Γερμανία Η ενεργειακή μετάβαση είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα και επένδυση στο μέλλον
Μια κοινωνικά σχεδιασμένη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση ως αναπτυξιακό μοντέλο υποστήριξε σήμερα η ομοσπονδιακή υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Σβένια Σουλτς κατά την ομιλία της τη δεύτερη μέρα του διεθνούς συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση («Berlin Energy Transition Dialogue) που γίνεται για 8η φορά φέτος στο Βερολίνο.
«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αμέτρητα δεινά και άλλαξε τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καγκελάριος Σολτς ορθώς έκανε λόγο για ένα σημείο καμπής. Ο πόλεμος κλονίζει παλιές, υποτιθέμενες βεβαιότητες -στην πολιτική ασφάλειας, αλλά και στην ενεργειακή πολιτική, διότι μας δείχνει με ανελέητο τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι η εξάρτηση από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων- όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά πολύ άμεσα», τόνισε στην ομιλία της.
«Δυστυχώς, μια κρίση δεν διώχνει όλες τις άλλες. Αντίθετα: οι κρίσεις εντείνονται. Η πανδημία της Covid δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και όπως δείχνει η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (IPCC), η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται επίσης: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται ξανά. Σχεδόν η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη σε οξύ κίνδυνο από την κλιματική κρίση. Και το παράθυρο ευκαιρίας της ανθρωπότητας να δράσει, θα κλείσει. Αν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω καταστροφές, αποσταθεροποίηση και κρίσεις, πρέπει –παρά τον κορονοϊό, παρά τον πόλεμο– να δράσουμε ακόμη πιο γρήγορα για την προστασία του κλίματος, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην ξεπεράσει στην πραγματικότητα τον 1,5 βαθμό», συνέχισε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Ο ενεργειακός τομέας παίζει βασικό ρόλο, αφού είναι υπεύθυνος για περισσότερα από τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Και η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται σταθερά: έως το 2040, η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα τρίτο. Πρέπει επειγόντως να προωθήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την προστασία του κλίματος ακόμη πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια – παγκοσμίως. Τα βιομηχανικά έθνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή. Και πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, διότι ο έβδομος στόχος βιωσιμότητας ισχύει και για αυτές: έχουν επίσης το δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια. Το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες χώρες είναι τεράστιο», όπως είπε. «Για μένα, ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση δεν σημαίνει απλώς μια καθαρά τεχνική μετατροπή του ενεργειακού τομέα. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο ένας κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμός της. Όπως συμβαίνει με κάθε συνολική κοινωνική αλλαγή, υπάρχουν φυσικά και άτομα που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση. Η ενεργειακή ανάκαμψη πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτή: όλοι οι άνθρωποι που επηρεάζονται, πρέπει να συμμετέχουν και να επωφελούνται από τη δομική αλλαγή, διότι ισχύει η κατευθυντήρια αρχή της Ατζέντας 2030 ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν πίσω. Ως εκ τούτου, δεσμεύομαι για μια δίκαιη μεταμόρφωση - μια “Δίκαιη Μετάβαση”. Κατά τη φετινή προεδρία της των G7, η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει στο επίκεντρο το θέμα "Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση"», δήλωσε η Σβένια Σούλτσε.
«Θέλουμε επίσης να αξιοποιήσουμε τις επιτυχίες της διάσκεψης της Γλασκόβης για το κλίμα και τη συνεργασία για τις υποδομές που ξεκίνησε εκεί η Μεγάλη Βρετανία. Και στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο θα ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες για πιο φιλόδοξους εθνικούς στόχους και μια ταχύτερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα. Δεν είναι πολυτέλεια, ούτε βάρος – αλλά επένδυση στο μέλλον. Σε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία, συμμετοχή και ποιότητα ζωής. Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση είναι μια μοναδική ευκαιρία: για βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, κυριαρχία και ειρήνη. Η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την αδράξει», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!