Νέο φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο
Αλλάζουν όλα στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων με το νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα περιλαμβάνει μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%. Εξετάζεται επίσης η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα είδη εστίασης, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.
Θα θεσπιστούν νέα αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήρης αλλαγή στο «πόθεν έσχες» και διοικητική μεταρρύθμιση στο υπουργείο Οικονομικών με συγχώνευση ή κατάργηση των περισσοτέρων ΔΟΥ αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.
Προγραμματίζεται ακόμη η αναλυτική καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, η επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και η κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.
Πολύ συχνά από το φθινόπωρο θα υπάρχουν στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με βάση ανάλυση κινδύνου που στηρίζεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νομική μορφή, η κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων και οι δαπάνες. Από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται η δημιουργία «μικρού ΣΔΟΕ» που αναλάβει τον έλεγχο των φυσικών προσώπων και επωνύμων με μεγάλη εισοδηματική και περιουσιακή επιφάνεια και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο περιορισμός των φορολογικών εμποδίων στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές.
Θα προχωρήσει και η θέσπιση «πράσινου» ΦΠΑ με συντελεστές 1% - 3% για όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις.
Συζητείται η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%, αν και υπάρχουν και άλλες προτάσεις που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν αποκλειστεί, αφού θα πρέπει πρώτα να συνεκτιμηθούν.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ, δεν θα αφορούν μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ' αυτόν αλλά και στα ακίνητα αφήνοντας έτσι ανοιχτή τη μείωση του ΦΠΑ στο 20% να ισχύσει και για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων.
Για το ΦΠΑ τα σενάρια είναι δύο:
1) Να ενοποιηθούν ο μειωμένος συντελεστής 6,5% και ο χαμηλός 13% στο 10% ενώ ο υψηλός από 23% να πάει στο 20%.
2) Να διατηρηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, αλλά να ενοποιηθούν οι συντελεστές 13% και 23% στο 18% - 19%.
Επίσης, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, θα εξεταστούν από μηδενική βάση όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!