Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία

Χρήστος Δ. Μελάς Τα κοινά και μη κοινά παιδιά των συζύγων στη δήλωση

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΟΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Από τον Χρήστο Δ. Μελά

Συγραφέα-φοροτεχνικό

Σε λίγο, θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, για 25η χρονιά, το περιοδικό «ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ» που συγγραφέας του είναι ο Χρήστος Δ. Μελάς.

Με ειδικό αφιέρωμα στις γονικές παροχές και τις δωρεές.

Το προλογίζει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010.

Παρατίθεται ακολούθως, πριν την κυκλοφορία του περιοδικού, ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο περιοδικό και αφορά στον τρόπο συμπλήρωσης των παιδιών στη δήλωση και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κοινά και μη κοινά παιδιά των συζύγων.

ΓΕΝΙΚΑ

Στη σελίδα 109 των οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού Έτους 2021, από την ΑΑΔΕ, γίνεται προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο τρόπος που πρέπει να δηλωθούν τα παιδιά στη φετινή φορολογική δήλωση.

Έχει μάλιστα προστεθεί και ο νέος κωδικός 033, προκειμένου να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ των κοινών και μη κοινών παιδιών των συζύγων.

Από τα πάρα πολλά ερωτήματα που έχουμε δεχτεί για το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται ότι το κείμενο δεν γίνεται εύκολα κατανοητό.

Στο κείμενο που ακολουθεί, γίνεται μία προσπάθεια απλούστευσης, κατά το δυνατόν, του θέματος αν και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.

Αριθμός παιδιών

Στους κωδικούς 003-004-033, συμπληρώνεται ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ήδη έχουν καταχωρηθεί στον υποπίνακα 8.1 της φορολογικής δήλωσης, τα οποία βαρύνουν το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Στην ηλεκτρονική υποβολή οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται αυτόματα μόλις συμπληρωθεί ο πίνακας 8.1.

Αν προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε τους κωδικούς πριν τη συμπλήρωση του πίνακα των παιδιών (8.1.) θα μας εμφανίσει μήνυμα «Οι κωδικοί συμπληρώνονται αυτόματα, μόλις συμπληρώσετε τον πίνακα των παιδιών. Πατήστε το κίτρινο πλαίσιο».

Νέος κωδικός

Ο κωδικός 033, είναι νέος. Σ’ αυτόν τον κωδικό στην κοινή δήλωση των συζύγων εμφανίζονται αριθμητικά, αν υπάρχουν και καταχωρηθούν, τα παιδιά του συζύγου τα οποία είναι προστατευόμενα μέλη και δεν είναι κοινά με την τωρινή σύζυγο (είναι μόνο δικά του).

Ο κωδικός 033 είναι δίπλα από τους κωδικούς 003-004.

Στο παράθυρο που ανοίγει, για τη συμπλήρωση των στοιχείων των παιδιών, εκτός από τον κωδικό 033, έχουν προστεθεί δύο νέες στήλες με τίτλο «Μη κοινό τέκνο» και «Α.Φ.Μ. έτερου γονέα».

Οι νέες αυτές στήλες συμπληρώνονται στην κοινή δήλωση, μόνο όταν υπάρχουν μη κοινά παιδιά των συζύγων.

Υπάρχει περίπτωση οι σύζυγοι να κάνουν κοινή δήλωση ή δύο ξεχωριστές δηλώσεις.

Κοινή δήλωση συζύγων

Στην κοινή δήλωση των συζύγων όταν υπάρχουν μόνο κοινά παιδιά, δεν αλλάζει κάτι.

Όταν υπάρχουν μη κοινά παιδιά του άνδρα ή της γυναίκας που είναι προστατευόμενα μέλη, πρέπει να συμπληρωθούν και να εμφανίζονται στη δήλωση.

Μη κοινά παιδιά του συζύγου

Στην κοινή δήλωση όταν υπάρχουν προστατευόμενη μέλη, κοινά παιδιά και επιπλέον υπάρχει ένα ή περισσότερα παιδιά που είναι μόνον του συζύγου, ο σύζυγος θα δηλώσει τα κοινά παιδιά με την τωρινή σύζυγο και επιπλέον το ή τα μη κοινά παιδιά που έχει με άλλη γυναίκα.

Για να δηλωθεί κάθε μη κοινό παιδί προστατευόμενο μέλος από τον σύζυγο στην αρχική στήλη με την ένδειξη «Ονοματεπώνυμο γονέα» θα επιλέξει το δικό του όνομα και εκτός από τα υπόλοιπα στοιχεία θα συμπληρώσει και τις νέες στήλες «Μη κοινό τέκνο» και «Α.Φ.Μ. έτερου γονέα», αν το γνωρίζει (ο ΑΦΜ του άλλου γονέα συμπληρώνεται προαιρετικά).

Μη κοινά παιδιά της συζύγου

Στην κοινή δήλωση όταν υπάρχουν προστατευόμενη μέλη, κοινά παιδιά και επιπλέον υπάρχει ένα ή περισσότερα παιδιά που είναι μόνον της συζύγου, η σύζυγος δεν θα δηλώσει τα κοινά παιδιά με τον τωρινό σύζυγο αλλά μόνον το ή τα μη κοινά παιδιά προστατευόμενα μέλη, που έχει με άλλον άνδρα κλπ.

Για να δηλωθεί κάθε μη κοινό παιδί από τη σύζυγο στην αρχική στήλη με την ένδειξη «Ονοματεπώνυμο γονέα» θα επιλεγεί το όνομα της συζύγου και θα συμπληρωθούν τα στοιχεία του κάθε μη κοινού παιδιού, ΔΕΝ θα συμπληρωθεί όμως η στήλη «Μη κοινό τέκνο». Θα συμπληρωθεί όμως η στήλη με την ένδειξη «Α.Φ.Μ. έτερου γονέα», αν της είναι γνωστό ( ο ΑΦΜ του άλλου γονέα συμπληρώνεται προαιρετικά).

Διευκρίνιση: Οι πιο πάνω διατυπώσεις γίνονται για να απλουστευθούν και να γίνουν ευκολότερα κατανοητά τα κείμενα. Οι όποιες επιλογές κάθε ανθρώπου στη ζωή του που τον αφορούν προσωπικά, είναι απολύτως σεβαστές.

Μη κοινή δήλωση (ατομική)

Όταν δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση αλλά ατομική (μόνο υπόχρεος) επειδή αυτό γίνεται από επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων ή πρόκειται για άγαμο πρόσωπο ή διαζευγμένο πρόσωπο κλπ. και δηλώνονται παιδιά προστατευόμενα μέλη, συμπληρώνονται τα στοιχεία όλων των παιδιών που έχει αποκτήσει με ένα ή περισσότερα άτομα και επιπλέον συμπληρώνεται και η στήλη «ο Α.Φ.Μ. έτερου γονέα», αν υπάρχει και το γνωρίζει (ΑΦΜ του άλλου γονέα συμπληρώνεται προαιρετικά).

Ενημέρωση κωδικών

Στην κοινή δήλωση των συζύγων οι κωδικοί μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων στο παράθυρο που ανοίγει θα ενημερωθούν ως εξής:

Κωδικός 003: Κοινά παιδιά του συζύγου με την τωρινή σύζυγο και μη κοινά παιδιά του συζύγου.

Κωδικός 033: Μη κοινά παιδιά του συζύγου.

Κωδικός 004: Μη κοινά παιδιά της συζύγου.

Στη μη κοινή δήλωση ( ατομική) όλα τα παιδιά που δηλώνονται ενημερώνουν τον κωδικό 003.

Κωδικοί φορολογικής ελάφρυνσης

Για τον υπολογισμό της φορολογικής ελάφρυνσης, όταν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, με βάση τα παιδιά που δηλώνονται και είναι προστατευόμενα μέλη:

  1. Για τον σύζυγο λαμβάνονται υπόψη κατά την εκκαθάριση, τα παιδιά που δηλώνονται στον κωδικό 003, δηλαδή τα κοινά παιδιά με τη σύζυγο και τα μη κοινά παιδιά του συζύγου.
  2. Για τη σύζυγο λαμβάνονται υπόψη κατά την εκκαθάριση, τα μη κοινά παιδιά με τον τωρινό σύζυγο που δηλώνονται στον κωδικό 004, τα κοινά παιδιά με το σύζυγο και μη κοινά παιδιά του συζύγου που δηλώνονται στον κωδικό 003 και αφαιρούνται τα μη κοινά παιδιά του συζύγου που δηλώνονται στον κωδικό 033. Συνοπτικά, για τη σύζυγο αθροίζονται οι κωδικοί 004+003 και αφαιρείται –033 κωδικός, (004+003-033).

Παράδειγμα: Παντρεμένο ζευγάρι κάνει κοινή δήλωση.

Έχουν 3 ανήλικα παιδιά που τα αποκτήσανε μαζί και είναι προστατευόμενα μέλη. Επιπλέον ο σύζυγος έχει άλλο 1 ανήλικο παιδί από προηγούμενο γάμο και η σύζυγος έχει άλλα 2 ανήλικα παιδιά και αυτή από προηγούμενο γάμο.

Τα στοιχεία όλων των παιδιών θα συμπληρωθούν στη δήλωση. Αρχικά στον πίνακα που ανοίγει θα συμπληρωθούν τα στοιχεία των παιδιών και μετά αριθμητικά θα μεταφερθούν στους αντίστοιχους κωδικούς.

Ο σύζυγος θα συμπληρώσει τα στοιχεία των κοινών παιδιών και του ενός επιπλέον που είναι μόνο δικό του (3+1). Για το μη κοινό παιδί θα συμπληρώσει και τη στήλη «Μη κοινό τέκνο».

Για τη σύζυγο, αφού επιλεγεί το όνομά της στη στήλη «Ονοματεπώνυμο γονέα» θα συμπληρωθούν μόνον τα 2 παιδιά από τον προηγούμενο γάμο που είναι μόνο δικά της. ΔΕΝ θα συμπληρωθεί όμως η στήλη «Μη κοινό τέκνο».

Για τη σύζυγο δεν θα συμπληρωθούν τα κοινά παιδιά με τον τωρινό σύζυγο.

Αφού συμπληρωθούν τα στοιχεία των παιδιών και για τους δύο συζύγους και καταχωρηθούν οι εγγραφές κάνουμε «Μεταφορά στη δήλωση».

Θα διαπιστώσουμε ότι:

  • Στον κωδικό 003 συμπληρώθηκε ο αριθμός 4.
  • Στον κωδικό 033 συμπληρώθηκε ο αριθμός 1.
  • Στον κωδικό 004 συμπληρώθηκε ο αριθμός 2.

Ο σύζυγος θα έχει φορολογική ελάφρυνση για 4 παιδιά (3+1) τα 3 κοινά και το 1 μη κοινό που εμφανίζονται στον κωδικό 003.

Η σύζυγος θα έχει φορολογική ελάφρυνση για 5 παιδιά, τα 3 κοινά και τα 2 μη κοινά.

Ο αριθμός 5 προκύπτει αν προστεθούν τα νούμερα των κωδικών 003+004 και αφαιρεθεί το νούμερο του κωδικού 033. Δηλαδή 003+004-033, (4+2-1=5).

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Αγγελος
15/04/2022 21:10:49

Με το καλο η κυκλοφορία, το περιμενουμε!