AKIOE Mydata σε διάλυση , κατάργηση Μ.Υ.Φ. , νέες Μ.Υ.Φ. εξουθένωση Λογιστών
AKIOE
Mydata σε διάλυση , κατάργηση Μ.Υ.Φ. , νέες Μ.Υ.Φ. εξουθένωση Λογιστών και το Προεδρείο και η Τεχνική Επιτροπή του ΟΕΕ ο “χρήσιμος” συνήγορος της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου.
Επειδή έχουμε μνήμη θυμόμαστε τις δηλώσεις των αρμοδίων ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία μεταξύ άλλων θα οδηγούσαν και σε
- αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων
- εύκολες λύσεις για όλους για την διαβίβαση δεδομένων με απλό τρόπο,
- μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων
Παράλληλα με τις διακηρύξεις αυτές θυμόμαστε και συγκεκριμένους συναδέλφους που μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπό την χορηγία εταιρειών πληροφορικής , διαφήμιζαν ένα σύστημα ,του οποίου τα αποτελέσματα της παραγωγικής λειτουργίας δεν τα είχε δει κανείς.
Επίσης θυμόμαστε και άλλους συναδέλφους να σημειώνουν πως επιχειρείται η δημιουργία ενός συστήματος που απαιτεί επένδυση σε υποδομές , εξοπλισμό και ανθρώπους και συνεπώς θα πρέπει η εφαρμογή του να γίνει με μελετημένο και συνετό τρόπο , λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.
Η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής αυτής ορίσθηκε αρχικά η 01/01/2020 και σταδιακά δόθηκαν παρατάσεις για να φθάσουμε τελικά στην υποχρεωτική εφαρμογή από 01/10/2021 και μόνο για το σκέλος των εσόδων .
Σήμερα συνάδελφοι ποιοί μπορεί να ισχυριστούν ότι έχουν δικαιωθεί ? Αφού πέρασαν πάνω από 2 χρόνια και υποτίθεται πως είχε σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πως έχει τελικά διαμορφωθεί η κατάσταση ? Σίγουρα όχι όπως ισχυρίζονταν οι εμπνευστές και οι διαφημιστές του. Ειδικά οι τελευταίοι φρονίμως ποιούντες σιωπούν .
Το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ασαφές γιατί ισχύουν ταυτόχρονα τα άρθρα 14 και 15Α του Ν 4174/13 , το άρθρο 21 του Ν 4172/13 , ο Ν 4308/14 (ΕΛΠ) , η απόφαση Α 1138/20 και επιπλέον τα διάφορα δελτία τύπου της ΑΑΔΕ. Αυτό όμως το δαιδαλώδες και ρευστό πλαίσιο δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου σε λογιστές και επιχειρήσεις. Γίνονται συναντήσεις και συμφωνούνται διαδικασίες ωστόσο μονομερώς μέσα σε 15 μέρες τα συμφωνηθέντα ανατρέπονται και καλούνται οι αρχικώς συμφωνήσαντες να αποδεχθούν προειλημμένες αποφάσεις με προδιαγεγραμμένες συνέπειες.
Οι εύκολες λύσεις και ο απλός τρόπος έδωσαν την θέση τους σε μια εξαντλητική περιπτωσιολογία , ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγελματικού κλάδου με αποτέλεσμα ο αριθμός των παραστατικών διαβίβασης να προσεγγίζει ,πλήθος των θεωρήσεων που υπήρχαν στην εποχή ισχύος ΚΒΣ .
Βεβαίως οι σχεδιαστές της εφαρμογής αισιοδοξούν να υπερβούν τον ΚΒΣ επειδή ο σχετικός κατάλογος εμπλουτίζεται γιατί παρόλες τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις το σύστημα δεν είναι λειτουργικά έτοιμο καθόλα.
Φυσικά εδώ προκύπτει ζήτημα αξιοπιστίας γιατί αν σήμερα υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις , τότε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση πριν δύο χρόνια ? Μήπως επειδή γνώριζαν ότι δεν υπήρχε έτοιμη εφαρμογή δόθηκαν οι διαδοχικές παρατάσεις για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ? Κρύφτηκαν οι αρμόδιοι πίσω από την πανδημία και τα αιτήματα των συναδέλφων και των επιχειρήσεων ?
Η μείωση του κόστους μεταφράστηκε στην πράξη σε νέες χρεώσεις και νέα συμβόλαια υποστήριξης με μοναδικούς κερδισμένους , μέχρι στιγμής , τις εταιρείες του χώρου της πληροφορικής . Στον χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν συνθήκες ολιγοπωλίου και αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει σε επίπεδο ανάλυσης το ΟΕΕ και σε επίπεδο αποφάσεων την αρμόδια πολιτική ηγεσία.
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο σημερινή ζοφερή πραγματικότητα . Η επιμονή στην εφαρμογή ενός πρόχειρα σχεδιασμένου συστήματος έφερε επιπλέον κόστη σε λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις , χαμένες εργατοώρες για διπλές εργασίες , σε λύσεις εκ των ενόντων μήπως και σωθεί κάτι από την βάση δεδομένων για τον ελεγκτικό μηχανισμό και σε μια σύγχυση και ασάφεια για το χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για επιχειρήσεις .
Πράγματι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τα παραπάνω αξίζουν συγχαρητήρια.
Πράγματι όλοι όσοι ασχολήθηκαν από το ΟΕΕ μας εκπροσώπησαν επάξια και μας προστάτευσαν από τα χειροτέρα όπως διατυμπανίζουν ( αλήθεια πως ορίζουν το “χειρότερο “; ).
Συνάδελφοι θα αναλάβετε τις ευθύνες των λόγων και των πράξεών σας για την ταλαιπωρία του κλάδου, ή θα συνεχίσετε να παρουσιάζεστε σε ρόλο σωτήρα για τους συνάδελφους και το επάγγελμά;
Θα βγείτε συνάδελφοι του προεδρείου του ΟΕΕ και της τριμελούς Τεχνικής Γραμματείας και να εξηγήσετε στους συνάδελφους τι αποφασίσατε στις 2/3/2022 και τι άλλαξε στην νέα συμφωνία στις 17/3/2022.
Ποιος έχει ευθύνη για αυτές τις παλινωδίες ; Υστερα από την συνάντηση στις 17/3/2022 μας πληροφορήσατε για την νέα διαδικασία δηλώσεως και ελέγχου αποκλίσεων από τις αναρτήσεις των εσόδων , η οποία θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις τις υποβολές δηλώσεων εισοδήματος των επιχειρήσεων, καθώς και για την πρόθεση της διοίκησης να τελειώνουμε με τις υποβολές των δηλώσεων έως την 31/07/2022. Καταλαβαίνετε σε ποια ταλαιπωρία συνηγορήσατε να μπουν οι συνάδελφοι που εκπροσωπείτε ;
Τελικά με την ανοχή σας μήπως προστατεύσατε αυτούς που για δύο και πλέον έτη αυτοσχεδιάζουν με αποτέλεσμα (ένα εξ όλων ) ο ελεγκτικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στέρησης επαρκούς βάσεως δεδομένων ελέγχου ;
Είναι δυνατόν οι όποιες αδυναμίες και αστοχίες υπηρεσιακών παραγόντων να έχουν μονίμως επιπτώσεις πάνω στην δουλειά των συναδέλφων με την αιτιολογία ότι πρέπει να βρεθεί μια κάποια λύση ?
Λύση δεν αποτελεί και η απαλλαγή του αρμόδιου υπουργείου από τους ανίκανους ? Αυτά γιατί δεν τα λέτε ; Το ΟΕΕ , δια της συμμέτοχης του μέσω των επιτροπών και των οργάνων του , θα καλείται να συμφωνεί και να επικυρώνει τις αποφάσεις των όποιων υπηρεσιακών παραγόντων και των εταιρειών πληροφορικής ή μήπως ο καταστατικός ρόλος του είναι να προτείνει μέτρα πολιτικής και μεθόδους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την ανάπτυξη της οικονομίας ;
Η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση της ΑΑΔΕ μπορεί να αυτοσχεδιάζουν και θα κριθούν , εσείς όμως έχετε υποχρέωση να φυλάτε τις Θερμοπύλες και δυστυχώς , είτε έχετε τραπεί σε φυγή , είτε έχετε συνθηκολογήσει . Να είστε βέβαιοι ότι κρίνεστε καθημερινά από τους συναδέλφους που μοχθούν στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω δύσκολες καταστάσεις .
Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Εκ/πος Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!