Τουρκία - Αρμενία Ξαναρχίζουν εμπορικές πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες
EPA/STEPHANIE LECOCQ
Οι πρώτες εμπορικές πτήσεις εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Ένα πρώτο αεροπλάνο της μολδαβικής εταιρείας χαμηλού κόστους FlyOne, η οποία διαθέτει παράρτημα στην Αρμενία, αναμένεται νωρίς το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενο από το Γερεβάν.
Ένα άλλο αεροπλάνο της τουρκικής εταιρείας Pegasus αναμένεται να απογειωθεί από άλλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Σαμπιχά Γκιοκτσέν, νωρίς το βράδυ με προορισμό την πρωτεύουσα της Αρμενίας.
Για την Pegasus είναι η πρώτη φορά, ενώ η εταιρεία υπολογίζει σε τρεις πτήσεις την εβδομάδα, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπός της, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Αράμ Ανανιάν, ο διευθυντής της FlyOne για την Αρμενία, επιβεβαίωσε στο AFP ότι θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις μετ' επιστροφής Γερεβάν-Κωνσταντινούπολη την εβδομάδα.
"Πρόκειται βεβαίως για μια καλή είδηση, αλλά συνιστά μόνο την επιστροφή σε μια προηγούμενη κατάσταση (...) Η συμμετοχή της Pegasus, μιας τουρκικής τακτικής αεροπορικής εταιρείας --κι όχι μόνον (εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων) τσάρτερς-- είναι θετική, αλλά όχι επαναστατική", δήλωσε ο ερευνητής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe απαντώντας σε ερώτηση του AFP.
"Χαιρετίζουμε αυτό το βήμα, αλλά χωρίς να του δίδουμε υπερβολική πολιτική σημασία", υπογράμμισε.
Οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες είχαν διακοπεί μετά την πτώχευση στις αρχές του 2020 της τουρκικής εταιρείας χαμηλού κόστους Atlasglobal, η οποία παρείχε αρκετές εβδομαδιαίες συνδέσεις.
Οι ταξιδιώτες όφειλαν έκτοτε να διέρχονται από τη Γεωργία.
Η Τουρκία και η Αρμενία άρχισαν πρόσφατα άμεσες επαφές για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τον διορισμό και στη συνέχεια τη συνάντηση στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου των ειδικών απεσταλμένων τους Σερντάρ Κιλίτς, από τουρκικής πλευράς, και Ρουμπέν Ρουμπινιάν για την Αρμενία.
Τα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία παραμένουν κλειστά από το 1993, υποχρεώνοντας τα φορτηγά να διέρχονται από τη Γεωργία ή το Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!