηση του ΔΥΚ.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Κατά την έννοια της παρούσας απόφασης νοούνται ως:
- «πλοίο»: ένα θαλασσοπλοούν σκάφος ή σκάφος εσωτερικών υδάτων, ανεξαρτήτως σημαίας, σε διεθνές δρομολόγιο.
- «επιβατηγό πλοίο»: κάθε θαλασσοπλοούν ή εσωτερικών υδάτων επιβατηγό πλοίο (με περισσότερους από 12 επιβάτες) που εκτελεί διεθνείς πλόες, ταξιδεύει εντός των υδάτων της Ε.Ε, παρέχοντας διαμονή και/ή φαγητό (εξαιρούνται τα προσυσκευασμένα είδη τροφίμων, τα οποία έχουν παρασκευαστεί σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις στην ξηρά) στους επιβάτες και/ή πόσιμο νερό από το σύστημα διανομής νερού του πλοίου.
- «υγειονομική επιθεώρηση»: η εξέταση από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, ή υπό την επιτήρησή του, χώρων, αποσκευών, εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικών μέσων, εγκαταστάσεων, εμπορευμάτων ή ταχυδρομικών πακέτων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών στοιχείων και εγγράφων, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας.
- «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα»: κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων»). Το ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο, του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί άμεσα ή έμμεσα, ιδίως μέσω αναφοράς σε αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας, όπως όνομα, αριθμό ταυτότητας, δεδομένα θέσης, επιγραμμικό αναγνωριστικό ταυτότητας ή σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που προσιδιάζουν στη σωματική, φυσιολογική, γενετική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική ταυτότητα του εν λόγω φυσικού προσώπου.
- «αρμόδιος υγειονομικός κρατικός φορέας ή κρατικός φορέας υγειονομικών επιθεωρήσεων και έκδοσης πιστοποιητικών υγειονομικού ελέγχου πλοίων κατά ΔΥΚ»: οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (Υγειονομείο Λιμένα) της Περιφερειακής Ενότητας με χωρική αρμοδιότητα στο εξουσιοδοτημένο για τις εν λόγω διαδικασίες λιμένα, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο του ΠΟΥ.
- «επιστημονική υποστήριξη»: η αρωγή των αρμόδιων κρατικών υγειονομικών φορέων (όπως ορίζονται ανωτέρω) εν γένει, καθώς και η παροχή εμπεριστατωμένων συμβουλών σε θέματα σχετικά με την υλοποίηση των απαιτήσεων του ΔΥΚ και των προδιαγραφών που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε Επιβατηγά Πλοία και από το Εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιθεώρηση των πλοίων και την έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών πλοίων, καθώς επίσης και σε θέματα υλοποίησης σχετικών οδηγιών από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.
- «ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα»: η ηλεκτρονική πλατφόρμα «EU Common Ship Sanitation Database», η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης «EU HEALTHY GATEWAYS», χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους φορείς (σε κεντρικό ή σε τοπικό επίπεδο κράτους) των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπόκειται σε διαχείριση από τη Μονάδα «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» (Public health observatory in means of transport and points of entry), που εδράζεται στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέσω της οποίας:
α) εκδίδονται τα Πιστοποιητικά Υγιεινής Πλοίων,
β) υποβάλλονται πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση συμβάντων δημόσιας υγείας,
γ) καταχωρούνται τα αποτελέσματα υγειονομικών επιθεωρήσεων όπως αυτά ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε Επιβατηγά Πλοία (EU Manual for Hygiene Standards and Communicable Disease Surveillance on Passenger Ships και
δ) αποθηκεύονται δεδομένα των Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας, εφόσον έχει προηγηθεί σύνδεση με τη Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα.
Στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεν καταχωρούνται, αποθηκεύονται, διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Άρθρο 3
Πρότυπα υγειονομικών επιθεωρήσεων πλοίων
Οι υγειονομικές επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες πρέπει να διενεργούνται βάσει συγκεκριμένων προτύπων.
Οι υγειονομικές επιθεωρήσεις στα πλοία εν γένει που εκτελούν διεθνείς πλόες, πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εγχειριδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις υγειονομικές επιθεωρήσεις πλοίων και την έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών πλοίων (World Health Organization Handbook for the inspection of ships and issuance of ship sanitation certificates), το κείμενο του οποίου είναι αναρτημένο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα επιβατηγά πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες, διενεργείται επιπλέον ενδελεχής επιθεώρηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Εγχειριδίου Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε Επιβατηγά Πλοία (EU Manual for Hygiene Standards and Communicable Disease Surveillance on Passenger Ships, Έκδοση Β’, 2016), προϊόν-παραδοτέο της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για τις θαλάσσιες μεταφορές με τίτλο: «SHIPSAN ACT Joint Action: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στις θαλάσσιες μεταφορές εξαιτίας βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων των μεταδοτικών νοσημάτων», το κείμενο του οποίου είναι αναρτημένο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Άρθρο 4
Εκπαίδευση προσωπικού αρμόδιων υγειονομικών κρατικών Φορέων
Οι καθορισμένοι λιμένες για την έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικού ελέγχου πλοίων κατά τον ΔΥΚ, πρέπει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΥΚ να διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό με συγκεκριμένο γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο θα πρέπει να εκπαιδεύεται αλλά και να λαμβάνει σχετικές τακτικές επιμορφώσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσον αφορά στις υγειονομικές επιθεωρήσεις ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο (European Manual for Hygiene Standards and Communicable Disease Surveillance on Passenger Ships) και το Εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Handbook for the inspection of ships and issuance of ship sanitation certificates). Στα θέματα που αφορούν στην ετοιμότητα, την προετοιμασία και τη διαχείριση συμβάντων δημόσιας υγείας, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των αρμόδιων κρατικών φορέων καθορίζεται από έγκυρες και επικαιροποιημένες οδηγίες των κρατικών φορέων, των ευρωπαϊκών φορέων καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στην εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού για την υλοποίηση του περιεχομένου του ΔΥΚ, διαθέτοντας εκπαιδευτική πλατφόρμα μάθησης, καταρτίζοντας εκπαιδευτικό υλικό, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και ασκήσεις ετοιμότητας, καθώς κι άλλες δραστηριότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Άρθρο 5
Ηλεκτρονική καταχώρηση των Υγειονομικών Πιστοποιητικών Πλοίων και των πληροφοριών σχετικά με συμβάντα δημόσιας υγείας σε πλοία
1. Για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των συμβάντων δημόσιας υγείας στα πλοία και την απαιτούμενη ανταλλαγή πληροφοριών υγειονομικού ενδιαφέροντος μεταξύ πλοίου με λιμάνι/λιμάνι με κρατικό αρμόδιο φορέα/λιμάνι με λιμάνι, αποφασίζεται ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για τη έκδοση των υγειονομικών πιστοποιητικών, οφείλουν:
α) να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα, για την έκδοση των υγειονομικών πιστοποιητικών πλοίων που απαιτούνται από τον ΔΥΚ,
β) να καταχωρούν τα αποτελέσματα της διενέργειας υγειονομικών επιθεωρήσεων στα πλοία, καθώς και των αντίστοιχων εκθέσεων που εκδίδουν στην ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα, όπως περιγράφεται στο Εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Handbook for the inspection of ships and issuance of ship sanitation certificates) και στο Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο (European Manual for Hygiene Standards and Communicable Disease Surveillance on Passenger Ships),
γ) να καταχωρούν πληροφορίες σχετικές με τους κινδύνους δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάντων δημόσιας υγείας, τα οποία λαμβάνουν χώρα στα πλοία (περιγραφή συμβάντος, μέτρα που ελήφθησαν, προτεινόμενα μέτρα για να ληφθούν από τα επόμενα λιμάνια) στην ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα.
2. Η λειτουργία και η συντήρηση της παραπάνω αναφερθείσας ηλεκτρονικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανατίθεται στο «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σημειώνεται δε, ότι στην ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα EU Common Ship Sanitation Database δεν καταχωρούνται, αλλά ούτε και αποθηκεύονται δεδομένα με προσωπικό χαρακτήρα.
Άρθρο 6
Κατάρτιση προγράμματος υγειονομικών επιθεωρήσεων πλοίων
Για την αποφυγή επικάλυψης των τακτικών υγειονομικών επιθεωρήσεων σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανατίθεται στο «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» η αρμοδιότητα για την κατάρτιση και την παρακολούθηση του προγράμματος των υγειονομικών επιθεωρήσεων των πλοίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο και σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς υλοποίησης των υγειονομικών επιθεωρήσεων.
Άρθρο 7
Διασύνδεση της Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας με την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα
Η Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα, εφόσον διασυνδεθεί με την ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα, αποστέλλει τακτικά τα δεδομένα των Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας σ’ αυτήν προς αποθήκευση. Oι αρμόδιοι φορείς της Ελλάδας (σε κεντρικό ή σε τοπικό επίπεδο κράτους) θα έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σημειώνεται δε, ότι στην ηλεκτρονική ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεν καταχωρούνται, αλλά ούτε και αποθηκεύονται δεδομένα με προσωπικό χαρακτήρα.
Άρθρο 8
Επιστημονική υποστήριξη των αρμόδιων κρατικών υγειονομικών φορέων σε θέματα υγείας και υγιεινής των πλοίων και των λιμένων
Το «Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας μέσων μεταφοράς και πυλών εισόδου» παρέχει επιστημονική υποστήριξη στους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οδηγιών και την εκπόνηση εθνικών οδηγιών με θέματα σχετικά με την υγεία και την υγιεινή στη ναυτιλία εν γένει και στα λιμάνια.
Άρθρο 9
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα 11 Αυγούστου 2022
Οι Υπουργοί
Υγείας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
Εσωτερικών
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!