Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΑΚΙΟΕ Νέα συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής του ΟΕΕ , του ΣΕΠΕ και των στελεχών της ΑΑΔΕ

Συνάδελφοι 

Από την 01/10/2020 η ΑΑΔΕ είχε προγραμματίσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA , με τις εξαγγελίες, αρμοδίων και μη, τότε να ξεχειλίζουν από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση .  

Ύστερα από ενάμιση περίπου χρόνο και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις στην υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών η φράση που κυριαρχεί πλέον  είναι άλλη : προβλήματα στην πλατφόρμα "MyData"και ταλαιπωρία για τους επαγγελματίες. 

Βεβαίως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι η παραπάνω φράση αφορά αποκλειστικά εμάς και δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο των αρμοδίων της ΑΑΔΕ ή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ωστόσο βρισκόμαστε πλέον σε ένα κομβικό σημείο και ο χρόνος πιέζει λογιστές και επιχειρήσεις . Πιέζει όμως και όλους όσους πήραν την απόφαση της λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της εφαρμογής .

Η πίεση ασκείται κυρίως από το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τα τελευταία 45 χρόνια (από την ισχύ του ΠΔ 99/1977 ) έγινε ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για διασταυρωτικούς ελέγχους συναλλαγών .

Προκειμένου λοιπόν να δοθεί «μια κάποια λύση» και για να «σωθεί η παρτίδα» οι αρμόδιοι παράγοντες της ΑΑΔΕ, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν καταδέχθηκαν να δώσουν την παραμικρή σημασία σε όσες παρατηρήσεις είχαν διατυπωθεί σε σχέση με την λειτουργικότητα της πλατφόρμας, άρχισαν τις συναντήσεις .

Συναντήσεις  με τους εκπροσώπους του ΣΕΠΕ , με τα μέλη του ΟΕΕ και ενδεχομένως με άλλους. Ενημέρωση επίσημη και αναλυτική, από την ΑΑΔΕ, για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπήρξε .

Από διαρροές όμως έγινε γνωστό ότι “οι συναντήσεις αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα για την πρόοδο του έργου και συμφωνήθηκε να επαναλαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα  διαστήματα.” 

Είναι προφανές  όμως ότι «το έργο» δεν προχωρά . Η ΑΑΔΕ δεν δίνει ουσιαστικά αναλυτικά στοιχεία πληροφόρησης για «την πρόοδο του έργου».

Τελευταία αρκέστηκε να αποκαλύψει  ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων διαβιβάζουν παραστατικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις, χωρίς να εξειδικεύσει και τις χρονικές περιόδους που αφορούν οι διαβιβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως οι υποβολές δηλώσεων Ε3 του φορολογικού έτους 2020 για ΦΠ, ανήλθαν σε πάνω από 1.500.000 , ενώ αντίστοιχα για τα ΝΠ ξεπέρασαν τις  280.000.

Εμφανίζονται οι εταιρείες πληροφορικής έτοιμες  να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους και να γίνουν οι υποβολές  my data για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διαβιβάσει  δεδομένα εσόδων για την χρήση  2021.

Η υπόψη αναβάθμιση  θα γίνει έως το τέλος  Μαρτίου, οι υποβολές έως την 31/5/2022  και μετά θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις εισοδήματος των επιχειρήσεων με το πέρας της προθεσμίας για εμπρόθεσμη υποβολή τους να προσδιορίζεται στις 31/07/2022.

Παράλληλα συνάδελφοι με τις παραπάνω υποβολές, θα γίνουν και μηνιαίες υποβολές για τις λιανικές πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Υπόψη πως η ΑΑΔΕ αδυνατεί να αντλήσει τα δεδομένα  της περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 από την εφαρμογή e-send και συνεπώς θα απαιτηθεί να διαβιβαστούν και αυτές οι λιανικές πωλήσεις από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς.

Είναι σαφές  πλέον ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία της πλατφόρμας myDATA. Είναι γνωστή η αποστροφή των αρμοδίων για κάθε παρατήρηση που έδειχνε προβλήματα.

Είναι πασιφανές πως επιχειρήθηκε και επιχειρείται μια δομική αλλαγή στηριγμένη πάνω σε σαθρά θεμέλια, ελλιπέστατη προετοιμασία και σε σχεδιασμούς επί χάρτου .

Η συνολική διαχείριση (management) του έργου ήταν και παρέμεινε  κάκιστη και  ανεπαρκής . Αντί κάποιοι να αναλάβουν ευθαρσώς  τις ευθύνες τους για την κατάσταση προσπαθούν να εκτρέψουν την συζήτηση μακριά από το πρόβλημα .

Χαρακτηρίζουν απαξιωτικά όσους είχαν και έχουν επιφυλάξεις για το εφικτό του έργου αυτού ως θιασώτες της καθυστέρησης που δίνουν  μάχες οπισθοφυλακής .

Ωστόσο η ουσία του πραγματικού προβλήματος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και  εκσυγχρονισμός του κράτους ,  με διαφάνεια και χωρίς ταλαιπωρίες  για τους πολίτες.

Επί αυτών των τελευταίων σιωπούν επίμονα. Η έλλειψη προετοιμασίας  και ο κακός σχεδιασμός έκρυψε αρχικά το πρόβλημα. Βολεύτηκε η ΑΑΔΕ με τις διαδοχικές παρατάσεις στον χρόνο έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας  , κρυπτόμενη πίσω από τα αιτήματα του κλάδου μας και των επιχειρήσεων.

Βεβαίως οι αρμόδιοι γνώριζαν πως το σύστημα δεν ήταν έτοιμο ούτε την 01/10/2020 , ούτε την 01/01/2021, ούτε την 01/04/2021, ούτε την 01/07/2021, αλλά ούτε και την 01/10/2021 την οποία και όρισαν ως τελική ημερομηνία έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής .

Γνώριζαν αλλά σιωπούσαν, γνώριζαν αλλά μας επέβαλλαν και  να ταλαιπωρηθούμε και να ξοδευτούμε .

Βρίσκεται σε εξέλιξη  τώρα μια προσπάθεια να φορτώσουν την  αποτυχία τους σε εμάς (λογιστές και επιχειρήσεις)  και για αυτό  ζητούν  την συνδρομή μας. Θα αναβαθμίσουν (χωρίς χρέωση) τα προγράμματα οι εταιρείες πληροφορικής για να φανεί ότι τρέχει το έργο.

Εμείς δεν θα απαιτηθεί να συμβάλουμε μας διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ. Για μας χρυσώσουν το χάπι χρησιμοποιούν την λέξη δωρεάν σκόπιμα, ενώ εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως για την οποιαδήποτε εργασία απαιτείται  η συνδρομή μας.

Όσο για το δωρεάν οι εταιρίες πληροφορικής εκτόξευσαν ήδη τις χρεώσεις τους στις  επιχειρήσεις και στα  γραφεία μας , στα ύψη. 

Ωστόσο από τα παραπάνω εύλογα και αβίαστα  προκύπτει το ερώτημα. Αν είναι τελικά τόσο εύκολη και ανέξοδη  η διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA , γιατί οι επιχειρήσεις  υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε δαπάνες  συντήρησης προγραμμάτων , αγοράς λογισμικού και αγοράς εξοπλισμού ?

Γιατί  οι συνάδελφοι υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν σεμινάρια και ημερίδες?

Γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στα γραφεία μας ? Απάντηση δεν δίνεται και ούτε προβλέπεται να δοθεί στο μέλλον . Γίνεται δηλαδή φανερό πόσο σοβαρά υπολογίζουν και αξιολογούν τον κλάδο μας οι αρμόδιοι της ΑΑΔΕ, αλλά και διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι διαδρομιστές που βρέθηκαν να επικουρούν το όλο εγχείρημα. Δυστυχώς  συνάδελφοι στην ΚΔ του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ, ΠΔΗΣΟ, ΠΟΦΕΕ) θεωρούν ότι η συμβολή μας ως ΟΕΕ είναι σημαντική αφού επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις μας, ενώ συμπληρώνουν πως η παρουσία μας σε συναντήσεις  και επιτροπές  κινείται   στην κατεύθυνση του ελέγχου των διαδικασιών και της προστασίας των συναδέλφων και του επαγγέλματος  μας.  Δύσκολα όμως μπορούν να αποδείξουν πως δεν καλούνται να επικυρώσουν δια της παρουσίας τους αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και συνεπώς δεν αποτελούν στην πράξη   ουσιαστικό σύμμαχο στήριξης ενός εγχειρήματος που  σχεδιάστηκε πρόχειρα και εφαρμόζεται με αμφιλεγόμενες μεθόδους και πρακτικές.    

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες εξασφαλίζουν την υποβολή των εσόδων  των  επιχειρήσεων και οι ελεγκτικές αρχές με σύγχρονες μεθόδους και με τον έλεγχο της κίνησης του χρήματος προστατεύουν τα έσοδα των κρατών τους.  

Οι εταιρείες πληροφορικής συνδράμουν – δεν υπαγορεύουν γραμμή – στην ανάπτυξη των μεθόδων και των εργαλείων όπου απαιτηθεί. Εδώ έχουμε τις εταιρείες να υπαγορεύουν  τι πρόκειται να εφαρμοστεί. Λειτουργούν ανεξέλεγκτα μιλούν για κυρώσεις τρομοκρατώντας τους συνάδελφους και τις επιχειρήσεις και προτείνουν μεθόδους που θα εφαρμοστούν για να σωθεί το έργο myDATA.

Εμείς πάλι ,ως ΟΕΕ, δεχόμαστε αγόγγυστα τους πειραματισμούς και τις επιδιώξεις τους αντί για να ενημερώσουμε την κοινωνία και τους συναδέλφους ότι έχει στηθεί μια βιομηχανία όπου κερδίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών , όπου δυο – τρεις εταιρείες υπαγορεύουν τι θα γίνει και πως θα γίνει, ότι “ πρωτοτυπούν” παγκοσμίως με έργα που τα υλοποιούν σε βάρος των επιχειρήσεων και των συνάδελφων μας.

Το ΟΕΕ δεν είναι για να διορθώνει τα προγράμματα των εταιρειών ούτε για να βάζει πλάτη, εκ των υστέρων, για να σωθούν  φαραωνικές επιδιώξεις.

Το ΟΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και ο προστάτης του επαγγέλματος και η υποβάθμιση του ρόλου του αποτελεί προσβολή για τα μέλη του.

Πρέπει να  πούμε στους αρμόδιους  ότι προχωρούν και πράττουν  ανερυθρίαστα  σε βάρος των χιλιάδων συνάδελφων. Πρέπει να πούμε στην πολιτική ηγεσία ότι κινείται  σε λάθος κατεύθυνση  γιατί όπως εξελίσσεται το έργο αυτό δεν εξυπηρετείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η διαφάνεια. Πως έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.    

Με Εκτίμηση 
Αλεβιζάκης Παναγιώτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!