Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των αναπήρων

Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων

25 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου

Κ. Χατζηδάκης: Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των αναπήρων

Τοποθέτηση για τη σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Την ενεργοποίηση μέσα στο φθινόπωρο των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» (δηλαδή την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης εκτός από την ιατρική εξέταση που προηγείται της γνωμάτευσης) και της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τις ρυθμίσεις σχετικής τροπολογίας.

«Από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, προωθούμε μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία που  υφίστανται στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι «Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι  ασφαλισμένοι θα κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο  και θα επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους για τη σχετική γνωμάτευση από τους γιατρούς.  Όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα ΚΕΠΑ -με την εξαίρεση της γνωμάτευσης των γιατρών- θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά στα ΚΕΠΑ όλης της Ελλάδας. Από την αίτηση που θα κάνει ο ανάπηρος για να πάρει κάποια σύνταξη ή επίδομα έως το τελικό πιστοποιητικό που θα πάρει».  

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου -ύψους 46 ευρώ ανά αίτηση-  για όλες τις κατηγορίες αιτούντων πιστοποίησης αναπηρίας.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες  θα αξιοποιηθούν  άλλωστε για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία και όταν πρόκειται να ασκούν τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν τις παροχές τους με την Κάρτα Αναπηρίας, που θα αρχίσει να χορηγείται από την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιείται για όλες ανεξαιρέτως τις επαφές με το Δημόσιο και γι’ αυτό το λόγο θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων συμπολιτών μας στην επαφή τους με το Δημόσιο», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε δε ότι  «για όλες αυτές τις ρυθμίσεις λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και προχωράμε στις δυο αυτές σημαντικές μεταρρυθμίσεις με την σύμφωνη γνώμη τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Χατζηδάκης είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Ο  Υπουργός Εργασίας περιέγραψε στη συνέχεια τις βασικότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας ως εξής: 

Πρώτον, δημιουργείται Εθνική Πύλη Αναπηρίας, δηλαδή ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία (πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, μητρώο και κάρτα αναπηρίας, μητρώο παροχών). «Πρόκειται δηλαδή για το ηλεκτρονικό σημείο επαφής των ΑμεΑ με το Δημόσιο για όλες τις επιμέρους πληροφορίες ή υπηρεσίες που χρειάζονται». Μέσω αυτής τα άτομα με αναπηρία:

  • Έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ
  • Υποβάλλουν αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας,
  • Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας, 
  • Εξυπηρετούνται για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.
  • Πληροφορούνται για τις διαθέσιμες παροχές και για τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις παροχές αυτές.

Δεύτερον, αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης για κάθε χρήση. Ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τα βήματα για την πιστοποίηση μέσα από το  νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ: 

1. Παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα ΚΕΠΑ μόνο με τα απαραίτητα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στοιχεία. 

2. Στη συνέχεια, ο ιατρός του ενδιαφερομένου δημιουργεί και οριστικοποιεί ψηφιακά τον Εισηγητικό Φάκελο, για να διευκολύνεται δουλειά των υγειονομικών επιτροπών.

3. Ο φάκελος θα διακινείται ηλεκτρονικά και θα συμπληρώνεται από τους γιατρούς που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος με τις ειδικότητες που είναι αντίστοιχες με τις παθήσεις του.

4. Ακολουθεί η εξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ και η έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. 

«Συμπερασματικά,  απλουστεύεται και ψηφιοποιείται η αξιολόγηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι πολίτες να μην υφίστανται την ταλαιπωρία που υφίστατο μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.  

Τρίτον, δρομολογείται ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση και για τις υγειονομικές επιτροπές που θα στελεχώνονται πλέον  όχι μόνο από ιατρούς του δημοσίου, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε ένα ειδικό μητρώο. Πρόκειται για το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ), στο οποίο εγγράφονται ιατροί αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς ειδική εκπαίδευση. Η διεύρυνση του πεδίου, από το οποίο θα αντλούνται τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών, αντιμετωπίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του Σώματος με νέους γιατρούς και σύγχρονες ειδικότητες  ώστε να γίνονται οι σχετικές εξετάσεις και γνωματεύσεις πιο γρήγορα.

Τέταρτον, καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών. Έτσι, θα ξέρει η Πολιτεία ποιος δικαιούται τι, αλλά θα ξέρει και το κάθε άτομο με αναπηρία τα δικαιώματά του και θα μπορεί να ελέγχει την ορθή τήρηση της νομοθεσίας ως προς το ίδιο. 

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, με το  Ψηφιακό Μητρώο θα πάρει «σάρκα και οστά» η μεταρρύθμιση της Κάρτας Αναπηρίας που θα αντλεί τα στοιχεία της από αυτό. «Μέσω της Κάρτας, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Η Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα και θα την επιδεικνύουν οι δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν δωρεάν είσοδο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν εισιτήριο».

«Με άλλα λόγια» -εξήγησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- «δεν θα χρειάζεται οι ανάπηροι να βγάζουν κάθε λίγο και λιγάκι νέο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι πράγματι είναι ανάπηροι όταν έρχονται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία. Η Κάρτα Αναπηρίας θα βγαίνει μια φορά και θα τους καλύπτει για όλες τις υπηρεσίες, διευκολύνοντας τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές συναλλαγές τους». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με νομοτεχνική βελτίωση σε συνέχεια  παρατηρήσεων της ΕΣΑμεΑ, στο Μητρώο Αναπηρίας θα εγγράφονται όσοι έχουν αναπηρία από 50% και πάνω, έναντι 67% που αναγραφόταν στ αρχικό κείμενο της τροπολογίας.  

Πέμπτον, με το Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία θα βρίσκουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται καταγεγραμμένα σε ένα ηλεκτρονικό τόπο και μπορούν να πληροφορούνται τις ειδικότερες προϋποθέσεις για το καθένα.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού που κάνουν λιγότερο δύσκολη τη ζωή των αναπήρων, βελτιώνουν την καθημερινότητά τους  και βρίσκουν θετική απήχηση από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Γι’ αυτό και ελπίζω να ψηφιστούν από όλα τα κόμματα της Βουλής», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!