Σαχινίδης:Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για τα έσοδα
«Στην παρούσα φάση η χώρα είχε θέσει ένα στόχο για τα έσοδα. Διαπιστώσαμε από τις προβολές που κάναμε ότι ο στόχος αυτός δε θα μπορούσε να επιτευχθεί. Επομένως κρίθηκε αναγκαίο να υιοθετήσουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τη χώρα να φανεί συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Δεν επιβάλλεται φορολόγηση πέραν των στόχων. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι προσθέτουμε μια παρέμβαση, που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το στόχο». Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Real FM» και τον δημοσιογρ΄’αφο κ. Νικ. Χατζηνικολάου. Επίσης ο κ. Σαχινίδης, πρόσθεσε , μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 και το 2012. Είναι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει εμείς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι αλλά ένα λεπτό. Κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε, εγώ δέχομαι και δέχομαι απολύτως τη λογική ότι η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και όταν αναλαμβάνει δεσμεύσεις να τις υλοποιεί. Εδώ όμως το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής εμφανίζονται διαρκώς να πληρώνουν οι πολίτες και την ίδια στιγμή το κράτος μας δεν δίνει κανένα σήμα προς τους πολίτες ότι και το ίδιο νοικοκυρεύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα που τρέχει αυτός ο προϋπολογισμός έχουμε υπερβεί κατά 1,2 δισ. τις δαπάνες, τις σπατάλες κατ’ ουσίαν στο ευρύτερο δημόσιο.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα σας προκαλούσα να επιλέξετε ποια από τις δύο λέξεις θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «δαπάνες» και τη λέξη «σπατάλες».
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στις δαπάνες θα έλεγα αλλά…
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Χαίρομαι που το επισημαίνετε γιατί θα σας έφερνα σε δύσκολη θέση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά η υπέρβαση όταν εμείς όλοι πληρώνουμε είναι σπατάλη. Είναι σπατάλη των δυνάμεών μας που είναι πολύ λιγοστές πλέον.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Χαίρομαι που αναδεικνύετε αυτό το ζήτημα. Να εξηγήσω από πού προέκυψε. Προέκυψε από την ανάγκη να χρηματοδοτήσουμε με επιπρόσθετους πόρους το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΔ. Τον ΟΑΕΔ για να μπορεί να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας για τους ανέργους που έχουν ξεφύγει το όριο το οποίο είχαμε αρχικά εκτιμήσει και προϋπολογίσει και βέβαια τα χρήματα που πάνε στο ΙΚΑ, γιατί η ύφεση η μεγαλύτερη από αυτή την οποία εκτιμούσαμε, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των ασφαλιστικών εισφορών. Για να μπορέσει το ΙΚΑ να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις, έπρεπε να εξασφαλίσει από το κράτος πρόσθετους πόρους. Εάν η πρόταση που γίνεται στο δημόσιο διάλογο από όλους αυτούς που καταλογίζουν στην κυβέρνηση αδυναμία στη συγκράτηση των δαπανών είναι να προχωρήσουμε σε περικοπή των συντάξεων που παρέχει το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ ή να μην πληρώσουμε επιδόματα ανεργίας, παράκληση να το καταθέσει δημόσια ως πρόταση. Εκείνο το οποίο εγώ μπορώ να σας καταθέσω - και μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει κοιτώντας τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - είναι ότι οι δαπάνες, οι λεγόμενες λειτουργικές, έχουν περιοριστεί για την ίδια περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ακόμη και οι δαπάνες για μισθούς και για συντάξεις που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο προς τους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν μειωθεί μέσα στο πρώτο οκτάμηνο και η μόνη δαπάνη που έχει ξεφύγει, είναι αυτή που αφορά στις επιχορηγήσεις προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Θεωρούμε ότι η ευθύνη της πολιτείας είναι όταν τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται με ανοίγματα, να καταβάλλει συμπληρωματικούς πόρους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ειλημμένες υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους συνταξιούχους. Κανείς δεν αποτόλμησε μέχρι στιγμής στο δημόσιο διάλογο να πει ότι «θα πρέπει να μη δίνετε αυτούς τους επιπλέον πόρους στα συνταξιοδοτικά ταμεία και να βρουν τρόπο δικό τους τα συνταξιοδοτικά ταμεία να το αντιμετωπίσουν».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!