Σημαντικές αποφάσεις του Eurogroup για ενίσχυση της Ελλάδας
Πλαίσιο αποφάσεων έλαβε το Eurogroup για νέα στήριξη στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να εξετάσουν τη δυνατότητα ευελιξίας στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Αποφασίστηκε επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας.
Ο προσδιορισμός των μέτρων θα γίνει από ομάδα εργασίας του Eurogroup, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, ώστε να βρεθεί λύση χωρίς να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Επίσης, θα αναζητηθούν τρόποι που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευελιξίας και του πεδίου δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, καθώς και η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα οι συμμετέχοντες στο Eurogroup:
-ζήτησαν να συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής,
-αποφάσισαν να διορίσουν μία ομάδα εργασίας, η οποία θα προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της σημερινής πολιτικής που αποβλέπει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Η ομάδα εργασίας θα εξερευνήσει, επίσης, τρόπους χρηματοδότησης νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα εξετάσει μέτρα για μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και μέσα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της.
Επίσης, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη θέση της, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η άρνηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ να αποδεχθεί λύση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε πιθανή υποβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, δίχασε τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε στο «τραπέζι» την πρόταση του για ανταλλαγή όλων των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές με νέες ελληνικές εκδόσεις επταετούς διάρκειας. Τη γερμανική θέση υποστήριξαν η Ολλανδία, η Φινλανδία και άλλες μικρότερες χώρες, όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Από την άλλη ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν υπεραμύνθηκε της γαλλικής πρότασης.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου τάχθηκαν κατά της γερμανικής πρότασης πιέζοντας για άμεση λύση, ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων.
Μάλιστα η Ισπανίδα Υπουργός Έλενα Σαλγάδο με δραματικό τόνο προειδοποίησε τους εταίρους ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μιας συστημικής κρίσης, που ξεπερνάει την Ελλάδα, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπισή της.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.
Με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα ECOFIN Όλι Ρεν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και η προπαρασκευή της συνεδρίασης του Eurogroup, που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα με κύριο αντικείμενο το PSI. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν επίσης για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Επιτροπή και κράτη-μέλη στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε, την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!