ΟΕΕ Επιστολή για την επίλυση φορολογικών προβλημάτων κατά την εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 87 του ν. 4706
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, oee@oe-e.gr ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2022
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/2941
Προς: -Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα -Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη -Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο -Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή -Διοικητή Δ.ΥΠ.Α.
κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Σας γνωρίζουμε ότι οι ανεξόφλητες απαιτήσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων των ακριτικών περιοχών απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή επιδότησης από μεριάς του, του εργοδοτικού κόστους του άρθρου 21 του ν.1767/88 των ετών 2010 έως 2015, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα συναλλακτικής φύσης στερώντας τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αλλά και επιφέρουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η διετής καθυστέρηση από τη δημοσίευση του ν.4706/2020 για τον συμψηφισμό των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% και η πολύμηνη ολιγωρία μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων από τον ΟΑΕΔ οδήγησε πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής να δημιουργήσουν επιπλέον οφειλές προς τη Φορολογική Αρχή και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να δημιουργήσουν οφειλές στον ΕΦΚΑ Μισθωτών (πρώην ΙΚΑ) για να τις συμψηφίσουν με τις απαιτήσεις τους από το 12% έρχονται αντιμέτωπες με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2021. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει η επιχείρηση για τους εργαζομένους της δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο αν δεν καταβληθεί μέσα στο έτος που αφορά.
Έτσι λοιπόν τα φορολογικά αποτελέσματα επιβαρύνονται για φέτος με ένα επιπλέον ποσό δημιουργώντας τους τεράστιο ταμειακό θέμα σε μια χρονική συγκυρία ακρίβειας και εκτόξευσης ενεργειακού κόστους που οι επιχειρήσεις της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.1767/88,
«1. Στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή Δ’ του αναπτυξιακού ν. 1262/1982, δηλαδή στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου και σε ορισμένους νομούς της περιοχής Γ’ του ίδιου νόμου, δηλαδή στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, καθώς και στις περιοχές επαρχίες Καλαμάτας και Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας» προτείνουμε:
α) το κράτος να μην φερθεί τιμωρητικά, να ρυθμιστεί το θέμα και να δοθεί η ευκαιρία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν φορολογικά στη χρήση του 2021 τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές έως του ποσού που έχουν να λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ.
β) να μην λογιστούν τόκοι σε οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι του ύψους της απαίτησής τους. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!