Απορρίπτεται το γαλλικό σχέδιο με τα τοκογλυφικά επιτόκια
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ασύμφορο για τη χώρα το γαλλικό σχέδιο μετακύλησης χρέους, λόγω του ότι προβλέπει υψηλά επιτόκια για να νέα ομόλογα, στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών κερδίζει έδαφος η ιδέα χρηματοδότησης της Ελλάδας για επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στις τρέχουσες τιμές - κίνηση που θα οδηγούσε αυτομάτως σε μείωση του χρέους.
Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσης στην έκτακτη σημερινή συνάντηση Τρισέ, Γιούνκερ, Μπαρόζο και Ρεν.
Αποφάσεις δεν πρόκειται βέβαια να ληφθούν, αλλά η σχετική πρόταση θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εναλλακτική λύση με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς μάλιστα δεν απαιτεί συμμετοχή ιδιωτών και εκτιμάται ότι θα επιδοκιμασθεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι με τα χρήματα που θα έπαιρνε ως δάνειο-βοήθεια από την ΕΕ, θα μπορούσε να αγοράσει σχεδόν διπλάσιο χρέος της, καθώς τα κρατικά χρεόγραφα μακρινών λήξεων διαπραγματεύονται τώρα στο 47%-56% της ονομαστικής αξίας τους. Έτσι θα επιτύγχανε σημαντική μείωση -και όχι απλώς μετακύληση- χρέους.
Παράλληλα με την ιδέα επαναγοράς χρέους, στην έκτακτη συνάντηση του "οικονομικού Διευθυντηρίου" της ΕΕ και στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα θέτει θέμα επιτοκίου
Ο κ. Βενιζέλος θα προβάλει την άποψη που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση - και την ασπάζονται επίσης οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών - ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλησης χρέους είναι ασύμφορο για τη χώρα μας, καθώς προβλέπει πολύ υψηλό επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα λήγοντα στην περίοδο 2012-2014.
Θα ζητήσει, λοιπόν, να μειωθεί το επιτόκιο περίπου σε 4%, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί το σχέδιο. Θετική θα είναι η ελληνική στάση κατά τη συζήτηση του εναλλακτικού σχεδίου για επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Γλυνός.
Το νέο πακέτο διάσωσης
Υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης» χρεοκοπίας, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία στο σχέδιο μετακύλισης, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η φινλανδική, ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το νέο δάνειο.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Το ύψος της νέας βοήθειας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 110 δισ. ευρώ (60-70 δισ. το δάνειο και 30 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις), ενώ ο αρχικός στόχος για 30 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή ιδιωτών έχει «ψαλιδιστεί» στα 15 με 20 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι υπουργοί θα αναφερθούν στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά μεγάλο και στις αγορές υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης χρέους από την ευρωπεριφέρεια σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!