Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Εξαίρεση αγροτών - αλιέων από το τέλος επιτηδεύματος. Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2022

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των προτεινόμενων διατάξεων περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας υπό όρους καθώς και για την άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2022 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Αναλυτικότερα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας καθορίζεται ότι για το φορολογικό έτος 2021 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Περαιτέρω, με το άρθρο 2 της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, άπαξ εντός του έτους 2022, για άρση της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Με το άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων κάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και θεσπίζεται σχετικό καθεστώς ενίσχυσης αυτών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία C(2020) 1863/19.3.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19».

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αντιμετωπίζεται το ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με την αδυναμία εμπρόθεσμης προσκόμισης από αιτούντες του προγράμματος «Συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορωvοϊού COVID-19» του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας, όπως το πιστοποιητικό αυτό περιγράφεται στην περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 68 του v. 4790/2021 (Α' 48). Η αδυναμία αυτή οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους που αφορούν στην εμπρόθεσμη χορήγηση του πιστοποιητικού από το οικείο δικαστήριο και όχι σε αμέλεια των αιτούντων και, για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι την 30η.6.2022.

Με το άρθρο 5 της τροπολογίας αντιμετωπίζεται το ζήτημα της φορολογικής μεταχείρισης εισοδήματος φυσικών προσώπων που προκύπτει από τη συμμετοχή τους σε διαχειριστή Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.).

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!