Προτάσεις Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη για Αλιεία
Στις προτάσεις της για μείζονα μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μια ριζοσπαστική προσέγγιση για τη διαχείριση της αλιείας στην Ευρώπη. Τα σχέδια εξασφαλίζουν αφενός τα ιχθυαποθέματα και αφετέρου τους βιοτικούς πόρους των αλιέων μελλοντικά, θέτοντας τέλος στην υπεραλίευση και στην εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων. Η μεταρρύθμιση εισάγει μια αποκεντρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης της αλιείας βασιζόμενη στην επιστήμη, ανά περιφέρεια και θαλάσσια λεκάνη, καθώς και καλύτερα πρότυπα διακυβέρνησης στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο μέσω των συμφωνιών για την αειφόρο αλιεία.
Χθες κατά την παρουσίαση των προτάσεων, η κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα ώστε να επαναφέρουμε όλα τα ιχθυαποθέματά μας σε υγιή επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση μπορούν οι αλιείς να συνεχίσουν να αλιεύουν και να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από τις δραστηριότητές τους.»
Η Επίτροπος πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε κάθε απόθεμα με σύνεση, να αλιεύουμε την ποσότητα που μπορούμε διατηρώντας ωστόσο το απόθεμα υγιές και παραγωγικό για το μέλλον. Έτσι διασφαλίζουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλιευμάτων, υγιές περιβάλλον και ασφαλή εφοδιασμό σε αλιευτικά προϊόντα. Εάν η εν λόγω μεταρρύθμιση ευοδωθεί, οι αλιείς και οι παράκτιες κοινότητες θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα και όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή φρέσκων ψαριών, τόσο μη εκτρεφόμενων όσο και εκτρεφόμενων.»
Η αειφορία και οι μακροπρόθεσμες λύσεις αποτελούν τα κύρια σημεία των σημερινών προτάσεων που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
- Για όλα τα ιχθυαποθέματα πρέπει να επιτευχθούν βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.
- Σε όλους τους τύπους αλιείας θα πρέπει να εφαρμόζεται μια προσέγγιση με γνώμονα το οικοσύστημα, με μακροπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης που βασίζονται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές συμβουλές.
- Εξαλείφονται σταδιακά η σπατάλη πόρων διατροφής και οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από ρίψη ανεπιθύμητων ιχθύων στη θάλασσα, πρακτική γνωστή ως «απόρριψη». Οι αλιείς υποχρεούνται να εκφορτώνουν όλους τους ιχθείς που αλιεύουν.
Πηγή: Γ.Γ. Ενημέρωσης – Γ.Γ. Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!