Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

«Ομοβροντία»… συσπείρωσης στην Ευρώπη

«Ομοβροντία» δηλώσεων… ανακούφισης για το γεγονός ότι δόθηκε λύση  στο πρόβλημα τόσο της Ελλάδας όσο και των «επερχόμενων» ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και συσπείρωσης γύρω από το ευρωσύστημα, ακολούθησε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Βαν Ρομπάι «όχημα το EFSF για την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Βαν Ρομπάι, τόνισε ότι το EFSF θα αποτελέσει το "όχημα" για το νέο ελληνικό πακέτο και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Ειδικότερα για τη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF (και του ESM αργότερα) συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάστασης, η Ε.Ε. αποφάσισε να "επιτρέψει" στο EFSF: 

  • Να λειτουργεί σε προληπτική βάση.
  • Να επανακεφαλαιοποιεί τραπεζικά ιδρύματα μέσω δανείων ακόμα και προς χώρες που δεν έχουν υποχρεωθεί να ζητήσουν προγράμματα διάσωσης.
  • Να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά έπειτα από συννενόηση με την ΕΚΤ, εφόσον η τελευταία αναγνωρίζει την περίπτωση ειδικών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

 

Τι δήλωσαν Μπαρόζο-Τρισέ-Γιούνκερ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μπαρόζο,  η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση της Ελλάδας είναι "μοναδικό" γεγονός και δεν αφορά σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, κινείται και το κείμενο του ανακοινωθέντος, όπως και οι δηλώσεις άλλων ανώτατων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου και του κ. Trichet. Ο ίδιος δήλωσε ότι η τεχνική συνδρομή της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα δώσουν εγγυήσεις σε περίπτωση όπου ζητηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τυχόν υποβάθμιση σε "επιλεκτική χρεοκοπία" εκ μέρους ξένων οίκων. Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα αποπληρωθούν κανονικά στη λήξη τους, χωρίς επιμηκύνσεις, ανταλλαγές ή μειώσεις επιτοκίων.  O επικεφαλής του Eurogroup, κ. J.-C. Juncker, υποστήριξε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι έγκειται στους διεθνείς οίκους  να αξιολογήσουν αν "οδηγεί" σε επιλεκτική χρεοκοπία. Ο ίδιος τόνισε ότι η δύναμη πυρός των 440 δισ. του EFSF είναι επαρκής. 

Σαρκοζί-Μέρκελ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να λάβουν δυναμικά μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, το ευρωπαϊκό ταμείο θα δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο 3,5% έως 4% και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 12% του ΑΕΠ. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειώσει το ελληνικό χρέος επιπλέον 12% του ΑΕΠ, ενώ το EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με τις «ευλογίες» της ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει εθελοντικά με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Αναφορικά με τους οίκους αξιολόγησης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι, εάν υπάρξει κάποια αντίδραση, οι χώρες θα παρέμβουν με εγγυήσεις για τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ενώ, όπως είπε, θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών δανείων και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, μολονότι θα εξαιρείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, είπε ότι θα υποβάλει κοινή πρόταση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, για οικονομική διακυβέρνηση πριν από τα τέλη του καλοκαιριού.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. Γνωστοποίησε ακόμη ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα φτάσει τα 37 δισ. ευρώ έως το 2014, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς ομολόγων, θα ανέλθει στα 49,6 δισ. ευρώ.

Γ. Παπανδρέου : «Διασφαλίζουμε δανειακές ανάγες ως το 2020»


Ακόμη, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με βάση τη νέα συμφωνία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας περιορίζεται σημαντικά και επίσης μειώνονται οι ετήσιες αποπληρωμές κατά 3 δισ. ευρώ και διασφαλίζονται έως το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.  

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.  

Η συμμετοχή των ιδιωτών γίνεται με ασφαλή τρόπο για τις ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε την επιβολή νέων μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως προστατευμένο και εξυγιαίνεται.

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν εφησυχάζουμε»

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιάζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχυ» και ξεκαθάρισε ότι η ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, που επετεύχθη την Πέμπτη, δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση προσπαθειών. 
Εξάλλου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολίτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι η εθνική συνεννόηση θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το κλίμα και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι και το παραμικρό μήνυμα ενότητας μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τον πολίτη.

Christine Lagarde : «Κλειδί η ευελιξία του EFSF»-Συνεχίζεται η χρηματοδότηση 

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε την προθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Chr. Lagarde, ενώ χαρακτήρισε σημείο-κλειδί τη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF.Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που δίνονται από το ταμείο δεν θα επηρεαστούν από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF

Μετά τη σύνοδο κορυφής, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Christine Lagarde,δήλωσε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα σημαντικά βήματα που έκαναν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη στην ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.  

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ χαιρέτισε ιδιαίτερα τους πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που παρέχονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τη δέσμευσή τους να προσφέρουν στήριξη στις χώρες που έχουν μπει σε προγράμματα μέχρις ότου ανακτήσουν την πρόσβαση στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν με επιτυχία αυτά τα προγράμματα.

Με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές και την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, ευθυγραμμιζόμενο με τις πολιτικές του ταμείου και, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το εκτελεστικό μας συμβούλιο.  

Επιπρόσθετα, η κ.Λαγκάρντ ανέφερε « τα  μέτρα που ελήφθησαν σήμερα για την ενίσχυση της ευελιξίας του EFSF είναι αποφασιστικά. Η εφαρμογή αποτελεί ζήτημα επείγον. Επίσης, στηρίζουμε τα μέτρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή του ευρώ. Αναμένουμε την ταχεία οριστικοποίηση του νομοθετικού πακέτου για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.  

Και πάλι, το ταμείο χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση, η οποία, όπως πιστεύουμε, θα έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!