Σταύρος Μπένος Η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη βόρεια Εύβοια
Την ισχυρή πεποίθηση ότι «η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη βόρεια Εύβοια» εξέφρασε ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών σήμερα, 21η Μαρτίου 2022.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 στην Εύβοια που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν 520.000 στρέμματα δάσους, ο κ. Μπένος είπε: «σε ό,τι με αφορά και το τελευταίο μόριο της ύπαρξής μου βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια» ενώ τόνισε ότι «χωρίς το δάσος δεν μπορεί να υπάρχει ανασυγκρότηση». Συγκεκριμένα έθεσε το ερώτημα: «έχει μεγαλύτερη προίκα η χώρα μας από τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού; Η Σαουδική Αραβία έχει το πετρέλαιο. Αυτό είναι το δικό μας πετρέλαιο, δυστυχώς όμως δεν το έχουμε φροντίσει» και υπογράμμισε ότι το δάσος έχει απίστευτους πόρους: τους ρητινάδες, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τον πολιτισμό, τα μονοπάτια, τη βιομάζα», και όπως επισήμανε, «θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης».
Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί το πρότυπο που εφαρμόστηκε στο «Διάζωμα», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2008 για να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. «Στο χώρο του πολιτισμού που το έχουμε ήδη κατακτήσει, φέραμε με το Διάζωμα σε επαφή τρεις κόσμους: των μνημείων, της φύσης και του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Το ίδιο θα κάνουμε και στη βόρεια Εύβοια» πρόσθεσε.
Ένα ολιστικό ανθρωποκεντρικό σχέδιο
Ειδικότερα ανέφερε ότι για την Βόρεια Εύβοια, άρχισε η οικοδόμηση ενός ολιστικού ανθρωποκεντρικού σχεδίου και σχεδιάζεται ολοκληρωμένη χωρική επένδυση ΟΧΕ ενώ ανατέθηκαν μελέτες που αναφέρονται στις υποδομές, την περιβαλλοντική αναγέννηση, το ανθρώπινο δυναμικό, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τα δίκτυα της κοινωνίας, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τον πολιτισμό και την παιδεία, τον τουρισμό και τη δημιουργία φορέα λειτουργίας καθώς επίσης και πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, ψηφιακές δράσεις και δράσεις καινοτομίας από την καθημερινότητα του πολίτη ως το επιχειρείν. Όλες οι μελέτες θα αποτελούν την κεντρική ιδέα του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα έχει στόχο να δώσει φτερά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Το χρονοδιάγραμμα και τα έργα φωτοδότες
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του 2022 παραδόθηκε η πρώτη φάση των μελετών ενώ ως τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται η δεύτερη φάση των μελετών μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Στις αρχές του 2023 αναμένεται η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ΟΧΕ και τον Μάρτιο του 2023 οι προσκλήσεις έργων και δράσεων.
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε άλλωστε σε έργα - φωτοδότες που όπως είπε, έχουν τις προϋποθέσεις ότι πρέπει να προτείνονται από την τοπική κοινωνία, να γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, να αντιστοιχίζονται με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τους τεχνοκράτες και να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι ευρωπαϊκό και θα είναι εγγυημένο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και αδιατάρακτο από κλυδωνισμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στο όλο αυτό πλαίσιο, τέλος, θα δημιουργηθεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα συμβουλεύει αυτούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θα κάνει δωρεάν μελέτες βιωσιμότητας, θα μελετάει τι αγορές υπάρχουν διαθέσιμες για τα προϊόντα του δάσους και θα κατευθύνει συγκεκριμένα έργα σε χρηματοδοτικούς πόρους.
Χ. Στυλιανίδης: «Εμβληματικό το σχέδιο αποκατάστασης της βόρειας Εύβοιας»
Εμβληματικό χαρακτήρισε το σχέδιο αποκατάστασης της βόρειας Εύβοιας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ο ίδιος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής το πρώτο βήμα είναι η αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας, η καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και η αποκατάσταση των δασών ενώ υπογράμμισε ότι η προστασία, η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας η οποία προχωρά σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων.
Γ. Αμυράς: «Στη βόρεια Εύβοια έχει γίνει ένας πραγματικός άθλος τους τελευταίους μήνες»
Την εκτίμηση ότι στη βόρεια Εύβοια έχει γίνει ένας πραγματικός άθλος τους τελευταίους μήνες έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τόνισε: «σήμερα που μιλάμε έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τα αντιδιαβρωτικά έργα στις λεκάνες απορροής της λίμνης Ευβοίας και φτάνουμε στο 90% στις λεκάνες απορροής της Ιστιαίας. Στη δε Λίμνη έχουμε ξεκινήσει και τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα. Μόνο στη Λίμνη Ευβοίας θα χρειαστούν 200 τέτοια βαρέα τσιμεντένια φράγματα που κοντά στον οικισμό θα γίνουν πέτρινα για να μην υπάρχει αισθητική επιβάρυνση. Μελέτες και έργα ως τώρα κόστισαν 24 εκ. ευρώ χρηματοδοτημένα με δημόσιους πόρους και με τη βοήθεια αναδόχων». Παράλληλα ανέφερε ότι «έχουν ήδη κατασκευαστεί 1263 χλμ κορμοδεμάτων, 21 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων, 50 χιλιόμετρα σανιδότοιχων και 16 χιλιόμετρα κορμοφραγμάτων» ενώ πρωτεύοντα ρόλο σε αυτά τα έργα έπαιξαν οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι ντόπιοι δασεργάτες και υλοτόμοι όπως επίσης και εκείνοι που έφτασαν από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Συνολικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι «για πρώτη φορά η χώρα μετά από 25 με 30 χρόνια προχωρά σε μια οργανωμένη αναδάσωση, που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης με 200 εκ. ευρώ και θα φυτέψουμε 20 εκατ. δέντρα»
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δ.Π. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, γνωστοποίησε ότι σύντομα ολοκληρώνονται στο σύνολό τους τα υπό εκτέλεση αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις περιοχές. Αναμένεται η χρηματοδότηση και η εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στις κοίτες χειμάρρων που παρουσιάζουν κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, αποτιμάται κατά περίπτωση η αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων τεχνητής αναδάσωσης, εκπονείται ολοκληρωμένο σχέδιο σποροσυλλογής για την παραγωγή φυτευτικού υλικού για την εκτέλεση των έργων αναδάσωσης, έχει εξασφαλιστεί η απόληψη της μέγιστης δυνατής ποσότητας ιστάμενης καμμένης ξυλείας εντός των επόμενων δύο διαχειριστικών ετών και θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε δασικές υπηρεσίες για 7 έτη.
Θ. Τσιτσώνη: «Έχουμε πολλές ελπίδες να έχουμε μια φυσική αναγέννηση»
Την άποψη ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για φυσική αναγέννηση στη βόρεια Εύβοια διατύπωσε η Θέκλα Τσιτσώνη, πρόεδρος και καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. «Έχουμε αναλάβει το μεγάλο πρόγραμμα της αναδάσωσης των καμμένων εκτάσεων» είπε και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δέντρων που κάηκαν ήταν τα μεσογειακά πεύκα και σε μικρότερες εκτάσεις η μαύρη πεύκη, η ελάτη, ο δρυς και η ευβοϊκή δρυς ενώ δυστυχώς μεγάλος μέρος των καμμένων κάηκε για δεύτερη φορά. Η κ. Τσιτσώνη εξήγησε ότι τα φυσικά οικοσυστήματα αναγεννώνται εύκολα μετά την πυρκαγιά αρκεί να υπάρχουν ώριμα δέντρα και να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες κλίσεις. Σημείωσε ότι η μελέτη αναδάσωσης από τους ειδικούς θα δείξει σε ποια σημεία θα γίνει αναδάσωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!