Η Ιταλία μια ανάσα πριν την κρίση
Ένα βήμα πριν από μεγάλη κρίση βρίσκεται η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ιταλικό ενεργητικό, εν μέσω ανησυχιών ότι η γειτονική χώρα παραδίδεται σε κρίση χρέους.
Οι αγορές σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία δέχθηκαν έντονες πιέσεις, με τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων τους και τα CDS να εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά και τις μετοχές να χάνουν σημαντικό έδαφος στην Ευρώπη, ειδικά των τραπεζών, καθώς υπάρχει πλέον διάχυτος ο φόβος για «ντόμινο» και στην υπόλοιπη περιφέρεια του ευρώ. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποίησε, χθες, ότι οι κρίσεις χρέους αναμένεται να εξαπλωθούν σε περισσότερες χώρες τα επόμενα έτη και το κρατικό χρέος θα ενταχθεί πιθανότατα στην κατηγορία του ριψοκίνδυνου ενεργητικού, ενώ αξιωματούχος του ΔΝΤ διαμήνυσε στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας να προστατεύσουν τους «φτωχότερους και τους περισσότερο ευάλωτους».
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt» ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε να διπλασιαστούν οι πόροι του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης στο 1,5 τρις ευρώ, ώστε να καλυφθεί σε περίπτωση κρίσης και η Ιταλία. Η εφημερίδα Financial Times μετέδωσε ότι τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο αμερικανικών κερδοσκοπικών αντισταθμιστικών ταμείων, τα οποία στοιχηματίζουν σε πτώση των ιταλικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει, αυτή τη στιγμή, υπό διαπραγμάτευση χρέος 1,6 τρισ. ευρώ και μία αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 120%, με αποτέλεσμα να αποτελεί την τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και τη δεύτερη πιο χρεωμένη στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κάλεσε χθες την Ιταλία να δείξει ότι προχωρά στις αναγκαίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να το κάνει.
Το spread των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 300 μονάδων βάσης, με την απόδοσή τους να αγγίζει το 5,7%, που είναι το υψηλότερο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκαν και τα αντίστοιχα spreads σε Ισπανία (330 μονάδες βάσης), σε Πορτογαλία (1.070 μονάδες βάσης) και σε Ιρλανδία (1.060 μονάδες βάσης), ενώ στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους το spread άνοιξε περίπου 30 μονάδες βάσης, ξεφεύγοντας πάνω από τις 1.400. Ύψη - ρεκόρ άγγιξαν όμως και τα CDS, στην Ιταλία έφθασαν τις 279 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία τις 1.090, στην Ιρλανδία τις 970 και στην Ελλάδα τις 2.300, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!