«Πρόσκληση» της Εφορίας σε 900.000 οφειλέτες
Οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων
Σε κλοιό πιέσεων από τις εφορίες τελούν οι 900.000 χρεοφειλέτες του δημοσίου, στους οποίους όμως θα προσφέρεται η δυνατότητα νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, μέχρι και σε 36 δόσεις και με χαμηλή «προκαταβολή».
Λίγες μέρες πριν την έναρξη, την 1η Αυγούστου, της ισχύος των αυστηρών μέτρων κατά των οφειλετών, που προβλέπουν μεταξύ των άλλων και φυλάκιση για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να καλέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ληξιπρόθεσμων ή μη. Προκειμένου να διευκολυνθούν στην καταβολή των χρεών, παρέχεται η ευχέρεια καταβολής της οφειλής μέχρι και 36 δόσεις, οι οποίες θα μειώνονται, όμως, για όσους καθυστερούν να αποδεχτούν τη ρύθμιση.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση θα αποδώσει δεδομένου ότι απαιτείται η καταβολή μόλις μίας δόσης, ενώ η προϊσχύουσα απαιτούσε το σύνολο των δόσεων, από τον Οκτώβριο του 2010 και έπειτα.
Η διευκόλυνση παρέχεται λόγω της κρίσης και της κακής οικονομικής κατάστασης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επίσης, θα λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το δημόσιο, διάρκειας ενός μήνα, που θα ανανεώνεται όσο είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα προσωπικά τηλεφωνικά με τους οφειλέτες, τους οποίους θα ενημερώσουν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα ρύθμιση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανταπόκρισής τους, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Οι κυρώσεις για τους ασυνεπείς
Ταυτόχρονα, η επιτυχία της ρύθμισης στηρίζεται στις απειλές των κυρώσεων, που θα αντιμετωπίσουν οι ασυνεπείς. Αν αποτύχουν οι τηλεφωνικές κλήσεις των εφοριών, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από την 1η Αυγούστου, καθώς το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης των χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο χαρακτηρίζεται διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το αδίκημα τελείται με τη συνέχιση της μη καταβολής τους μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από την 1.8.2011, στις περιπτώσεις:
- Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.
- Οφειλών συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις).
Το έργο της είσπραξης των χρεών θα ενισχυθεί και από τους ιδιώτες εξωτερικούς συμβούλους και συγκεκριμένα δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές, που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αρχικά από 10.000 μεγαλο-οφειλέτες. Οι δικηγόροι θα αναζητήσουν την προσωπική περιουσία των οφειλετών και εφόσον αρνηθούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, θα κινούν άμεσα τις διαδικασίες των κατασχέσεων ή των ποινικών διώξεων.
Το σύνολο των χρεών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε τα 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από αυτούς, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και οι 716.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
Επίσης, όλοι οι 892.000, που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών είναι χρέη μόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!