Υπουργείο Ανάπτυξης Ομιλία Γεωργιάδη στο διεθνές συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
29 Ιουνίου 2022
Δελτίο Τύπου
Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο διεθνές συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τίτλο “The Future of Sustainable Finance“.
«Κατ’ αρχάς, είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω εισαγωγικά να πω ότι αυτά τα τρία χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων απήλαυσα μία εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία χειρίστηκε και σε αυτήν την περίοδο δύσκολα θέματα, ορισμένα και εξαιρετικά δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι τα χειρίστηκε με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και με δικαιοσύνη, όπως πρέπει να δουλεύει μία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Είναι απολύτως προφανές ότι για εμάς που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, για να το πω λίγο πιο προβοκατόρικα για εμάς που πιστεύουμε στον καπιταλισμό, η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, του χρηματιστηρίου και ο τρόπος των επιχειρήσεων να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό και σε φτηνή εξεύρεση κεφαλαίων, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να παράγουν ένα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, το υπερασπιζόμαστε και χωρίς καθαρούς κανόνες και διαφάνεια αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Γιατί στην πραγματικότητα καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν μπορεί να υπάρξει και ανταγωνισμός χωρίς καθαρούς κανόνες και αρχές οι οποίες λειτουργούν με διαφάνεια και με δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει.
Υπάρχει στρέβλωση και τελικά το σύστημα το ίδιο καταστρέφεται. Άρα, υπό την έννοια αυτή αξιωματικά εκ λόγων ιδεολογίας αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ελληνική οικονομία.
Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Αντιλαμβάνομαι πλήρως όλα τα προβλήματα που η εποχή της μνημονιακής προσαρμογής – ας το πούμε έτσι-, έχει δημιουργήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα συζητήσατε και το πρωί με το συνάδελφό μου τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, που έχει και την κατά το νόμο αρμοδιότητα να ρυθμίσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, κυρίως όσον αφορά το μισθολόγιο, τον τρόπο που αυτό καθορίζεται.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν και είναι ένας φορέας που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και είναι εκτός γενικής κυβέρνησης, υπόκειται σε όλους τους νόμους περί ενιαίου μισθολογίου και δημοσίου λογιστικού, κατά τον τρόπο που υπάρχει για τον σκληρό δημόσιο τομέα.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Σε αυτό προσωπικά διαφωνώ. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης θέλω να είμαι και σαφής, γιατί βλέπω και σχετικά δημοσιεύματα και σε άλλους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Όλη αυτή η συζήτηση περί των δήθεν υψηλών αμοιβών στελεχών του δημοσίου τομέα είναι μια λανθασμένη συζήτηση. Το δημόσιο δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα για να είναι επιτυχημένο και στον ιδιωτικό τομέα καλά γνωρίζουμε ότι αν θες να πάρεις καλά στελέχη τα οποία θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά και θα φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να τους δώσεις και την κατάλληλη αμοιβή.
Ειδάλλως, το σύστημα γίνεται ολίγον σοβιετικής εμπνεύσεως και όπως καλώς γνωρίζετε η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε από μόνη της. Μπορεί να παίρνανε όλοι τον ίδιο μισθό, αλλά στο τέλος δεν είχε και κανένας να φάει. Εμείς προτιμούμε ο καλός να αμείβεται, επειδή είναι καλός και το κράτος και η κοινωνία να νέμεται τα οφέλη της καλής του δουλειάς. Είναι τόσο απλό.
Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι την εποχή των μεγάλων περικοπών και για λόγους ας το πούμε έτσι ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος έπρεπε να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις, κάποιες γίνανε και επί των ημερών σου Γκίκα Χαρδούβελη ή εν πάση περιπτώσει προς το τέλος αυτών των ημερών, αλλά ένα κεφάλαιο ήταν η τότε ανάγκη θεραπείας του κοινού αισθήματος μιας κοινωνίας που βρέθηκε στα όριά της λόγω των πολύ ξαφνικών περικοπών.
Ένα άλλο κεφάλαιο όμως είναι να μπορούμε τώρα που επιστρέφουμε πια στην κανονικότητα, η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία σε λίγες εβδομάδες, η οικονομία μας πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι αγορές μας εμπιστεύονται.
Χθες είχα την τιμή να έχω τη συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο και Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα Vestager, η οποία δημόσια έλεγε “πόσο εντυπωσιασμένη είναι η Επιτροπή για το πόσο καλά πηγαίνει πλέον η Ελλάδα και πόσο έχουμε γίνει από παράδειγμα προς αποφυγήν παράδειγμα προς μίμηση σε πάρα πολλά πράγματα”.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της επιστροφής της κανονικότητας θεσμοί όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να έχουν τον τρόπο να κινούνται με μία ευελιξία που θα τους επιτρέπει να προσλαμβάνουν και τα κατάλληλα στελέχη με την κατάλληλη τεχνοκρατική επάρκεια πια, ώστε να μπορούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι και πιο στέρεες νομικά και διαφανείς, αλλά και γρήγορες.
Διότι εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχει μεγάλη σημασία και ο χρόνος. Ο χρόνος είναι χρήμα και στο Χρηματιστήριο ο χρόνος μετράει δεκαπλάσια από ότι έξω στην κανονική ζωή. Πιστεύω λοιπόν ότι η κυβέρνησή μας θα δει αυτά τα θέματα με τον τρόπο που πρέπει, εξηγώντας και στην κοινή γνώμη που καμιά φορά σκανδαλίζεται, τι είναι αυτό που είναι τελικά στην πράξη το δημόσιο συμφέρον.
Επικουρικά σε αυτά να πω ότι προσδοκούμε πολλά από την αλλαγή του Χρηματιστηρίου αγαπητέ Διευθύνοντα, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή στον προκάτοχό σας, που χειρίστηκε το Χρηματιστήριο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, ίσως τη δυσκολότερη οικονομική στιγμή της νεότερής μας ιστορίας και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το Χρηματιστήριο δύσκολα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εποχές που η Ελλάδα ήταν ζητούμενο αν θα έμενε ή όχι στο ευρώ, άρα καταλαβαίνω ότι και η δουλειά είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Τώρα όμως που η Ελλάδα επιστρέφει με δυναμικότητα στην παγκόσμια οικονομία και επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και για πρώτη φορά επιχειρήσεις Unicorns όπως λένε, παραδείγματος χάρη με την εξαγορά από την J&P Morgan της Viva και που πλέον παρουσιάζει η ελληνική οικονομία ζωτικά σημάδια ενεργούς συμμετοχής στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, σε αυτό το νέο περιβάλλον το Χρηματιστήριο πρέπει να δείξει κι αυτό τη δική του δυναμικότητα και το δικό του δυναμικό παρόν.
Πρέπει να ξεκολλήσει δηλαδή από ένα τέλμα στο οποίο καταδικάστηκε εν πολλοίς τα περασμένα πολύ ταραγμένα χρόνια. Γι΄ αυτό θα χρειαστούν τολμηρές πρωτοβουλίες από τους θεσμούς, τολμηρές πρωτοβουλίες από τους επιχειρηματίες, τολμηρές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.
Είμαι εδώ για να σας πω ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι στο μέτρο που αφορά στην κυβέρνηση να παίξουμε αυτό το ρόλο και να ενισχύσουμε την προσπάθεια της κεφαλαιαγοράς εν γένει, είτε είναι από την πλευρά του χρηματιστηρίου είτε από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά για να προσελκύσουμε μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας που η ελληνική οικονομία έχει να προσφέρει.
Βέβαια θα μπορούσε εδώ να αντιλέξει κάποιος ότι πέφτουμε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση ενδεχομένως των τελευταίων δεκαετιών λόγω του πολέμου. Και αυτό θα το βάλουμε μέσα στους υπολογισμούς μας.
Όμως καλό είναι να μην οχυρωνόμαστε πίσω από εύκολες δικαιολογίες. Διότι ναι μεν έτσι είναι, από την άλλη σε αυτές τις ταραγμένες στιγμές μια οικονομία όπως η δική μας που φαίνεται και δείχνει πολλά και ζωτικά σημάδια ανάκαμψης σίγουρα θα παρουσιάσει ευκαιρίες.
Και το χρηματιστήριο και η ιδέα της κεφαλαιαγοράς δεν είναι για να λειτουργεί σε εύκολες στιγμές, είναι για να παρουσιάζει ευκολίες και σε ταραγμένες στιγμές.
Άρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε. Συγγνώμη που μιλάω λίγο έτσι de profundis, γιατί πριν κλείσω να σας πω ότι εγώ έχω κάποια επαφή με το χρηματιστήριο διότι τα πρώτα λεφτά της ζωής μου τα έβγαλα στο χρηματιστήριο.
Ήμουν στην Γ΄ Λυκείου, αγαπητέ Γκίκα, ζήτησα από τον πατέρα μου να μου αγοράσει κάτι ρούχα επώνυμες μάρκες εκείνης της εποχής γιατί σαν παιδί και εγώ ήθελα να δείξω ότι μπορώ να φοράω επώνυμα ρούχα. Ο πατέρας μου αρνήθηκε να μου τα πάρει λέγοντας ότι αυτά είναι πράγματα που κάνουν τα κακομαθημένα παιδιά και όποιος έχει λεφτά τα παίρνει μόνος του.
Και τότε μπήκα στη δημόσια εγγραφή μιας εταιρίας που λεγόταν ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ, τα καλώδια είναι, μην παρεξηγηθώ, η νυν ALCATEL είναι. Όσοι είναι παλιοί στο χρηματιστήριο τη θυμούνται.
Πήρα τις μετοχές, 10 μετοχές γιατί δεν μπορούσα να μπω σε περισσότερες στη δημόσια εγγραφή με 1.100 δραχμές τη μία. Τις πούλησα 6.500, πήρα και τα ρούχα και μου έμειναν και ρέστα.
Λοιπόν, και έτσι από την αρχή-αρχή κατάλαβα τα αγαθά του καπιταλισμού και της κεφαλαιαγοράς. Φυσικά δεν είναι πάντα ιστορίες επιτυχίας η κεφαλαιαγορά, έχει και ιστορίες μεγάλου πόνου η κεφαλαιαγορά και για αυτό πρέπει να είσαι πάντα πάρα πολύ προσεκτικός στο πως κάνεις και τις δικές σου κινήσεις.
Τώρα λοιπόν ως Υπουργός Ανάπτυξης που απαγορεύεται να παίζω στο χρηματιστήριο εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τότε που έγινα βουλευτής και έτσι έχω ξεχάσει τις παλιές μου δεξιότητες, πρέπει να σας πω ότι πρέπει να κινείσαι με προσοχή στην κεφαλαιαγορά πράγματι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία.
Και είναι ένας κλάδος που πρέπει να τον φροντίσουμε και ως κυβέρνηση να τον καλλιεργήσουμε. Για αυτό κάναμε τις αλλαγές, για αυτό θα γίνουν και όσα σας είπε το πρωί ο κύριος Σταϊκούρας. Για αυτό τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα είναι χρόνια μεγάλης προόδου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αγαπητή Βασιλική, που επαναλαμβάνω θέλω και προσωπικά να σε ευχαριστήσω για την πολύ καλή μας συνεργασία».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!